O firmă norvegiană lansează cuţitul „Mândra”, testat de expertul în supravieţuire Les Stroud în Făgăraş | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » O firmă norvegiană lansează cuţitul „Mândra”, testat de expertul în supravieţuire Les Stroud în Făgăraş
O firmă norvegiană lansează cuţitul „Mândra”, testat de expertul în supravieţuire Les Stroud în Făgăraş

O firmă norvegiană lansează cuţitul „Mândra”, testat de expertul în supravieţuire Les Stroud în Făgăraş

 O firmă norvegiană, lider mondial în producţia de cuţite, a anunţat lansarea unui cuţit denumit „Mândra”, care a fost testat de expertul canadian în supravieţuire Les Stroud în anul 2015, în timpul filmării unei emisiuni împreună cu salvamontiştii argeşeni în Munţii Făgăraş

„Suntem foarte mândri să prezentăm Mândra, conceput de Helle şi Les Stroud – Survivorman. Pentru a perfecţiona designul acestui nou cuţit, am călătorit în sălbatica, îndepărtata şi incredibil de frumoasa Românie, lucrând alături de Les Stroud în ultimul său episod Survivorman”, se anunţă într-un comunicat postat pe site-ul companiei.

După o descriere elogioasă a frumuseţii locurilor în care a filmat Les Stroud, reprezentanţii companiei precizează că unele prototipuri ale cuţitului „Mândra” au fost testate în Făgăraş, iar ultimele retuşuri au fost făcute de specialişti după încheierea expediţiei, împreună cu expertul canadian în supravieţuire.

„Suntem extrem de mândri să prezentăm cel mai nou cuţit Les Stroud. De altfel, numele cuţitului chiar asta semnifică, mândrie, iar noul cuţit a fost numit după numele piscului pe care Les Stroud a fost găsit de echipele Salvamont în timpul filmării episodului din România”, a declarat Anders Haglund, director de marketing al companiei norvegiene.
La rândul său, expertul canadian în supravieţuire a afirmat că a testat intens cuţitul în timpul filmărilor din România. „Pus la încercare în timpul intenselor filmări pentru Supravieţuitorul şi inspirat de sălbăticia şi frumuseţea naturii din România, care îşi taie respiraţia, am plăcerea să dezvălui ultimul meu cuţit, Mândra”, a spus Les Stroud.

Producătorul norvegian a mai anunţat că noul cuţit va fi disponibil începând de la mijlocul lunii martie.

Les Stroud a filmat în iunie 2015, în masivul Făgăraş, un episod al seriei de documentare „Survivorman”. Vedeta Discovery Channel şi-a stabilit cartierul general la refugiul Serviciului Public Salvamont Argeş (SPS) de la Cota 2000 – Transfăgărăşan şi a stat câteva zile alături de salvamontişti, pentru a se familiariza cu împrejurimile şi pentru a cunoaşte plantele comestibile.

După perioada de acomodare, Les Stroud a petrecut singur trei zile în zonele cele mai sălbatice din Făgăraş. El s-a pus în postura unei persoane care tocmai s-a rătăcit şi a încercat să reproducă situaţii reale de supravieţuire, fără un scenariu prealabil şi fără suportul unei echipe tehnice.

Specialistul în supravieţuire s-a filmat singur, iar echipele de salvamontişti care l-au căutat au fost însoţite de câte un cameraman din echipa de filmare canadiană.

Singura persoană care a ştiut poziţia exactă a realizatorului canadian, pentru motive de securitate, a fost directorul SPS Argeş, Ion Sănduloiu. Acesta anunţa atunci că la operaţiunile de căutare şi la filmări au fost folosite şi drone, iar zonele acoperite cu zăpadă au fost cercetate cu câini de căutare în avalanşă.

Les Stroud, în vârstă de 55 de ani, este cunoscut mai ales ca realizator al seriei Survivorman. El a lucrat pentru mai multe televiziuni specializate în documentare, printre care Discovery Channel şi Science Channel. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.