Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul persoanelor muşcate de căpuşe care se prezintă la Urgenţe, în creştere | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sănătate » Numărul persoanelor muşcate de căpuşe care se prezintă la Urgenţe, în creştere
Numărul persoanelor muşcate de căpuşe care se prezintă la Urgenţe, în creştere

Numărul persoanelor muşcate de căpuşe care se prezintă la Urgenţe, în creştere

Numărul persoanelor muşcate de căpuşe, care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea-Ciuc, este în creştere, în condiţiile în care vremea frumoasă a determinat tot mai mulţi harghiteni să îşi petreacă timpul liber în natură.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că, dacă în luna aprilie s-au înregistrat doar 11 cazuri, în luna mai aproape 100 de persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat la UPU, dintre acestea 19 fiind copii. Datele statistice mai arată că în luna iunie s-a înregistrat o uşoară scădere, la secţia de Urgenţă prezentându-se 89 de persoane, dintre care 25 au fost copii, iar de la începutul lunii iulie deja au avut nevoie de îngrijiri medicale 49 de harghiteni, 15 dintre ei fiind copii.

Dr. Demeter a explicat că nu au fost înregistrate cazuri grave, cum ar fi plăgi neglijate sau suprainfectate, întrucât oamenii au conştientizat că trebuie să se prezinte la medic imediat ce au fost muşcaţi de o căpuşă, lucru care nu se întâmpla în anii precedenţi.

„Oamenii se tem de boala Lyme, transmisă de aceste insecte şi atunci se prezintă la medic cu fiecare muşcătură de căpuşă”, a spus dr. Demeter.

Persoanele care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe au relatat că au fost muşcate de căpuşe când se aflau în natură, în zone unde pasc oi sau capre.

Numărul harghitenilor muşcaţi de căpuşe este, însă, mai mare, întrucât mulţi se prezintă la medicul de familie sau merg la centrele de permanenţă atunci când au o astfel de problemă şi nu ajung la unităţile de primiri urgenţe de la spitale.

Medicii le recomandă celor care îşi petrec timpul în natură să evite zonele în care pasc oile sau caprele, să nu se aşeze direct pe iarbă şi să poarte îmbrăcăminte care să le acopere mâinile şi picioarele.

Cei care au fost muşcaţi de căpuşe trebuie să fie evaluaţi de un medic, întrucât această insectă poate transmite boala Lyme, o encefalită care nu se vindecă, este lent progresivă şi afectează capacitatea de muncă a bolnavului. (Gina Ştefan – Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.