Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Musherii şi ai lor câini nordici au fost atracţia principală la Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sport » Musherii şi ai lor câini nordici au fost atracţia principală la Băile Tuşnad
Musherii şi ai lor câini nordici au fost atracţia principală la Băile Tuşnad

Musherii şi ai lor câini nordici au fost atracţia principală la Băile Tuşnad

Cine a trecut sâmbătă şi duminică prin preajma pârtiei de la Băile Tuşnad a putut auzi o zarvă mare. Erau cei câţiva zeci de câini de rase nordice care aşteptau nerăbdători să fie înhămaţi la sanie şi să pornească la drum ori care tocmai se întorseseră din competiţie şi „le povesteau” celorlalţi patrupezi cum a fost prin zăpadă şi printre copaci.

A fost cea de-a cincea ediţie a competiţiei de atelaje trase de câini – Cupa Băile Tuşnad – organizată de Asociaţia Green Zone, cu sprijinul primăriei şi a multor oameni care au contribuit cu ce au putut: de la cartofi ori palincă, până la donaţii în bani sau sponsorizări. A fost un concurs care, după 5 ani de pauză, a adus la start 22 de echipaje (19 în prima zi, 22 în a doua), acestea concurând pe 3 trasee diferite. Unul, pentru atelajele cu 6 sau 8 câini, măsura 10,5 km, altul, cu o lungime de 7 km, era amenajat pentru săniile trase de 4 câini, iar un al treilea pentru atelajele cu doi patrupezi măsura puţin peste 5 km. Au fost echipaje venite din Cluj, din Bistriţa sau Bucureşti, dar şi din Covasna şi, bineînţeles, din Harghita, iar spectatorii au putut să vadă în acţiune câini din rasele Malamut, Samoyed şi Husky Siberian.

Este – spunea Butyka Loránd, unul dintre organizatorii evenimentului – o competiţie inedită, pentru că nu ai ocazia să vezi prea des câini nordici care să tragă atelaje după ei. „Acesta a fost şi scopul nostru iniţial, să contribuim prin această competiţie inedită la promovarea turistică a Staţiunii Băile Tuşnad. Un alt aspect important pentru noi este voluntariatul. E ca un eveniment de început de an pentru voluntarii cu care lucrăm la toate ONG-urile de aici, pentru că, în total, dacă calculăm, pe traseu, la start, la finiş, în bucătărie, suntem 50 de oameni care lucrăm de două săptămâni să fie competiţia asta”, spunea Loránd.

Unul dintre primii care a plecat în cursă (startul se dădea individual pentru fiecare echipaj, la o diferenţă de 10 minute) şi care a parcurs cei peste 10 km a fost Parajdi Zoltán, având la sanie 8 Husky Siberieni.

Zoltán s-a apucat de acest sport în 2006 şi, pe lângă aceste concursuri la care participă, îşi scoate câinii în ture şi cu alte ocazii, pentru că e atât plăcerea patrupezilor, cât şi a lui.

„Pentru mine – spunea Parajdi Zoltán – este prima competiţie a sezonului. A fost un traseu excelent, tehnic, pe alocuri un pic dificil şi trebuia să ai grijă şi de atelaj şi de tine, totodată”.

Din Bucureşti a sosit Răzvan Bârsan, acesta participând de 9 ani la concursuri de atelaje trase de câini, iar prima lui competiţie a fost chiar la Tuşnad, atunci concurând pe schiuri. În acest an, el a participat la competiţie cu un atelaj tras de doi câini.

Acesta, împreună cu Mariana Vrabia (din Bălan) şi Constantin Grosu, deţin în co-proprietate primii doi Groelandezi din România, aceştia fiind prezenţi pe lista de start de la Tuşnad. „Suntem în faza de învăţare. Nu ştim prea multe despre rasă – spunea Mariana Vrabia despre cei doi Groelandezi. Unul dintre ei e adus tocmai din Norvegia, iar fetiţa e din Germania. Sunt din canise diferite: fetiţa e lider înnăscut, masculul provine dintr-o canisă care a mers şi la expoziţii; deci trebuie să îi luăm aşa cum sunt. (…) Sunt foarte agili, foarte ageri, vor să alerge, nu să facă balet”.

Despre ce înseamnă pregătirile pentru un asemenea concurs, Mariana spunea că e important ca antrenamentele să se desfăşoare în condiţii diferite. „Concursul de la Tuşnad este renumit pentru traseul cu dificultate sporită. Echipa noastră a participat cu doi începători, de un an şi jumătate, care mergeau foarte bine la Bălan. Acum au învăţat, astăzi este o zi de învăţat”, spunea Mariana Vrabia.

Pe lângă antrenament, e nevoie de hrană adecvată şi de hidratare pe măsură, Mariana recunoscând că îşi alintă mult patrupezii, care iarna nu beau „apă chioară”, ci doar supe.

Printre spectatorii de la Băile Tuşnad l-am întâlnit şi pe Potozky László, preşedintele Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea-Ciuc, care spunea că asemenea competiţii sunt superbe din mai multe motive. Unul dintre acestea sunt tocmai câinii angrenaţi în competiţie, descrişi de Potozky ca nişte „animale superbe care îţi topesc inima”.

Apoi, competiţia fiind găzduită de Băile Tuşnad, reprezintă un prilej de promovare a staţiunii, putându-se transforma într-un obiect de marketing.

„În al treilea rând, în opinia mea, cred că este şi o apropiere între culturi, fiindcă vin oamenii din toate zonele ţării, se întâlnesc români, maghiari, alte naţionalităţi, au un numitor comun, le plac animalele, le place competiţia, interferează unii cu alţii, vorbesc, se cunosc. (…) În opinia mea, într-o societate în care totul este bulversat, e nevoie şi de momente de acest gen, în care să simţim că viaţa poate fi şi frumoasă”, spunea Potozky László.

Câştigătorii

La finalul celor două zile de concurs s-au stabilit şi ierarhiile pentru fiecare categorie în parte. Mai jos vă prezentăm câştigătorii:

Categoria A1 (8 Husky)Parajdi Zoltán;

Categoria B1 (6 Husky) – Baroti Nándor;

Categoria C1 (4 Husky) – Molnár Sándor;

Categoria C4 (4 Malamut) – Nagy Radu;

Categoria D1 (2 Husky) – Berende Damaschin;

Categoria D2 (2 Malamut) – Chetreanu-Don Paul.

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.