Modificări ale Programului naţional de diabet zaharat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Sănătate » Modificări ale Programului naţional de diabet zaharat
Modificări ale Programului naţional de diabet zaharat

Modificări ale Programului naţional de diabet zaharat

În Harghita, până în prezent, s-au depus 28 de dosare pentru solicitarea sistemului de monitorizare continuă a glicemiei

În toamna anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre care prevedea reorganizarea Programului naţional de diabet zaharat derulat de CNAS şi finanţat din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare şi control al nivelului glicemiei.

Astfel, se precizează în cadrul unui comunicat de presă emis de Casa de Asigurări de Sănătate Harghita, structura Programului naţional de diabet zaharat cuprinde două subprograme distincte: un subprogram de diabet zaharat tip 1; unul pentru diabetul zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat – tipuri specifice şi diabet gestaţional.

„Actul normativ reglementează cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi de materialele consumabile aferente acestora. Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive sunt şi 3.600 de copii”, se precizează în cadrul comunicatului.

Modul de obţinere a dispozitivului medical – sisteme de monitorizare continuă a glicemiei

CAS Harghita precizează faptul că dosarele medicale – cuprinzând documentele care justifică îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a beneficia de dispozitivele medicale specifice şi referatul de justificare – se depun la Casele de Asigurări de Sănătate de care aparţin pacienţii. Casa de Asigurări de Sănătate va transmite dosarul Comisiei de evaluare a centrului metodologic regional căruia îi este arondat judeţul, unde este luat în evidenţă bolnavul de către medicul curant.

Centrele metodologice regionale sunt în următoarele localităţi: Bucureşti (4 spitale), Timişoara, Iaşi, Cluj (câte două spitale) şi Craiova (un spital). Judeţul Harghita este arondat centrului metodologic regional Cluj.

Comisia de evaluare a centrului metodologic regional verifică respectarea criteriilor de eligibilitate şi pentru bolnavii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, aprobă referatul de justificare. Copia deciziei va fi transmisă casei de asigurări de sănătate a judeţului arondat, casei de asigurări de sănătate din raza administrativ-teritorială a centrului metodologic regional şi medicului care a emis referatul. Medicul curant, care a emis referatul pentru montarea dispozitivelor medicale specifice, monitorizează bolnavul. Instruirea pacientului care îşi administrează insulina (tehnica de administrare a insulinei şi modalitatea de utilizare a seringii sau penului) se face de către medicul diabetolog sau cu competenţă/atestat.

În Harghita au fost alocaţi peste 17 mii de lei pentru 12 mii de pacienţi

Dintre programele curative derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cel de diabet zaharat este cel mai mare, statisticile arătând că 11,6% din populaţia adultă a României suferă de diabet.

Situaţia este valabilă şi în judeţul Harghita, fondurile cele mai mari fiind alocate pentru Programul naţional de diabet zaharat. CAS Harghita precizează că, în anul 2018, consumul la PN Diabet zaharat a fost de 17.086 mii de lei, în total 12.209 pacienţi beneficiind de tratament.

La nivelul judeţului Harghita până în prezent au fost depuse 28 de dosare (copii – 20, adulţi – 8) pentru solicitarea sistemului de monitorizare continuă a glicemiei. Toate aceste dosare, precizează CAS Harghita, au fost transmise centrului metodologic regional din Cluj-Napoca. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.