Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Există o Directivă Europeană care obligă băncile să negocieze cu clienţii în dificultate care au luat credite în alte valute decât moneda naţională | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Economic » Există o Directivă Europeană care obligă băncile să negocieze cu clienţii în dificultate care au luat credite în alte valute decât moneda naţională
Există o Directivă Europeană care obligă băncile să negocieze cu clienţii în dificultate care au luat credite în alte valute decât moneda naţională

Există o Directivă Europeană care obligă băncile să negocieze cu clienţii în dificultate care au luat credite în alte valute decât moneda naţională

 Directiva a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dar România încă nu a adoptat-o!

Băncile comerciale care au acordat credite în alte valute decât moneda naţională sunt obligate de o Directivă Europeană să negocieze cu clienţii care au dificultăţi de plată, cu precizarea că documentul emis de Comisia Europeană trebuie adoptat şi în România, a declarat, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), referindu-se la criza creditelor în franci elveţieni.

Directiva Europeană, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014, trebuie adoptată de statele membre în 24 de luni şi stabileşte cadrul legislativ ce poate fi aprobat la nivel naţional.

„Avem un anumit război al declaraţiilor, în ultima săptămână, care nu toate sunt responsabile. Eu cred că trebuie să stabilim exact faptul că atât băncile comerciale, cât şi Banca Naţională – ca reglementator în domeniu, dar şi Guvernul şi Parlamentul, ca legislativ al României, trebuie să împartă răspunderea soluţiei cu cei care au luat credite şi care au luat o anumită decizie personală”, a afirmat europarlamentarul, într-o conferinţă de presă.

În opinia acestuia, intervenţia statului în problema creditelor în franci elveţieni nu trebuie să afecteze banul public.

„Atrag atenţia asupra hazardului moral al unei asemenea decizii. Intervenţia statului înseamnă buzunarul nostru, al tuturor, al fiecărui cetăţean al României. Dacă din bani publici se execută o intervenţie pentru cei care acum sunt într-o criză reală – şi eu împărtăşesc această criză şi o înţeleg – care au credite în franci elveţieni, atunci de ce nu s-ar face acelaşi lucru pentru cei care au credite în euro? Şi atunci, în cele din urmă, de ce nu s-ar face acelaşi lucru pentru cei care au credite în lei? Că şi ei o duc greu când trebuie să returneze credite. (…) Hazardul moral înseamnă că dacă azi fac un pas pentru francul elveţian, mâine fac un pas pentru euro, iar poimâine trebuie să fac un pas pentru toţi. Pentru că sunt banii noştri, cu care se fac aceşti eventuali paşi”, a arătat Winkler.

Potrivit acestuia, UDMR a încercat, încă de acum un an, să promoveze o lege referitoare la plata creditelor luate în alte monede decât cea naţională, dar proiectul de act normativ nu a avut succes, nefiind luat în considerare nici măcar de partenerii politici ai Uniunii, de la acea vreme. Iuliu Winkler şi-a manifestat însă speranţa că în următoarea perioadă se vor găsi soluţiile necesare în criza creditelor în franci elveţieni.

„Sper că va fi luată o anumită decizie în acest sens, care să reprezinte o decizie favorabilă, care să ducă la renegocierea acestor credite, care acum nu pot fi susţinute şi care să ducă, oarecum, şi la rezolvarea problemei creditorilor”, a spus parlamentarul european, apreciind că peste 75.000 de persoane din România se confruntă cu problemele legate de creditele în franci elveţieni. (Agerpres)

 

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Va sugerez sa treceti data publicarii articolului. In modul in care publicati articolele nu se stie cat de vechi sunt articolele.

  2. Domnul Winkler are perfectă dreptate. Este treaba băncilor, clienților și a BNR, nu a bugetului de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.