Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni se redeschide astăzi pentru public | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Cultură » Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni se redeschide astăzi pentru public
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni se redeschide astăzi pentru public
Expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii”

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni se redeschide astăzi pentru public

Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc rămâne închis, aici având loc lucrări de reparaţii

Vă aşteptăm cu o surpriză! Oferim accesul gratuit la expoziţiile noastre pentru toate categoriile de public, pe perioada vacanţei şcolare (16 iunie – 14 septembrie 2020)!

Vă rugăm să ne susţineţi în stoparea răspândirii coronavirusului, urmărind regulile de igienă şi distanţare socială. Personalul MNCR a lucrat ca muzeul să devină un mediu sigur pentru sănătatea noastră, angajaţi şi vizitatori, deopotrivă!

Astfel Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni vă invită să vizitaţi trei expoziţii de anvergură europeană.

Este vorba de Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, Casa Memorială „Romulus Cioflec” din localitatea Araci şi expoziţia de arheologie „Aşezarea Preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii”, de la sediul central al muzeului din Sfântu Gheorghe. Vizitatorii îşi pot alege singuri nivelul de informaţie pe care vor să-l acceseze, prin intermediul proiecţiilor video şi dispozitivelor interactive de redare a informaţiilor folosite.

Expoziţia de arheologie – Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii”, str. Gábor Áron, nr. 16, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. Expoziţia prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea.

Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, strada Váradi József, nr. 38, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna (vizitare doar cu programare). Prima şcoală românească din Sfântu Gheorghe a fost atestată documentar în anul 1799. Punctul muzeal cuprinde 4 încăperi: sala de clasă, vestibulul, biblioteca şi locuinţa învăţătorului. În acestea au fost adunate şi expuse piese şi documente reprezentative pentru istoricul învăţământului confesional românesc ortodox din zonă.

Casa memorială Romulus Cioflec, de la Araci, strada Mare, nr. 301, comuna Vâlcele, jud. Covasna. A fost inaugurată în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe la data de 19 decembrie 1998 şi reamenajată în anul 2010, reconstituind atmosfera anilor din viaţa scriitorului Romulus Cioflec. Casa memorială cuprinde 4 încăperi: camera din faţă numită „Camera dinainte”, sala documentară, biroul scriitorului şi sala multimedia. Aici sunt expuse piese de mobilier, obiecte personale, cărţi şi fotografii ce au aparţinut scriitorului Romulus Cioflec şi familiei sale, precum şi imagini în fotocopie după materialele originale.

Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc rămâne închis, aici având loc lucrări de reparaţii.

Pentru lunile iulie-august pregătim o serie de activităţi creative, atât pentru copii, cât şi pentru cei mai mari, ca de exemplu ateliere de modelaj lut, ateliere de pictură pe vase ceramice sau de scriere cu pana sau cu tocul.

Program de vizitare: marţi-vineri: 10:00-16:00; sâmbătă şi duminică: vizită doar cu programare; luni: închis. Programările se fac la numărul de telefon 0267/31.41.39 sau pe e-mail la secretariat@mncr.ro, cu cel puţin 48 de ore în avans şi doar pentru maximum 5 persoane.

Tarife de vizitare: accesul este gratuit pentru toate categoriile de public în perioada 16 iunie – 14 septembrie 2020, taxă de ghidaj specializat – 10 lei/grup (maximum 5 persoane); taxă îndrumare ateliere: 5-10 lei/persoană (maximum 5 persoane).

Ne dorim să aveţi o vizită plăcută în muzeul nostru! Vă aşteptăm!

Cristina Ioana Felea-Baubec

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.