Se continuă demersurile în realizarea PUZ Munţii Călimani | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Economic » Se continuă demersurile în realizarea PUZ Munţii Călimani
Se continuă demersurile în realizarea PUZ Munţii Călimani
Lacul Iezer

Se continuă demersurile în realizarea PUZ Munţii Călimani

În luna iulie, în apropiere de municipiul Topliţa, la iniţiativa ADI Călimani-Giurgeu, a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor judeţelor Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava pentru a se realiza Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Munţii Călimani. A fost o primă discuţie, în cadrul căreia s-au adus argumente pentru anumite direcţii de dezvoltare a zonei şi care s-a finalizat şi cu câteva propuneri.

O a doua întâlnire ar fi trebuit să aibă loc în luna august, iar pentru aceasta cele patru judeţe trebuiau să înceapă primele demersuri în realizarea PUZ:

  • fiecare judeţ trebuia să-şi delimiteze terenul care să fie introdus în plan;
  • fiecare judeţ să vină cu propria viziune asupra teritoriului din Călimani care se află pe raza sa administrativă şi să fie discutate toate aceste idei;
  • din planurile de management, din propriile strategii, din GAL-uri (Grupuri de Acţiune Locală) fiecare judeţ ar trebui să selecteze documentele care se referă la zona avută în vedere pentru a putea fi puse la un loc;
  • trebuia realizată propunerea de asociere – care ar trebui făcută de Consiliul Judeţean Harghita – şi care să fie discutată împreună cu juriştii din celelalte trei judeţe;
  • realizarea unei adrese comune către Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării pentru a se prezenta ideea de realizare a PUZ Munţii Călimani;
  • crearea unui grup de lucru care să se întâlnească periodic, online.

După mai bine de o lună de la prima întâlnire, l-am întrebat pe Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, câţi paşi au fost realizaţi din ceea ce s-a propus şi dacă a mai avut loc şedinţa din august.

Acesta ne spunea că judeţele Harghita şi Suceava au desemnat persoanele care vor face parte din  grupul de lucru privind demararea proiectului PUZ Munţii Călimani, iar în prezent se aşteaptă ca acest demers să fie făcut şi de Mureş şi Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, studiul privind Munţii Călimani a fost încărcat pe googledrive-ul comun, în acest moment fiind în stadiul de studiere.

Consiliul Judeţean Harghita a delimitat terenul care să fie studiat, acesta cuprinzând 8 localităţi: Bilbor, Borsec, Corbu, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate, Tulgheş şi Topliţa.

Borboly Csaba mai preciza faptul că în urma convorbirilor avute cu preşedintele ADI Călimani-Giurgeu, Iuliana Paşcan, a fost stabilită data de 17 septembrie pentru organizarea unei întruniri cu arhitectul şef al judeţului Harghita şi primăriile celor 8 localităţi harghitene pentru a prezenta scopul şi îmbunătăţirile proiectului. Totodată, primăriile colectează informaţii cu privire la investitorii care, pentru dezvoltarea activităţii, au nevoie de reglementarea urbanistică a zonei delimitate în scopul proiectului PUZ.

 „Scopul nostru – a mai spus preşedintele CJ Harghita – este să creăm un turism durabil, păstrând în acelaşi timp valorile naturale, în colaborare cu comunele implicate”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.