„Păturica roz” – o carte ce dezvăluie detaliile înspăimântătoare prin care a trecut un român încarcerat în China | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Societate » „Păturica roz” – o carte ce dezvăluie detaliile înspăimântătoare prin care a trecut un român încarcerat în China
„Păturica roz” – o carte ce dezvăluie detaliile înspăimântătoare prin care a trecut un român încarcerat în China

„Păturica roz” – o carte ce dezvăluie detaliile înspăimântătoare prin care a trecut un român încarcerat în China

  • Marius Balo, la Miercurea-Ciuc, cu ocazia prezentării romanului autobiografic: Am auzit o voce ce mi-a zis „You have to go through this” („Trebuie să treci peste asta”) şi în momentul acela am ştiut că voi putea să trec peste tot, pentru că nu sunt singur

Închis într-un penitenciar din China timp de 8 ani, Marius Balo, autorul cărţii, a povestit, miercuri seara, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, despre experienţa sa şi despre modul în care a fost tratat în timpul detenţiei. Au fost prezenţi elevi din cadrul colegiului, profesori şi diverşi invitaţi, veniţi să asculte aceasta experienţă de viaţă. Marius Balo a publicat cartea „Păturica roz” anul trecut, în noiembrie, în care relatează cum a petrecut doi ani într-o celulă cu gratii de doar 12 metri pătraţi şi dezvăluie detalii din perioada petrecută în închisoarea din Shanghai.

În debutul manifestării, Marius Balo a povestit despre viaţa sa, trăiri şi întâmplări care au dus la sosirea lui în China. De origine din Cluj, aceasta este absolvent de Teologie, ajungând şi în Statele Unite ale Americii, unde a absolvit Academia de Studii Teologice „Sfântul Vladimir” din New York. După terminarea studiilor a plecat la Beijing în speranţa că va putea să-şi construiască acolo o carieră. În Beijing a fost profesor de limba engleză, predând iniţial copiilor de grădiniţă, ajungând în cele din urmă să predea studenţilor de facultate. „Totul era extraordinar, eram admirat. Îmi permiteam cam tot ce îmi doream, să-mi cumpăr haine, să călătoresc”, a menţionat Marius Balo.

„Oportunitatea” care i-a schimbat viaţa

Ajuns în China, a cunoscut un român care i-a propus să intre într-o firmă care acorda credite companiilor locale. El trebuia să asiste la semnarea contractelor, ceea ce îi dădea şi şansa de a călători, pentru că semnarea contractelor se făcea în diferite oraşe din China. Această „oportunitate” avea să-i schimbe cu totul viaţa. „Într-o dimineaţă când eram în Shanghai, vine peste noi o ceată de miliţieni, ne ridică pe toţi de la firmă şi ne duce la sediul Poliţiei Economice, o clădire din centrul oraşului, foarte de temut. Doar când treceau prin faţa clădirii oamenii tremurau de frică. Ei puteau să aresteze pe oricine, oricând”, a precizat Balo.

Firma la care lucra, una care părea foarte serioasă, a început să ceară taxă de procesare a dosarelor, dar fără să mai acorde credite clienţilor. Astfel, Marius Balo a trebuit să răspundă pentru fraudă în faţa autorităţilor chineze. Dus la penitenciar, a petrecut primii doi ani într-o celulă cu alte 14 persoane, fără a şti cât timp va petrece acolo, dacă va fi eliberat sau condamnat la moarte.

„Mi-au zis «tu vei fi arestat», la 4 dimineaţa am ajuns la clădirea unde îi ţineau pe aceşti oameni care erau arestaţi şi la care urma să li se pregătească procesul. Ajung acolo, mă dezbracă, îmi iau absolut tot. Mă duce la o uşă, o deschide, era o cuşcă în care erau o grămadă de oameni care dormeau pe jos. Nu exista nimic în celula aia. Erau nişte oameni care dormeau întinşi pe nişte păturele roz. Se trezesc săracii, încep să se strângă să-mi facă şi mie loc. Sunt împins în cuşcă şi unul dintre gardieni târăşte cu mare greaţă o păturică şi pentru mine. Era o păturică folosită de cine ştie câţi zeci de oameni înaintea mea, şi îmi zice «aceasta este păturica ta»”, a povestit Marius Balo.

În tot acest timp petrecut în celulă se întreba constant ce se va întâmpla cu el, dacă uşa se deschide şi va fi eliberat sau dacă va fi condamnat la moarte şi împuşcat.

După aceşti doi ani petrecuţi în condiţii inumane a fost dus la proces, unde a primit o pedeapsă de 8 ani. Clujeanul a povestit despre închisoarea din Shanghai unde a fost dus pentru a-şi săvârşi pedeapsa. Penitenciarul era o imensă fabrică unde deţinuţii erau puşi să lucreze pentru diferite corporaţii. „Multe haine, încălţăminte, cosmetice pe care le vedeţi în mall-uri sunt făcute în închisorile astea. Pentru că pe oamenii ăştia nu trebuie să-i plăteşti, sunt nişte sclavi, lucrează toţi pe gratis, trebuie numai să le dai 3 linguri de orez pe zi, cât să nu moară de foame. Asta am trăit şi eu 6 ani de zile”, a spus Balo.

Şi-a găsit salvarea în cărţile găsite în penitenciar, pe care le citea cum avea ocazia, ajungea să se ascundă de camerele de securitate pentru a citi, dar şi în iubirea faţă de Dumnezeu, care l-a ajutat să treacă peste aceasta perioadă.

În 2019, povestea lui a ajuns cunoscută şi au fost făcute demersuri pentru aducerea lui înapoi în România. În 3 luni, toate demersurile au fost finalizate, rămânea doar aducerea lui în ţară, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza izbucnirii epidemiei de COVID-19. A ajuns acasă în 2022.

La finalul prezentării, Marius Balo a răspuns la câteva întrebări şi curiozităţi din partea publicului.

Pe mine o nedreptate mă scoate din minţi, dumneavoastră vorbiţi fără pic de ură. Cum aţi reuşit după atâţia ani să nu fiţi plin de furie?

– În momentul în care am ajuns acolo mi-am dat seama că eu singur m-am băgat acolo. Eu singur, deciziile pe care le-am luat m-au dus în punctul acela. Pe cine să urăsc, că n-ai pe cine. Poţi să fii supărat eventual pe tine. Bineînţeles am început traseul altfel, când am ajuns acolo am zis: Doamne iert pe toată lumea, mai puţin pe chinezii ăştia care m-au băgat aici, dar după vreo două săptămâni m-am răzgândit şi am zis că-i iert pe toţi. Dar să am ură, nu, Doamne fereşte!

Cum aţi ţinut cont acolo de trecerea timpului?

– Imediat cum am ajuns acolo mi-am făcut un calendar. Nu aveai dreptul la pix, dar puteai să ceri aprobare şi te lăsau să scrii scrisori, dar acestea nu erau niciodată expediate. Într-una din dăţile în care mi-au dat pixul aveam o bucată de hârtie pe care mi-am făcut rapid un calendar să pot să ţin cont de timp.

Cum aţi decis să denumiţi cartea „Păturica roz”?

– Pentru păturica roz pe care am primit-o. A fost singurul lucru pe care l-am primit, mi-au zis că trebuie să dorm pe ea, să mă şi învelesc cu ea. Avea dublă utilitate.

La finalul evenimentului, Marius Balo a oferit pentru fiecare în parte autografe pe cartea „Păturica roz”.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.