Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ora de Limba şi literatura română… altfel! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Cultură » Ora de Limba şi literatura română… altfel!
Ora de Limba şi literatura română… altfel!

Ora de Limba şi literatura română… altfel!

  • Peste 5.500 de elevi din Harghita au fost captivaţi, timp de două ore, de invitaţii care s-au străduit să le aducă în atenţie cărţi menite să le deschidă apetitul pentru citit, în cadrul evenimentului online organizat cu prilejul Zilei Naţionale a Lecturii

Deja o numim Ora de Limba şi literatura română altfel, manifestarea ajunsă la cea de-a doua ediţie bucurându-se de un succes mai mare decât cel anticipat şi de bun augur încă de anul trecut.

Provocarea a fost lansată tuturor invitaţilor – elevi, dascăli şi personalităţi model în promovarea lecturii – de către inspectoarea pentru Limba şi literatura română prof. Manuela Nicoleta Stîngă, dorindu-se, între altele, „o activitate adresată tuturor elevilor harghiteni din ciclurile gimnazial şi liceal, atât de la secţia română, cât şi de la secţia maghiară”.

Preotul Petru Cătinean a răspuns cu mare drag provocării lansată anul acesta de organizatoarea evenimentului. Şi, cum era firesc, primele cărţi la care s-a gândit au fost Biblia, Mica Biblie, Vieţile Sfinţilor, cărţi care „te ajută să trăieşti şi te învaţă cum să trăieşti”. Propunerea sa pentru elevi avea să fie, însă, cu totul alta, una care să incite nu numai la lectură, ci şi la acţiune, departe de laptop şi de reţelele de socializare preţ de câteva ore.

„Una dintre pasiunile mele este să privesc cerul. Îmi petrec multe nopţi afară, uitându-mă după stele, după constelaţii, fotografiez galaxii, nebuloase şi, într-o paranteză fiind spus, este foarte important să aveţi o pasiune şi să o dezvoltaţi. Sunt convins că fiecare dintre voi a privit un răsărit, un apus de soare, că fiecare dintre voi s-a uitat la Lună şi aţi văzut cât este de mare, că aţi auzit de Carul Mic şi de Carul Mare, de constelaţiile Hercule şi Orion (…), iar cartea pe care vreau să v-o prezint astăzi se intitulează „Stele şi constelaţii pe înţelesul tuturor – Cum să recunoaştem cu uşurinţă cele mai frumoase 25 de constelaţii”, semnată de Klaus M. Shittenhelm.

Următorul invitat la cuvânt a fost ofiţerul Bogdan Colceriu din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita şi organizatorul SMARTFest de la Borsec, care a venit cu o propunere interesantă, ce merită atenţia cititorului nu doar o dată în viaţă, ci mai degrabă de mai multe ori de-a lungul ei, pentru a-i pătrunde pe deplin înţelesul: „Inteligenţa Materiei”, elaborată de o somitate în materie, medicul neorolog şi psihiatru, autor de literatură filozofică şi metafizică Dumitru Constantin Dulcan.

„Cartea prezintă într-o manieră foarte elaborată şi, spun eu, pe înţelesul tuturor, ceea ce înseamnă viaţa, ceea ce înseamnă muzica universală, vibraţia, frecvenţa şi alte lucruri cu care nu suntem aşa de obişnuiţi. (…) Mereu ne-am pus întrebarea dacă noi am apărut din hazard sau ca urmare a expresiei unui gând şi a unui plan divin, cosmic, care ni s-a pregătit încă dinaintea vieţii. Este important să privim către cer, dar mai ales să începem să privim şi în noi înşine, pentru că am fost obişnuiţi ca toată experienţa noastră să fie bazată pe partea văzută a lucrurilor, percepută prin cele cinci simţuri cu care am fost înzestraţi, şi mai puţin către interiorul nostru, să ne cunoaştem fiinţa şi să descoperim Universul interior care, din punctul meu de vedere şi nu numai, este mult mai amplu decât Universul material văzut”, a explicat ofiţerul Bogdan Colceriu.

Cu alte cuvinte, „o biografie a materiei pe lungul şi complicatul drum al inteligenţei şi aventura sa cosmică spre înaltul pisc al inteligenţei umane”, aşa cum admirabil sintetiza un coleg al autorului, medicul psihiatru profesor universitar dr. Petre Brânzei. O carte preţioasă, pentru care este nevoie totuşi de cunoştinţe puţintel mai avansate, ţinând cont de utilizarea unor elemente din domeniile medicale (psihiatrie, neurologie, psihologie), din cele ale chimiei, fizicii, astrofizicii şi ştiinţelor naturale, rezumându-ne la a enumera doar câteva dintre ele.

