Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Osteodensitometria – o nouă metodă de investigaţie imagistică performantă asigurată harghitenilor de Spitalul Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Osteodensitometria – o nouă metodă de investigaţie imagistică performantă asigurată harghitenilor de Spitalul Judeţean de Urgenţă
Osteodensitometria – o nouă metodă de investigaţie imagistică performantă asigurată harghitenilor de Spitalul Judeţean de Urgenţă

Osteodensitometria – o nouă metodă de investigaţie imagistică performantă asigurată harghitenilor de Spitalul Judeţean de Urgenţă

  • Osteodensitometrul, achiziţionat anul trecut şi pus în funcţiune astăzi, este un ajutor preţios în depistarea precoce şi tratarea unor patologii grave, între care osteoporoza, bolile inflamatorii reumatismale sau ale coloanei vertebrale

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a declarat că osteodensitometrul este unic în judeţul Harghita, este un aparat performant şi multidisciplinar, asigurând diagnosticarea pacienţilor la recomandarea medicilor endocrinologi, internişti, reumatologi şi ortopezi. „Venim în faţa dumneavoastră cu o nouă posibilitate de diagnosticare, un nou serviciu pe care îl asigură doar spitalul nostru în judeţ. Acest aparat este pus în funcţiune în cabinetul de Endocrinologie al spitalului (la parterul Policlinicii –  n.a.) şi a fost achiziţionat cu fonduri de la bugetul de stat, la care se adaugă contribuţia de 10% a Consiliului Judeţean Harghita. El poate fi folosit pentru depistarea precoce a osteoporozei şi fac apel la toţi cei care se află în grupele de risc să se folosească de această posibilitate de diagnosticare”, a îndemnat managerul spitalului judeţean.

Dr. Erőss Mária, binecunoscut medic primar balneo-fizioterapeut din judeţ, a afirmat că punerea în funcţiune a osteodensitometrului este un eveniment „îndelung aşteptat şi bine-venit”, în condiţiile în care osteoporoza este astăzi o problemă de sănătate publică, rolul său fiind deopotrivă unul de diagnosticare, dar şi de prevenţie.

„În secolul 21, acum, în 2020, medicina este cu totul altceva decât era cu câteva zeci de ani în urmă. Acum trăim perioada medicinei bazate pe dovezi, deci avem nevoie de documentarea anumitor boli prin metode obiective şi tratamentul acestor boli depinde de diagnosticul precis. (…) Nu numai în cazul bolilor osteoarticulare, dar în general medicina preventivă este mult mai ieftină şi mult mai eficientă şi, prevenind complicaţiile anumitor boli, calitatea vieţii pacienţilor poate fi menţinută”, a explicat dr. Erőss Mária.

La rândul său, dr. Ruff Rudolf, medic specialist endocrinolog la spitalul judeţean, a precizat că noua şi performanta metodă de investigare are un impact major asupra sănătăţii individului, osteoporoza reducând semnificativ calitatea vieţii pacientului prin impactul şi prin complicaţiile sale. „Complicaţia majoră a osteoporozei o reprezintă fracturile. Unele dintre aceste fracturi au un impact major şi asupra mortalităţii, cum sunt fracturile de şold, care pot avea o mortalitate de până la 30% în primul an după fractură. Importanţa acestei metode de diagnostic este că poate pune diagnosticul de osteoporoză în stadii precoce. (…) Deci este foarte important ca orice pacient care suferă o fractură, după un traumatism minor, obligatoriu să fie supus unei asemenea investigaţii. Sunt anumite condiţii, patologii care predispun la osteoporoză şi se indică această investigaţie”, a subliniat dr. Ruff Rudolf.

Merită menţionat că osteodensitometria este o metodă de investigare ieftină şi de scurtă durată. „Durata investigaţiei este de câteva minute şi, dacă privim per ansamblu, din punct de vedere sanitar este prin excelenţă o investigaţie cost-eficientă, pentru că, punând în balanţă costul acesteia cu costurile tratamentului osteoporozei, respectiv a complicaţiilor sale, balanţa înclină net în favoarea efectuării acestei investigaţii”, a detaliat medicul endocrinolog.

La nivelul SJU Miercurea Ciuc, această investigaţie se poate efectua prin relaţia contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de oricare medic specialist. Investigaţia se poate face şi din proprie iniţiativă, contra cost.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, medic primar radiolog, a dat asigurări că doza de radiaţie emisă de acest aparat este „infimă” pentru ce beneficii poate să aducă, reprezentând „o zecime dintr-o radiografie clasică”.

Dr. Konrád Judit a adăugat că osteodensitometre precum cel care a intrat în dotarea SJU din Miercurea Ciuc nu mai există în spitalele judeţene din ţară, ci doar în clinicile universitare şi în cabinetele private. Aparatul a costat aproape 200.000 de lei.

La conferinţa ocazionată de darea în folosinţă a osteodensitometrului au fost prezenţi, alături de medici, şi parlamentarii UDMR harghiteni, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a evidenţiat investiţiile majore făcute în ultimii trei ani pentru dotarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.