Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Medicii de familie din Harghita nu se înghesuie să atragă fonduri europene pentru reabilitarea şi dotarea cabinetelor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Medicii de familie din Harghita nu se înghesuie să atragă fonduri europene pentru reabilitarea şi dotarea cabinetelor
Medicii de familie din Harghita nu se înghesuie să atragă fonduri europene pentru reabilitarea şi dotarea cabinetelor

Medicii de familie din Harghita nu se înghesuie să atragă fonduri europene pentru reabilitarea şi dotarea cabinetelor

Medicii de familie harghiteni nu se înghesuie, din păcate, să acceseze fondurile europene destinate reabilitării, reconstruirii, extinderii şi dotării cabinetelor medicale, a declarat în şedinţa de luni a Colegiului prefectural directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, Tar Gyöngyi.

„Din păcate, poate că şi modul de concepţie al acestui apel de proiecte este puţin defectuos, din punctul de vedere al faptului că nu a fost destul de previzibil. Medicii de familie care sunt înaintea pensionării nu vor avea un foarte mare elan ca să lucreze, să facă un proiect, care se va finaliza după plecarea lor. Şi atunci, din punct de vedere al apelului, poate era mai bine ca autoritatea publică locală să fie cea care poate accesa aceste fonduri”, a afirmat Tar Gyöngyi. Aceasta a adăugat că reprezentanţii DSP Harghita încearcă să îi convingă pe medicii de familie să depună proiecte şi chiar dacă nu este vorba despre atragerea de sume foarte mari, fondurile respective sunt importante pentru comunitate şi în condiţiile în care un medic tânăr care îşi începe activitatea, de pildă, într-o comună îndepărtată poată să aibă la dispoziţie un cabinet proaspăt dotat.

Tar Gyöngyi a mai spus că sunt anumite zone în care astfel de proiecte nu ar fi fezabile, mai ales acolo unde un singur medic de familie se ocupă de trei localităţi şi ar fi nevoie de găsirea de soluţii şi elaborarea de propuneri pentru schimbarea, pe viitor, a tipului apelurilor de proiecte.

„Eu ştiu că medicul de familie este garanţia că un proiect va funcţiona, dar dacă el pleacă în pensie şi cel tânăr încă nu a venit, nu avem nici garanţie, nu avem nici proiect. Dacă s-ar putea să facem ceva împreună, că noi am încercat să trimitem această propunere şi în videoconferinţă, am încercat să spunem că nu e bine aşa, dar e greu să critici din poziţia noastră Ministerul Sănătăţii”, a menţionat Tar Gyöngyi.

Prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, a declarat că a solicitat înaintarea unei propuneri scrise pentru a se putea face demersuri în privinţa viitoarelor apeluri de proiecte. „Legat de sesiunile de proiecte care s-au terminat, nu putem decât să constatăm rezultatul. Dar, asta nu trebuie să ne împiedice să îmbunătăţim acolo unde putem să îmbunătăţim lucrurile”, a afirmat Petres Sándor.

Harghita ar avea nevoie în continuare de mult mai mulţi medici de familie, dar tinerii absolvenţi de medicină nu sunt atraşi de această specializare, în jur de jumătate dintre cei care profesează încă în judeţ având vârste de peste 60 de ani.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.