Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Oportunităţi de finanţare pentru antreprenorii din industria turismului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Economic » Oportunităţi de finanţare pentru antreprenorii din industria turismului
Oportunităţi de finanţare pentru antreprenorii din industria turismului

Oportunităţi de finanţare pentru antreprenorii din industria turismului

  • Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) participă, ca partener, la două proiecte co-finanţate de Uniunea Europeană, prin intermediul cărora antreprenorii din judeţul Harghita pot solicita pachete de sprijin financiar

Turismul rural şi serviciile similare, cum ar fi eco-turismul, agroturismul, turismul durabil ş.a.m.d., răspund noilor tendinţe ale cererii turistice europene şi mondiale. Bazat în mod tradiţional pe cererea locală sau regională, acestui sector i se oferă acum, prin intermediul a două proiecte finanţate de Uniunea Europeană, oportunitatea de a-şi extinde pieţele, prin colaborarea la nivel transnaţional.

Cele două proiecte au fost prezentate de dl Szabó Károly, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita, în cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat în urmă cu două zile la Septimia Resort din Odorheiu Secuiesc.

Unul dintre proiecte este Eurocluster Rural Tourism (EU Rural Tourism), al cărui scop este de a dezvolta viziunea, obiectivele şi o structură operaţională pentru turismul rural, prin crearea unui cluster la nivel european, oferind astfel o oportunitate unică de a extinde activităţile de la nivel local la nivel regional, naţional şi internaţional prin:

  • crearea unui mecanism de cooperare prin conectarea clusterelor regionale de turism, a organizaţiilor profesionale din domeniul turismului rural, a agenţiilor de dezvoltare locală şi a reţelelor transnaţionale de cunoştinţe în domeniul turismului rural;
  • crearea unei reţele de cel puţin 190 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) din cel puţin 15 ţări, ai căror membri vor beneficia de formare/perfecţionare în domeniul transformării digitale şi ecologice;
  • crearea unei reţele transnaţionale viabile de servicii avansate de turism rural, al cărei impact va fi resimţit pe piaţă şi va oferi o gamă suficientă de opţiuni pentru cererea internaţională. Aceasta poate fi extinsă în viitor pe baza conceptelor generale, a metodologiilor şi a experienţei dobândite pe parcursul proiectului.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, câştigătorii vor primi finanţare pentru un pachet de servicii care include următoarele: evaluare de sine asistată, vizita unui consultant local calificat, elaborarea unui plan de dezvoltare, consiliere şi mentorat pe parcursul implementării planului, precum şi o auditare finală. De asemenea, pachetul include participarea la două întâlniri naţionale sau regionale şi un buget pentru dezvoltări personalizate, cum ar fi crearea unui website, marketing pe social media sau formare.

„Anunţul deschis va fi disponibil în săptămânile următoare pe pagina de Facebook a ADI Harghita, pe site-urile: adiharghita.ro şi euroclusterruraltourism.eu, asociaţia urmând să informeze antreprenorii din domeniul turismului din judeţul Harghita prin e-mail”, a precizat Szabó Károly.

Coordonatorul proiectului este Venetian Cluster (Italia), iar partenerii acestuia sunt: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (România), Narodni Klastrova Asociace (Cehia), Euracademy Association (Grecia), Ruraltour – Federaţia Europeană de Turism Rural (Franţa), Asociacion Cluster de Turismo Sostenible De Aragon (Spania).

Celălalt proiect SUSRUR (Towards SUStainability and resilient scenarios for tourism SMEs in RUral & Remote Areas) a fost lansat în ianuarie 2023 şi îşi propune să abordeze provocările cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii din turismul rural şi din zonele izolate din cinci regiuni europene.

În cadrul proiectului, vor fi organizate două apeluri deschise pentru întreprinzătorii care desfăşoară activităţi turistice în una dintre următoarele regiuni: judeţul Harghita (România), Asturia (Spania), Steirisches Vulkanland (Austria), Macedonia de Vest (Grecia), Utena (Lituania).

Primul apel (Accelerator) este deja disponibil pe platformele online ale proiectului. În cadrul acestuia, 60 de solicitanţi selectaţi vor primi un pachet de sprijin în valoare de 6.000 de euro.

„Veţi avea acces la resurse de formare şi capacitare, veţi participa la seminarii web cu experţi din industrie şi veţi avea acces la programul de mentorat. De asemenea, veţi avea posibilitatea de a intra în reţea şi de a vă conecta cu părţile interesate cheie din ecosistem şi veţi avea posibilitatea de a alege o certificare a durabilităţii turismului (1.000 euro)”, a explicat Szabó Károly, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita.

Potrivit sursei citate, pe parcursul celor şapte webinarii, fiecare întreprinzător câştigător poate trimite maximum trei angajaţi din cadrul IMM-ului. Cursurile vor aborda teme precum: noi modele de afaceri, exemple inovatoare în turismul rural, forme de afaceri durabile, analiza concurenţilor, optimizare pentru motoarele de căutare, crearea de site-uri web, marketing pe social media etc.

În cadrul proiectului, este inclusă şi o călătorie obligatorie în Grecia, precum şi o întâlnire de încheiere în Austria, la care vor participa cei cu cele mai bune rezultate din fiecare regiune.

Data limită pentru depunerea cererilor de participare la proiect este 4 iulie 2023, ora 18:00.

Coordonatorul proiectului este Kaunas University of Technology (Lituania), iar partenerii sunt: Koestinger Asetila (Austria), F6S Network Ireland Limited (Irlanda), Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară Harghita (România), Entrepreneurship Support Foundation – JOIN4CS (Grecia), Espacio Tormaleo SL (Spania).

„Sunt două proiecte binevenite, la care merită să participe cei interesaţi. În prezent, am ajuns la situaţia în care noi putem sprijini întreprinzătorii din zonă şi, dacă doresc să participe, vor avea cu siguranţă de câştigat. Proiectul SUSRUR este lansat, se poate aplica deja. În cadrul celor două proiecte, antreprenorii din judeţul Harghita au posibilitatea să se întâlnească cu întreprinzători din alte ţări, să facă schimb de păreri şi să afle mai multe despre bunele practici”, a concluzionat directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita.

Cel de-al doilea apel al proiectului SUSRUR (Innovate) va fi lansat în a doua jumătate a anului pe site-urile: susrur.eu şi adiharghita.ro, pe paginile de social media ale proiectului şi asociaţiei, precum şi prin e-mail. Apelul Accelerator poate ajuta candidaţii selectaţi să îşi dezvolte sustenabilitatea şi practicile şi strategiile inovatoare, oferindu-le în acelaşi timp instrumente şi competenţe pentru a-şi consolida competitivitatea.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.