Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Metoda pedagogică a unei românce a făcut înconjurul lumii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Învățământ » Metoda pedagogică a unei românce a făcut înconjurul lumii
Metoda pedagogică a unei românce a făcut înconjurul lumii

Metoda pedagogică a unei românce a făcut înconjurul lumii

 Simona Le Roy, de origine bihoreană, este expert francez în educaţia copilului

Un expert francez în educaţia copilului, Simona Le Roy, care e de origine bihoreană, a dezvoltat o metodă educativă de învingere a fricilor copiilor, care a făcut înconjurul lumii după ce a fost prezentată de un post TV internaţional.

Prezentată recent, în 16 ianuarie, la Euronews, în cadrul celei mai cunoscute emisiuni de educaţie internaţională, Learning World, metoda PAF a fost tradusă în 14 limbi, inclusiv limba română. Pe site-ul de Internet al Simonei Le Roy se conectează zilnic părinţi şi cadre didactice din ţări ca SUA, Franţa, Anglia, dar şi din India, Bangladesh, Liban, Mexic, Estonia.

Educatori de origini şi culturi diferite sunt atraşi de această metodă simplă, ludică şi eficientă. Denumită sugestiv în limba română PAF, acronim de la Partnership Against Fear, metoda propune transformarea fricii copiilor într-un motor pentru stimularea inteligenţei, a creativităţii şi a încrederii în sine.

„PAF nu este o metodă şcolară, ci o aventură extraordinară în care părinţii şi copiii, utilizându-şi cunoştinţele, pasiunile, hobby-urile, transformă, aş putea spune că transmută frica, această emoţie extrem de puternică, în încredere în forţa proprie. Este ca un fel de big-bang al copilăriei. Ce ar fi dacă am utiliza această extraordinară energie pentru a-l ajuta pe copil să devină mai creativ şi mai încrezător în el însuşi, mi-am zis. Un băieţel a descoperit astfel că creionul este o armă foarte puternică”, a explicat autoarea de origine bihoreană.

Părinţii sunt cei care observă, în primul rând, fricile copilului, diferite după vârstă, cele mai frecvente, între trei şi şase ani, fiind frica de persoane necunoscute, frica de a fi abandonaţi, de întuneric, de monştri, de catastrofe naturale sau de insecte, chiar timiditatea. Pentru a le alunga se creează împreună cu părinţii, bunicii sau alte persoane apropiate scenarii şi conjuncturi educative.

„O fetiţă de patru ani cu frică de întuneric. Mămica ei îmi spune că nu are foarte mult timp, pasiunile ei fiind reduse la gătit şi la călătorii. Fetiţei îi place să îşi ajute mama la bucătărie, să fie cu ea, îi plac şi dulciurile… Întotdeauna trebuie găsit punctul de întâlnire între pasiunile părintelui şi ale copilului. Sunt mai multe etape. Dar mai întâi copilul trebuie să înţeleagă ce este întunericul. Şi-atunci, cu mama ei, le-am propus să facă o prăjitură de ciocolată neagră, prăjitura nopţii. Fetiţa decorează apoi noaptea, cu steluţe, cu lună etc. O altă activitate a fost o vizită la bibliotecă ca să vadă animale care trăiesc noaptea. După care şi-au imaginat o excursie în jurul lumii, ca să îi explice cum funcţionează Soarele, cât ţine noaptea în unele ţări, cu multe jocuri logice. Alte jocuri, expediţia cu lanterna, erau oferite de bunici, care creau şi umbre chinezeşti cu mâinile şi multe altele. În nici două săptămâni, fetiţa a scăpat”, a povestit Simona Le Roy.

Scopul specialistului este ca, printr-o joacă împreună, să se găsească metode sănătoase de a învinge frica şi nu de a obţine un copil „cât se poate de ascultător şi docil”. „Nu dorim să avem şi să creştem un copil ascultător. Părinţii trebuie să fie conştienţi că este mult mai important pentru copil să fie îndrumat prin metode de apărare sănătoase. Există un model cultural, sau mai degrabă o tendinţă, în care părintele rezolvă tot. Dar când tata şi mama rezolvă tot, ce-i mai rămâne lui de făcut? În viaţă, în loc să caute el soluţia, se va rezuma la a căuta persoanele care să îi rezolve lui problema”, a explicat terapeutul.

Licenţiată în Ştiinţele educaţiei la Paris5, cu un master în art-terapie şi antropologie culturală, Simona Le Roy a publicat, pentru copii, 25 de poveşti în limbile franceză şi engleză, pe site-ul Amazon. Poveştile ei lasă deschisă poarta creativităţii pentru copii, care sunt invitaţi la final să rezolve ei înşişi, pe lângă varianta oferită de scriitor, problemele personajelor.

O primă dezbatere în România pe tema fricilor la copii la care autoarea metodei PAF va participa va avea loc pe 5 februarie, la Cluj-Napoca. (Agerpres)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.