„Eu vă recomand cu multă căldură să o citiţi (…) este un îndrumar pentru orice categorie de vârstă, iar cu cât este citită mai repede, înţelegerea noastră timpurie din anii adolescenţei, cum este cazul vostru dragi elevi, se va duce înspre alte meleaguri, vom înţelege altfel lumea, vom înţelege altfel ceea ce noi suntem meniţi să împlinim şi scopul pentru care am fost născuţi, pentru că nimic nu este întâmplător în Univers”, a concluzionat ofiţerul Bogdan Colceriu.

Inspectorul şcolar general prof. Demeter Levente, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, deţinătorul premiului de popularitate primit la ediţia precedentă a evenimentului, a venit şi în acest an cu o propunere atractivă pentru grupul ţintă: una dintre cărţile care se bucură de aprecierile cititorilor începând din fragedă pruncie şi până la senectute, tradusă în nenumărate limbi. Publicat pentru prima dată în urmă cu 147 de ani, volumul „Aventurile Lui Tom Sawyer” aparţinând scriitorului Mark Twain este o carte pentru copii, adolescenţi şi părinţi.

„Este o poveste captivantă scrisă cu inteligenţă şi umor, este o adevărată capodoperă şi nu numai din punctul meu de vedere. Protagonistul romanului, Tom – un băiat de 12 ani, crescut de mătuşa sa Polly – nu este un copil model, chiar îi urăşte pe astfel de copiii, el trăind în lumea viselor şi a fanteziei. Este un băiat cu imaginaţie bogată şi foarte inventiv, nu tolerează plictiseala, rutina şi nici monotonia. Dacă la începutul romanului Tom pare un băiat neascultător, nepăsător, chiar obraznic, pe parcurs se dovedeşte a fi un băiat cu suflet nobil, cinstit şi curajos, de la care chiar putem să învăţăm multe”, a dezvăluit prof. Demeter Levente. Restul peripeţiilor vă lăsăm plăcerea să le descoperiţi lecturând romanul.

„Este interesant de descoperit diferenţa dintre copiii de azi şi cei de atunci, dar şi asemănările. Lui Tom nu i-a prea plăcut să meargă la şcoală, dar era capabil să citească pagini întregi din Robin Hood. Cu Tom se întâmplă mereu ceva, deci nu ne plictisim citind romanul”, i-a asigurat pe elevi inspectorul şcolar general.

Fazakas Szabolcs, regizor de filme de desene animate, a prezentat cartea şi filmele de animaţie Legendarium, născute din poveştile copilăriei pe care i le citeau, cu glas domol, bunicii şi părinţii.

„Eu am onoarea de a realiza propriul meu film. Totul a pornit în urmă cu 14 ani, când am întocmit împreună cu colegii mei o hartă a legendelor din zona noastră. Ceea ce am învăţat de la strămoşii mei şi am citit în copilărie, acum se transformă în desene animate, în tehnică nouă. În cartea Legendarium, care a apărut prima, editată în limba maghiară, găsiţi legende din Harghita, Covasna şi Mureş. Abia apoi au apărut desenele animate în limba maghiară şi în limba română şi este interesant că fraţii români au cerut ca şi cartea să fie tradusă şi în limba română. Până în acest moment am tradus 80 de legende şi mai avem încă pe atâtea şi chiar dna Manuela Nicoleta Stîngă ne va ajuta să terminăm şi să edităm cartea cât mai repede”, a relatat acesta. El le-a mărturisit elevilor că în studioul său din Odorheiu Secuiesc „trăieşte în fiecare zi în lumea basmelor”.

Radu Lăzăroiu, directorul general al Romaqua Group, le-a dezvăluit copiilor că a fost pasionat de lectură de când se ştie.

„Prima carte pe care am citit-o a fost Robin Hood de Henry Gilbert şi pentru evenimentul de azi am făcut o listă cu Cavalerii Pardaillan de Michel Zévako, Colţ Alb a lui Jack London sau Winnetou a lui Karl May, Insula Misterioasă scrisă de Jules Verne ş.a.m.d.”, a început invitatul.

În final, s-a oprit la „Arta războiului”, o carte scrisă de către generalul chinez Sun Tzu în secolul al VI-lea Înainte de Hristos, despre tactici şi strategii militare, pe care a citit-o „prima oară la 14 ani şi apoi, la 28 de ani, la 32 şi la 46 de ani şi acum la 53 de ani” se pregăteşte să o citească din nou, „descoperind de fiecare dată ceva nou”. Cartea prezintă esenţa războiului psihologic utilizat în special în Războiul din Vietnam sau în cel al Indochinei (deceniile 4-5 ale secolului XX), „un manual care, iniţial, era predat în şcolile de război, în academiile militare, dar care, între timp, a început să fie o carte de căpătâi pentru cei care studiază management, pentru cei care studiază marketing, pentru cei care studiază orice este legat de societatea umană”, a detaliat Radu Lăzăroiu.

