În şedinţa Colegiului Prefectural de ieri au fost supuse dezbaterii plenului două teme distincte, care vizau măsurile de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare în staţiunile balneo-climaterice şi în taberele şcolare din judeţ în perioada sezonului estival şi muzeele din acest spaţiu geografic, ca instituţii de cultură aflate în serviciul societăţii, care conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expun mărturii materiale şi spirituale ale evoluţiei comunităţilor umane trăitoare în Harghita.
La primul punct, prezentat de dr. Ladó Zsolt, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a fost evidenţiat faptul că, în baza unui program stabilit chiar de domnia sa, au fost constituite comisii mixte care au verificat modul în care s-au respectat, începând cu data de 22 iunie a.c., condiţiile sanitar-veterinare în unităţile de alimentaţie publică aflate pe raza de acţiune a staţiunilor balneo-climaterice, în unităţile de comercializare a produselor de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarket-uri, hypermarket-uri etc.), în cele de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor, precum şi în tabarele şcolare.
De asemenea, la nivelul DSVSA, Circumscripţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Circumscripţiilor Sanitar-Veterinare Zonale a fost şi este asigurată încă permanenţa, este afişat programul de lucru şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect legat de nerespectarea normelor specifice în vigoare.
Controalele oficiale au urmărit, potrivit afirmaţiei raportorului, condiţiile existente în unităţile autorizate de către DSVSA, care comercializează produse de origine animală, în mijloacele cu care sunt transportate acestea, modul de expunere a lor la vânzare şi, nu în ultimul rând, condiţiile existente în târgurile organizate periodic de către autorităţile locale, în care sunt comercializate produse tradiţionale de origine animală.
Dar pentru o mai mare siguranţă pe tot ceea ce ţine de lanţul alimentar, în afară de verificări şi controale, prin mijloacele mass-media locale s-au făcut o serie de informări privitoare la importanţa măsurilor de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare, începând cu cele de igienă, mai ales în taberele şcolare, şi s-a colaborat foarte bine cu autorităţile competente din teritoriu, cu Prefectura, Consiliul Judeţean şi cu structurile MAI, în scopul derulării unor controale mixte, pe întreaga perioadă a sezonului estival.
Dincolo însă de măsurile impuse pe cele două segmente la care m-am referit, cu ocazia unor sărbători religioase, ori cu ocazia unor evenimente organizate de autorităţile locale (ziua comunei, zilele oraşului, 1.000 de fete secuience ş.a.m.d.), DSVSA Harghita a eliberat 32 de autorizaţii provizorii pentru agenţii economici prezenţi la astfel de manifestări, care au şi fost verificaţi de către reprezentanţii instituţiei emitente.
Referitor la staţiunile balneo-climaterice, accentul a fost pus pe respectarea condiţiilor care au stat la baza acordării autorizaţiei sanitar-veterinare, în mod deosebit restaurantelor, pensiunilor şi cantinelor, în care au fost făcute 45 de controale soldate cu două avertismente cu termen pentru remedierea deficienţelor găsite.
Cât priveşte taberele şcolare, mai arăta şeful DSVSA Harghita, s-a constatat că administratorii lor au încheiat controale cu firme autorizate de catering şi că nu au fost înregistrate abateri de la legislaţie.
În concluzie, pentru vacanţe liniştite, atât elevii, cât şi turiştii au avut parte de un set de măsuri corect instituite, feriţi fiind astfel de necazurile cauzate de o toxiinfecţie alimentară.
***
Cu sublinierea că şedinţa Colegiului Prefectural a fost condusă de d-l subprefect Andrei Jean Adrian, prefectul aflându-se în concediu de odihnă, mă voi referi în cele ce urmează la intervenţiile făcute pe marginea materialelor prezentate şi la celelalte probleme de interes ridicate în acest cadru. Astfel, dacă subprefectul a apreciat faptul că prin măsurile DSVSA Harghita în taberele şcolare din judeţ nu s-au înregistrat probleme deosebite, preşedintele Consiliului Judeţean s-a situat în totală opoziţie cu dumnealui şi cu raportorul celui dintâi material spunând că acţiunile de control ar trebui mai bine pregătite pentru ca oamenii să ştie din timp ce au de făcut, întrucât „avertismentele aplicate nu sunt decât un mod de a ne acoperi cu hârtii”.
După un schimb de replici elegant şi după câteva argumente în plus aduse întru susţinerea acţiunilor sanitar-veterinare s-a trecut la… diverse, capitol în care au fost aduse în atenţia plenului despăgubirile produse de inundaţii şi procedura de întocmire a documentaţiei necesare obţinerii fondurilor; controalele ce vor demara în unităţile şcolare care în 2014 nu au avut autorizaţii sanitare de funcţionare şi sprijinul ce ar putea fi acordat de Consiliul Judeţean Harghita acolo unde consiliile locale nu au reuşit să finalizeze lucrările prevăzute. În acest sens, subprefectul i-a solicitat d-lui Borboly ajutorul direct şi răspunsul nu s-a lăsat aşteptat: „Dacă o instituţie judeţeană abilitată în a aprecia problematica va emite un act constatator, CJ va răspunde favorabil, în limita fondurilor de care dispune”.
Ultima problemă abordată a vizat pagubele produse de animalele sălbatice din judeţ, 118 cazuri la zi, şi despăgubirile de care oamenii ar trebui să beneficieze.
Înainte de a declara şedinţa încheiată, d-l Andrei Jean Adrian, citând un reprezentant al Brătienilor, a spus următoarele: „Viaţa nu are valoare prin durata ei, ci prin conţinut!”. O fi vrut oare să le ofere celor prezenţi o temă de meditaţie pentru ziua de mâine?! Poate…
ŞTEFANA DRĂGHICI