Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Municipiul Miercurea-Ciuc şi Judeţul Harghita – parteneri pentru consolidarea învăţământului dual | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Municipiul Miercurea-Ciuc şi Judeţul Harghita – parteneri pentru consolidarea învăţământului dual
Municipiul Miercurea-Ciuc şi Judeţul Harghita – parteneri pentru consolidarea învăţământului dual

Municipiul Miercurea-Ciuc şi Judeţul Harghita – parteneri pentru consolidarea învăţământului dual

  • S-a constituit Consorţiul pentru „Învăţământul dual în Miercurea-Ciuc pentru creşterea competitivităţii, inovării şi consolidarea economiei regionale”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a convocat, marţi, autoritatea deliberativă a administraţiei publice judeţene la şedinţă extraordinară în regim de „maximă urgenţă”.

Un singur proiect de hotărâre a fost dezbătut şi supus aprobării consilierilor judeţeni, având ca obiect aprobarea participării UAT Judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean – în calitate de partener, la constituirea Consorţiului pentru „Învăţământul dual în Miercurea-Ciuc, pentru creşterea competitivităţii, inovării şi consolidarea economiei regionale printr-un consorţiu regional”.

Obiectivul principal al acestui consorţiu, a cărui dezvoltare este finanţată prin PNRR, este construirea şi dotarea unui Campus profesional integrat, care să contribuie la dezvoltarea învăţământului profesional, atât prin creşterea numărului de domenii, de calificări şi de absolvenţi, cât şi prin asigurarea unui parcurs educaţional pentru elevii înscrişi în învăţământul dual.

„Există un apel la care municipiul Miercurea-Ciuc doreşte să participe cu un proiect prin care se pot organiza consorţii pentru dezvoltarea învăţământului dual în regiunile ţării. Este vorba despre un proiect de dezvoltare atât din punct de vedere curricular, cât şi din cel al infrastructurii în privinţa învăţământului profesional dual. Concret, se doreşte construirea unor ateliere, corpuri de clădiri care vor deservi unităţile de învăţământ şi învăţământul profesional dual, precum şi construirea unui internat în campus. (…) Practic, se va relua o idee începută în urmă cu mai mulţi ani, pe vremea fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, din perioada şcolilor de arte şi meserii, când exista un program guvernamental de construire de campusuri şcolare, iniţiativă începută şi neterminată”, a precizat Ferencz-Salamon Alpár, conducătorul Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Consiliului Judeţean Harghita.

Liderul consorţiului nou constituit este UAT municipiul Miercurea-Ciuc, iar partenerii săi sunt: Consiliul Judeţean Harghita, Universitatea Sapientia, oraşul Miercurea Nirajului şi oraşul Sângeorgiu de Pădure din judeţul Mureş, Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni”, Liceul Tehnologic „Kós Károly”, Liceul Tehnologic „Székely Károly”, Liceul Tehnologic „Venczel József” din Miercurea-Ciuc şi mai mulţi întreprinzători şi asociaţii ale întreprinzătorilor din judeţul Harghita şi Covasna.

„Azi ne-am decis, împreună cu companii importante din regiune, cu Camera de Comerţ şi Industrie Harghita, cu Consiliul Judeţean, autorităţi publice locale din judeţul Mureş şi asociaţii de antreprenori, să înfiinţăm un Consorţiu pentru sprijinirea şcolii profesionale şi a învăţământului profesional”, a declarat, la rândul său, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

El a evidenţiat că la baza acestui proiect există şi o analiză amănunţită realizată de liceele reprezentative din învăţământul profesional dual din judeţ, prin care acestea şi-au definit necesităţile ce trebuie acoperite în perioada următoare, pentru a oferi o educaţie de calitate.

„Acest consorţiu a fost înfiinţat conform normativelor emise de Ministerul Educaţiei, vom proceda la autorizarea sa şi dorim ca prin intermediul lui să existe o coordonare şi o colaborare pe termen lung a şcolii profesionale, pregătirii elevilor în sistem dual şi în privinţa investiţiilor în infrastructura şcolară profesională”, a arătat edilul municipiului reşedinţă al judeţului Harghita.

Potrivit domniei sale, linia de finanţare deschisă prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu se rezumă la investiţii pentru lărgirea infrastructurii şcolare profesionale, acestea reprezentând „doar una dintre posibilităţile” pe care le oferă colaborarea cu consorţiul înfiinţat marţi.

„Prin acest proiect dorim să construim laboratoare, ateliere, un internat şcolar pentru elevii care nu sunt din oraş şi din localităţile apropiate. Fără o colaborare între industrie, servicii şi sistemul de învăţământ profesional nu va exista niciodată o bază solidă pentru a avea acces la resurse umane sau de a educa elevii pentru necesităţile economiei regionale. Or, consorţiile sunt cheia cea mai facilă prin care antreprenorii, companiile îşi pot defini în sens pozitiv interesele în privinţa accesului la resursa umană şi şcolile vor putea să vină în întâmpinarea lor prin lansarea de cursuri, de programe de pregătire duală, pentru a acoperi aceste necesităţi. Una dintre primele probleme cu care se confruntă şi companiile din judeţul Harghita este cea a accesului la resursa umană calificată”, a detaliat Korodi Attila.

În opinia sa, existenţa consorţiului îşi produce efecte încă de la înfiinţare, prin colaborarea „solidă” dintre membrii săi, având în vedere că în Miercurea-Ciuc există deja un campus profesional destul de bine dezvoltat, însă insuficient pentru cerinţele elevilor de a învăţa o meserie şi pentru cererea pe piaţa forţei de muncă.

„Avem anumite capacităţi de internat, de ateliere, mai puţin de laboratoare şi o mare parte din şcoli sunt renovate, dar faţă de cerinţele elevilor, pe care le vedem şi faţă de cerinţele de pe piaţa muncii, aceste capacităţi nu acoperă solicitările; deci este nevoie de o lărgire a infrastructurii. Indiferent dacă vom câştiga sau nu acest proiect, consorţiul înfiinţat astăzi va produce efecte pozitive în economie şi în pregătirea profesională. Tot ce înseamnă proiecte de finanţare în viitor la care vom aplica noi, ca autoritate locală, şi cu sprijinul consorţiului pentru accesarea de fonduri europene sau naţionale va fi o valoare adăugată în plus”, a explicat Korodi Attila.

În cazul în care Primăria Miercurea-Ciuc va câştiga finanţarea prin PNRR a proiectului, Consiliul Judeţean Harghita va veni cu un sprijin de un milion de euro – valoarea eligibilă aprobată, iar municipalitatea cel mai probabil cu două sau trei milioane de euro. „Asta vom decide săptămâna aceasta”, a concluzionat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

Proiectul iniţiat de Primăria Miercurea Ciuc a fost depus pentru finanţarea prin PNRR/2022/C15/MEDU/I6/Program-pilot pentru dezvoltarea consorţiilor regionale pentru învăţământ dual şi are ca termen limită de depunere data de 1 martie 2023.

Conform declaraţiei preşedintelui Borboly Csaba, participarea Consiliului Judeţean Harghita în acest consorţiu este foarte importantă pentru întărirea educaţiei duale din judeţul Harghita, el susţinând că invitaţia municipiului Miercurea-Ciuc de a îi fi partener este de bun augur, cunoscută fiind susţinerea administraţiei publice judeţene pentru dezvoltarea educaţiei de înaltă calitate.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.