„Este o carte simplă, mică, o găsiţi aproape peste tot şi sunt ferm convins că este şi în limba maghiară. (…) Vă recomand, atunci când o citiţi, să înlocuiţi cuvântul război cu viaţă, pentru că, spunea Ileana Vulpescu, «viaţa este o luptă între două bucăţi de hârtie: certificatul de naştere şi certificatul de deces», şi statul cu om. Şi atunci veţi vedea că, de fapt, arta războiului se transformă în arta vieţii, că generalul care scrie cartea trebuie să fiţi voi, pentru că este bine să vă trăiţi viaţa, ca să nu vă trăiască viaţa pe voi. De asemenea, transformaţi cuvintele «arme» în «competenţe» şi atunci o să aveţi cât mai multe atuuri şi viaţa vă va fi mai uşoară. (…) Nu luaţi această carte direct în cuvintele în care a fost scrisă, ci folosiţi cheile pe care vi le-am sugerat: viaţă-război, stat-om, arme-competenţe. Este o carte care se citeşte într-o zi, dar care vă poate marca toată viaţa”, a afirmat directorul general al Romaqua Group.

Jurnalista Magyari Tekla din Odorheiu Secuiesc, corespondentă la MTV, le-a dezvăluit copiilor că pasiunea sa pentru citit datează din adolescenţă.

„În liceu nu am fost printre fetele cool, ele erau cele frumoase, eu eram mai deşteaptă decât frumoasă. Neavând un program de discotecă şi în lipsa unui program mai bun, am citit romane”, a povestit ea.

Între 14 şi 18 ani a citit sute de cărţi (…) lucru care a ajutat-o foarte mult mai târziu, atât în facultate, cât şi în cariera de jurnalist.

„Lecturile din anii de liceu au pus bazele culturii mele generale şi, ca urmare, vocabularul meu a fost mult mai bogat decât al celorlalţi colegi. Datorită dragostei de lectură, care a început devreme, azi îmi câştig existenţa ca jurnalistă, trăiesc din gândurile citite, notate şi filtrate şi consider că am cel mai bun job din lume”, a continuat Magyari Tekla.

Ea le-a recomandat elevilor să citească „cât mai mult”, afirmând că „cei din viaţa cărora lipseşte lectura, nu pot sau pot recupera foarte greu paginile şi anii pierduţi”.

Romanul recomandat de ea spre lecturare este „Bătrânul şi Marea” al scriitorului Ernest Hemingway, pentru care autorul a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1954, o carte care „a pus-o pe gânduri”.

„Romanul este captivant de la primele fraze, datorită stilului în care Hemingway îşi scrie cărţile (simplu, direct, nesofisticat – n.a.). Veţi înţelege că textul nu este decât o lecţie despre perseverenţă, despre «marele vis» pe care îl are orice om şi despre lupta pe care o duci cu tine ca să prinzi «marele peşte». Oceanul e viaţa – imprevizibilă, nestatornică, şi peştele e visul, scopul, idealul vieţii tale. Este o carte despre luptă şi perseverenţă. Iar lectura este o croazieră de lux”, a arătat Magyari Tekla.

Tot ea le-a mărturisit elevilor că datorită meseriei sale de jurnalist, care are legătură cu pasiunea pentru citit, a ajuns în Arhipelagul Cubanez, unde se petrece acţiunea cărţii, dar şi la casa lui Ernest Hemingway din Key West, Florida.

Parapantistul Bogdan Oprea,preşedintele Asociaţiei Clubul Sportiv „The Raven” din Corbu, campion naţional la zbor la distanţă, a dezvăluit celor prezenţi că nu a citit foarte mult în copilărie, pasiunea sa pentru lectură declanşându-se mult mai târziu, în urma unei provocări lansată de o prietenă, care i-a recomandat să citească romanul autobiografic „Papillon”, scris de Henri Charrière. Autorul – condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea prietenului său în 1930, asasinat pe care nu l-a recunoscut – descrie în romanul său condiţiile şi tratamentul inuman al deţinuţilor din Guyana franceză. Poreclit Papillon după tatuajul de pe piept, care reprezenta un fluture, acesta reuşeşte, după nenumărate încercări de evadare, să părăsească închisoarea. Ajuns în Franţa, face publice condiţiile şi tratamentul draconic la care erau supuşi deţinuţii, Guvernul francez fiind nevoit să închidă unitatea de detenţie.

