Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noua lege a drapelelor prevede că Harghita şi Mureş nu pot avea aceleaşi steaguri | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Noua lege a drapelelor prevede că Harghita şi Mureş nu pot avea aceleaşi steaguri
Noua lege a drapelelor prevede că Harghita şi Mureş nu pot avea aceleaşi steaguri

Noua lege a drapelelor prevede că Harghita şi Mureş nu pot avea aceleaşi steaguri

Legea nr. 141 din 2015 privind arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii încearcă să facă puţină lumină în disputa iscată, mai ales, pe tema arborării steagului secuiesc.

La art. 1 (3) se precizează că: „Două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri identice”. Iar în articolul următor, la punctul 2, se precizează că modelul acestor steaguri se aprobă numai prin hotărâre a Guvernului.

Tot în noua lege se mai poate citi că modelul de steag al unităţilor administrativ-teritoriale trebuie supus dezbaterii publice şi consultării locuitorilor.

În ceea ce priveşte arborarea steagurilor unităţilor administrative, la art. 4 (1) se precizează: „Unităţile administrativ-teritoriale arborează steagurile proprii numai la sediile autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi la cele ale instituţiilor/serviciilor publice de interes local, la intrarea principală, deasupra acesteia, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene”.

O altă prevedere importantă o regăsim în acelaşi articol, la punctul 3: „Steagul propriu al unităţii administrativ-teritoriale nu va depăşi în dimensiuni şi număr de exemplare drapelul României şi drapelul Uniunii Europene şi va fi amplasat la acelaşi nivel cu acestea”.

În ceea ce priveşte sancţiunile, „nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”. Iar „constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de către prefecţi şi împuterniciţii acestora, când se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, şi de către organele de poliţie, când se aplică persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contravenţiei”.

XXX

Potrivit prefectului judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, prevederile noii legi au fost trimise deja către toate primăriile in judeţ, astfel că de acum aşteptăm şi urmările punerii ei în aplicare. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.