Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noutăţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Noutăţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean
Noutăţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean

Noutăţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean

În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, au fost prezentate mai multe teme de actualitate din activitatea instituţiei.

 

 Un număr de 295 de cadre didactice din judeţ sunt incluse în Registrul Naţional al Experţilor în Management Educaţional

Astfel, inspectorul şcolar Bartolf Hedwig a prezentat situaţia cadrelor didactice care figurează în Registrul Naţional al Experţilor în Management Educaţional. Potrivit acesteia, după trei ani de la demararea acestui program, în momentul de faţă 295 de cadre didactice din Harghita fac parte din Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional (CNEME). „Este vorba despre o prevedere a Legii educaţiei care spune că pot ocupa funcţii de conducere, de îndrumare şi de control în unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare cadrele didactice membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional”, a explicat inspectorul şcolar. În ultima serie, a IX-a, care s-a încheiat recent, au fost depuse 18 dosare, din care au promovat examenul de includere în CNEME 12 persoane. Chiar dacă nu promovează examenul, candidatul are dreptul să îşi depună dosarul de mai multe ori, neexistând limitări. Conform inspectorului şcolar, „numărul de experţi într-un an nu poate să fie mai mare de 5% din totalul posturilor didactice din judeţ. În 2015, acest număr este de 173. Deci noi suntem cu mult sub numărul maxim admis de metodologie”.

 

 Patru proiecte educative depuse de şcolile din judeţ vor fi incluse în calendarul naţional al activităţilor extraşcolare

Inspector şcolar Lucica Erdei a declarat în cadrul conferinţei de presă că au fost primite proiectele educative, scrise de unităţi de învăţământ şi cluburile copiilor, ce urmează a fi incluse, dacă vor îndeplini punctajul conform fişei de evaluare, în calendarul naţional al activităţilor extraşcolare. Unităţile şcolare trebuiau să trimită proiectele la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) până săptămâna trecută, urmând ca până astăzi să fie transmise la Bucureşti. În acest an au depus proiecte pentru calendarul naţional patru unităţi şcolare: Clubul Copiilor din Cristuru-Secuiesc – Cupa Harghitei, Aero-rachetomodele; Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Cristuru-Secuiesc – Concurs naţional de desene „Lumea poveştilor”; Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc – Concurs naţional de creaţie literară, desen şi fotografie „La francophonie avant toute Chose – literature, desen foto”; Palatul Copiilor din Miercurea-Ciuc – Concurs naţional de automodele „Cupa Ciuc”. Potrivit inspectorului şcolar, anul trecut au fost depuse mai multe proiecte. Unul dintre proiectele educative ce au fost depuse şi implementate anul trecut, dar anul acesta nu, este al Liceului Teoretic „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc. Este vorba de Concursul naţional „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”.

Pentru calendarul regional au fost depuse cinci proiecte: Palatul Copiilor Miercurea-Ciuc, Filiala Topliţa – Concurs de artă plastică „Pentru un viitor verde”; Şcoala Gimnazială „Arany János” Mihăileni, structura Livezi – Festivalul de origami „Lumea rotundă”; Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa – Glasul muzicii – calea spre celălalt; Liceul Teoretic „Dr. P. Boros Fortunát” din Zetea; Clubul Copiilor din Cristuru-Secuiesc. La concursurile de nivel naţional, obligatoriu trebuie să participe 25 de judeţe, iar la cele de nivel regional – 20 de judeţe.

O altă temă abordată de inspectorul şcolar Lucica Erdei s-a referit la Săptămâna Educaţiei Globale, program facilitat de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei. Acest eveniment, ajuns la a XVII-a ediţie, se va desfăşura în perioada 16-21 noiembrie, iar tema va fi Egalitatea trebuie să fie reală. La nivel judeţean, motto-ul este „Diversitate = Normalitate”. Scopul proiectului este promovarea principiului egalităţii de şansă. Anul trecut, în Harghita, la „Săptămâna Educaţiei Globale” au participat 12.000 de elevi şi 680 de profesori.

 

 Până pe 15 noiembrie trebuie depuse documentele pentru a se deconta cheltuielile cu manualele şcolare

Inspector şcolar general al IŞJ Harghita, Petru Gârbea, a vorbit despre sumele destinate decontării cheltuielilor pentru achiziţionarea de manuale şcolare de către elevii de liceu din ciclul superior al învăţământului de stat. Astfel, pot beneficia de maximum 55 de lei în acest scop elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, respectiv a XI-a, a XII-a şi a XIII-a la seral, pentru care manualele şcolare nu sunt gratuite. Pentru decontarea cheltuielilor, elevii trebuie să depună la secretariatul unităţii de învăţământ o solicitare scrisă, împreună cu facturile fiscale, din care să reiasă numele elevului, al părintelui sau tutorelui legal şi informaţii complete despre manuale. Manualele cumpărate de elevi trebuie să fie aprobate de Ministerul Educaţiei. Unităţile de învăţământ pot primi documentele respective până la data de 15 noiembrie. Iar elevii pot primi banii până pe data de 18 decembrie.

 

 Strategia judeţeană pentru voluntariat

Inspector şcolar Elena Mândru a prezentat, în cadrul conferinţei de presă, realizările din anul şcolar anterior în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC). Strategia presupune dezvoltarea activităţii de voluntariat realizată de copii şi elevi sub coordonarea cadrelor didactice din unităţile de învăţământ. Inspectorul şcolar a spus că recent a avut loc consfătuirea anuală a coordonatorilor SNAC, în cadrul căreia s-a făcut bilanţul activităţii pe anul trecut şi s-a stabilit şi strategia judeţeană pentru acest an şcolar.

Conform sursei citate, cea mai importantă şi de amploare activitate în cadrul acestei strategii este Săptămâna legumelor şi fructelor donate. „În anul şcolar anterior s-au implicat 344 de cadre didactice, 4.738 de voluntari şi s-au colectat peste 5.000 de kg de fructe şi legume. Toate au ajuns la casele de bătrâni, centrele de plasament, spitale, la familii care aveau nevoie de aceste produse”. Inspectorul şcolar a spus că în acest moment se elaborează strategia judeţeană pentru voluntariat la nivelul şcolilor. În acest an şcolar sunt 76 de unităţi de învăţământ în care se va derula SNAC, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din şcolile din judeţ.

 

 Educaţia financiară, în ciclul primar

Inspectorul şcolar Elena Mândru a vorbit şi despre un proiect iniţiat de Banca Naţională a României în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, şi anume introducerea disciplinei opţionale Educaţia financiară la clasele din ciclul primar. Potrivit acesteia, acest proiect se desfăşoară pentru al treilea an la nivelul învăţământului primar. „Proiectul a luat naştere pe fondul nevoii dezvoltării unei culturi financiare la copii. Obiectivul a fost formarea unui comportament raţional în relaţia cu banii”. În cadrul acestui program, şcolile primesc manualul pentru copii, caietul elevului şi cadrele didactice primesc un ghid. Anul şcolar trecut, în Harghita au fost 12 şcoli „în care s-a desfăşurat programul de educaţie financiară sub forma disciplinei opţionale. Dar începând din acest an şcolar am solicitat auxiliare didactice pentru toţi elevii din ciclul primar, la secţia română”. În momentul de faţă, manualele de Educaţie financiară sunt redactate în limba română. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.