Fosta biatlonistă Tófalvi Éva, participantă la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, dintre care la trei a fost purtătoarea drapelului României, le-a spus participanţilor la eveniment că a ajuns să citească foarte mult pe vremea când făcea sport, între două avioane către locurile de desfăşurare ale competiţiilor, „umplându-şi” în acelaşi fel şi „pauzele dintre antrenamente”. Ea le-a recomandat adolescenţilor volumul „La râul Piedra am şezut şi-am plâns”, semnată de Paulo Coelho, „o carte încântătoare despre tineri îndrăgostiţi, despre marile provocări şi taine ale vieţii”.

„De-a lungul cărţii ne punem diferite întrebări, la care ajungem să medităm fără să ne dăm seama. Astfel, realizăm că trebuie să facem loc iubirii şi în inimile noastre şi să trăim fiecare moment al vieţii din plin”, a adăugat fosta biatlonistă.

La rândul său, producătorul de film Cornelius Ţepeluş, a recomandat thriller-ul „Dracula” al lui Bram Stoker, una dintre cele mai recunoscute şi citite cărţi din literatura engleză clasică, dezvăluindu-le participanţilor detalii mai puţin cunoscute despre cercetările pe care autorul le-a făcut timp de şapte ani, înainte de a scrie romanul care „a adus popularitate Transilvaniei”.

„Trebuie să înţelegem că «Dracula» este una dintre cele mai citite cărţi din istoria universală. Chiar dacă este o carte de ficţiune, a prins aşa de multă popularitate, încât dacă întrebi de «Dracula» la Rio de Janeiro, la Tokio, la Sidney sau la New York, toată lumea ştie de acest personaj şi de Transilvania”, a afirmat Cornelius Ţepeluş.

În acelaşi context, producătorul harghitean a povestit şi despre realizarea unui documentar despre Dracula împreună cu strănepotul lui Bram Stoker – Dacre Stoker, pe baza notiţelor lăsate de celebrul autor fiind identificat locul unde ar fi existat castelul fictiv al Contelui Dracula, în Munţii Călimani.

Marele absent la eveniment a fost ministrul Sportului Carol Eduard Novak, inspectoarea de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă – organizatoarea şi moderatoarea evenimentului – exprimându-şi speranţa că, poate cu altă ocazie, acesta ar putea merge în vizită în şcolile din judeţ şi le va recomanda copiilor o carte pe care să o citească.

La final, ea a declarat că „întâlnirea şi-a atins scopul, acela de a fi împreună”. „Şi-a atins scopul pentru că suntem împreună şi pentru că descoperim, tot împreună, bucuria de a lectura, iar beneficiile o să le vedem pe parcurs, dragi elevi”, a spus Manuela Nicoleta Stîngă.

La finalul evenimentului, i-a rugat pe participanţi să catalogheze într-un cuvânt cea de-a doua ediţie a „Provocării la lectură”, iar răspunsurile nu au întârziat să apară: cultură, provocare, magie, viaţă, perfecţiune, „degustare” de viaţă, ş.a.m.d.

„Eu am simţit pasiune, am simţit nişte oameni extrem de puternici care şi-au deschis sufletul şi i-am văzut poate altfel. Am văzut un preot care este interesat de ştiinţă şi de lumea celor de Sus, la propriu, nu doar prin credinţă, am văzut un poliţist (jandarm – n.a.) cu muşchi – exact aşa mi-a spus un elev – care are un suflet extraordinar de mare, am văzut o jurnalistă care a citit toată viaţa, o campioană care îndeamnă la lectură, am văzut un hoinar prin lume şi care se întoarce mereu acasă, am văzut un director care s-a legat 25 de ani de numele unui brand, am văzut un inspector şcolar general care cândva, nu ştiu când, a fost şi Ion Creangă, poate într-o viaţă anterioară, şi un pasionat de zbor pe care, cineva, la un moment dat, l-a provocat să citească şi de atunci nu se mai opreşte din citit şi sper să nu se oprească niciodată”, a concluzionat Manuela Nicoleta Stîngă.

Proiectul Inspectoratului Şcolar Judeţean va continua şi în următoarele 30 de zile: elevii care s-au simţit provocaţi de o anume carte sau de un anumit invitat au la dispoziţie o lună pentru a o citi, în timpul liber, lectura putând să se facă şi în limba maghiară. Apoi vor scrie o scrisoare în limba română, pe care o vor adresa invitatului preferat, dintre cei care i-a provocat la lectură.

„Aşteptăm să descoperiţi bucuria lecturii şi să ne-o transmiteţi şi nouă”, a spus inspectoarea de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă la finalul evenimentului pe care l-a iniţiat şi dedicat Zilei Naţionale a Lecturii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.