Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Nasc şi în Harghita bărbaţi” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » „Nasc şi în Harghita bărbaţi”
„Nasc şi în Harghita bărbaţi”

„Nasc şi în Harghita bărbaţi”

Bilbor: Sesiunea naţională Octavian C. Tăslăuanu pe coordonatele timpului”

Sita timpului şi-a mai cernut cenuşa peste un an din care, de fiecare dată la început de februarie, bilborenii împreună cu români veniţi din multe alte părţi ale ţării rememorează sau readuc în lumina actualităţii fragmente din viaţa, opera şi activitatea social-politică şi literară a unuia din cei mai dăruiţi bărbaţi care au văzut lumina zilei pe plaiurile harghitene: Octavian Codru Tăslăuanu.

Ediţia din acest an a adus, ca toate celelalte opt care au precedat-o, noutăţi deosebite, unele care întregesc contribuţia atât de generoasă şi oportună a lui Octavian C. Tăslăuanu la evoluţia sentimentului naţional, element premergător decisiv în realizarea Marii Uniri. Care, cum s-a subliniat deseori, s-a realizat mai întâi „în cuget şi simţiri” şi apoi în tratate.

Comunicările prezentate cu ocazia Sesiunii naţionale „Octavian C. Tăslăuanu pe coordonatele timpului” au cuprins un număr remarcabil de cercetători, cu teme şi contribuţii extrem de bine-venite:

Dr. Florin Bengean (Reghin): Personalitatea lui Octavian C. Tăslăuanu reflectată în publicistica lui Vasile Netea;

Prof. Liviu Boar şi prof. Mariana Boar (Tg. Mureş): Introducerea cadastrului funciar la Bilbor;

Prof. Nicolae Bucur (Miercurea-Ciuc): Raze din oaza de la Lăzarea;

Preot Ioan Morar (Gherla): Miniaturi de suflet pentru Eminescu;

Dr. Daniel Nicolae (Bucureşti): Octavian C. Tăslăuanu şi relaţiile româno-bulgare;

Dr. Ioan Opriş (Bucureşti) şi dr. Ioan Lăcătuşu (Sf. Gheorghe): Demersul prof. Ilie Şandru, în 1976, pentru marcarea centenarului naşterii lui Octavian C. Tăslăuanu;

Dr. Andreea Pop (Bucureşti): Despre funeraliile şi monumentul funerar a lui Octavian C. Tăslăuanu;

Prof. Valeria Pop (Miercurea-Ciuc): Octavian C. Tăslăuanu în conştiinţa unui fiu al Bilborului;

Dr. Alin Spânu (Bucureşti): Propunerile lui Octavian C. Tăslăuanu în favoarea interesului naţional;

Prof. Vasile Stancu (Sf. Gheorghe): Muzeul ASTRA sub direcţiunea lui Octavian C. Tăslăuanu;

Prof. Marioara Stan (Bilbor): Scrisori din corespondenţa familiei Tăslăuanu;

Col. (r) Dumitru Stavarache (Bucureşti): Octavian C. Tăslăuanu şi Aurel P. Bănuţ – relaţii şi corespondenţă.

Scriitorul şi ziaristul Ilie Şandru, omul de lupta căruia se leagă decisiv readucerea în actualitate şi recunoaşterea extraordinarei contribuţii a lui Octavian C. Tăslăuanu la progresul şi emanciparea spirituală a comunităţilor româneşti de pe întreg cuprinsul ţării, a avut mai multe intervenţii foarte interesante, consecinţă a faptului că este, în mod sigur, cel mai documentat român în problematica Tăslăuanu.

În cadrul discuţiilor care au avut loc, subiectul cel mai fierbinte a fost înfiinţarea la Bilbor a unui mult dorit muzeu memorial Octavian C. Tăslăuanu. Există un spaţiu disponibil în casa uneia din surorile lui Tăslăuanu, după cum, în acelaşi spaţiu, există şi numeroase obiecte care şi-ar găsi locul într-un asemenea muzeu. Din discuţii a răzbătut un aer de optimism, în sensul ca anul viitor pe vremea aceasta muzeul memorial să devină fapt.

Au fost prezentate, cu această ocazie, mai multe volume ale unor autori harghiteni ori având legături strânse cu Harghita: prima a fost revista „Octavian C. Tăslăuanu pe coordonatele timpului” (nr. VIII), realizată prin grija şi eforturile profesorului Vasile D. Stan din Bilbor, care cuprinde comunicările din ediţia a VIII-a a manifestărilor dedicate lui Tăslăuanu; „Profesioniştii noştri” nr. 19, dedicată prof. Doiniţa-Ana Dobrean; „Păstori sufleteşti ai Sfintelor Altare din Eparhia Covasnei şi Harghitei” de Eric-Mihai Broanăr, Ioan Lăcătuşu şi Sebastian Pârvu; „Cuibul vulturului ceresc. O viaţă pentru o idee” de pr. Ioan Morar; „Singuraticul” de Ioan Dobreanu; „Etnograful şi cercetătorul Nicolae Dunăre” de Nicolae Bucur.

Comunicările au fost pigmentate cu câteva interludii muzicale ale elevei Ana Vodă, o cântăreaţă de muzică populară cu o voce profundă, un talent care promite.

D-na inspectoare Elena Mândru a salutat călduros manifestarea atât în numele Inspectoratului Şcolar General Harghita, cât şi a Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, a cărei preşedintă este.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.