Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noutăţi care vă privesc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Noutăţi care vă privesc
Noutăţi care vă privesc

Noutăţi care vă privesc

Citiţi şi vă veţi convinge nu numai de afirmaţia din titlu, ci şi de importanţa informaţiilor care ne-au fost furnizate de către ec. Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al CAS Harghita

Încă de la bun început trebuie să vă spun că, încă din prima zi a lunii în curs, intră în vigoare Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pentru anii 2016-2017. Acest document cuprinde o serie de noutăţi faţă de contractul anterior şi reprezintă, în opinia specialiştilor, „un pas înainte în optimizarea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor sociale de sănătate, făcut în beneficiul asiguraţilor”. Dacă va fi sau nu aşa vom vedea, până atunci însă vă propun să vedem punctual noutăţile ce ne-au fost prezentate…

Şi pentru că despre cele ce vizează asistenţa medicală primară am scris nu cu mult timp în urmă, trec la asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate şi reţin următoarele: 1. Se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii); 2. Se introduce tratamentul fracturii amielice, fără deplasarea coloanei vertebrale.

Pentru medicina dentară, cei direct interesaţi trebuie să ştie că minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni, faţă de o dată la 12 luni, cât a fost până acum.

De asemenea, va fi decontată obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al cangrenei şi vor fi redefinite alte servicii.

Cât priveşte asistenţa medicală paraclinică, printre serviciile decontate se numără acum efectuarea RMN la sâni, cu sau fără substanţă de contrast, dar se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti, după cum sublinia d-l Duda, „ca irelevant pentru patologia pacientului”. Tot pe acest segment se are în vedere revizuirea reglementărilor referitoare la situaţiile în care Casa sesizează neconcordanţe între investigaţiile medicale efectuate şi cantităţile de reactivi achiziţionate de laboratoarele de analize medicale.

Pentru asistenţa medicală spitalicească se introduce condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi, care nu au şi spitalizare continuă, să asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum 7 ore/zi.

Important mai e şi faptul că pentru pacienţii cărora la externare li se indică, prin scrisoare medicală, să revină pentru internare, precum şi pentru pacienţii cu hemofilie, cuprinşi în programul naţional respectiv, nu va mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Legat de serviciile efectuate în secţiile spitaliceşti de paliaţie (pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament), decontarea se va efectua similar cu cea acordată în secţiile cu bolnavi cronici.

După cum cred că deja aţi observat, stimaţi cititori, noutăţile cuprinse în conţinutul noului Contract-cadru îi vizează deopotrivă atât pe asiguraţii sistemului public de asigurări sociale de sănătate, cât şi pe furnizorii de servicii ai aceluiaşi sistem. Şi iată alte argumente: pentru furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu se introduce obligativitatea prezentării, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodică a dispozitivelor medicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie, după caz, iar pentru farmacii se revizuiesc reglementările referitoare la situaţiile în care Casa sesizează neconcordanţe între cantitatea de medicamente/materiale sanitare eliberate şi achiziţionate.

Pe de altă parte, mai arăta preşedintele CAS Harghita, asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă, cu manşon silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă, pentru copiii cu malformaţii congenitale, în vârstă de peste 3 ani. În context, o subliniere importantă: dacă furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale contractate, CAS va denunţa unilateral contractul!

Totodată, sunt vizate optimizarea informării asiguraţilor prin introducerea obligativităţii afişării la furnizori a elementelor privitoare la pachetele de servicii medicale şi a tarifelor corespunzătoare, în formatul stabilit de CNAS; revizuirea sancţiunilor aplicabile furnizorilor de servicii medicale; implementarea unui sistem de management a listelor de prioritate la nivelul asistenţei medicale paraclinice din ambulatoriu şi a asistenţei spitaliceşti, în vederea optimizării transparenţei în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi punerea în aplicare a OUG nr. 20/2016 privind creşterile salariale.

De asemenea, sunt prevăzute simplificarea demersurilor de obţinere a unor dispozitive medicale, introducerea posibilităţilor de acordare de servicii conexe actului medical, de către fiziokinetoterapeuţi şi profesorii de cultură fizică medicală, precum şi includerea insuficienţei respiratorii severe printre afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul specialist din ambulatoriu.

Obiect al redefinirii au fost, din câte am înţeles, specialităţile ce ţin de efectuarea ecografiei de vase sanguine, condiţiile de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie-imagistică medicală şi de medicină nucleară, în analiză aflându-se majorarea tarifelor pentru unele servicii medicale.

***

Ca de fiecare dată, şeful CAS Harghita şi-a declarat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor cititorilor noştri, dacă, legat de subiectul în discuţie, au ceva nelămuriri. Aşa stând lucrurile, vă invit să o faceţi direct, sau, de ce nu, prin intermediul jurnalului nostru, care poate găzdui la fel de bine şi comentariile dumneavoastră…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.