Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Măsuri pentru preluarea pădurilor nepăzite în administrare de ocoale silvice de stat sau private | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Măsuri pentru preluarea pădurilor nepăzite în administrare de ocoale silvice de stat sau private
Măsuri pentru preluarea pădurilor nepăzite în administrare de ocoale silvice de stat sau private

Măsuri pentru preluarea pădurilor nepăzite în administrare de ocoale silvice de stat sau private

Anumite neclarităţi legislative – ce ocol silvic are competenţă într-o anumită zonă, cine sunt proprietarii – îngreunau şi în judeţul Harghita acest proces

În judeţul Harghita există încă păduri neadministrate şi nepăzite de un ocol silvic, ceea ce duce la tăieri ilegale de material lemnos. E vorba în special de suprafeţele forestiere de mici dimensiuni ale proprietarilor persoane fizice. Şi, cu toate că au existat măsuri pentru a se rezolva această situaţie, tot au mai rămas neclarităţi legislative care au îngreunat acest proces.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, pentru a remedia această situaţie, Ministerul Apelor şi Pădurilor a avut consultări cu specialişti în domeniu şi a luat mai multe măsuri.

„Un deziderat al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură este restrângerea cât mai mult a suprafeţelor care nu sunt administrate de un ocol silvic. O suprafaţă neadministrată de un ocol silvic este nepăzită şi arboretul de pe acel teren, dacă mai există sau cât mai există, este supus presiunii. Astfel se ajunge până la urmă la tăieri ilegale şi furturi de material lemnos”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Directorul DS Harghita a arătat că existau şi până acum dispoziţii legale în acest domeniu, însă şi în Harghita, ca şi în alte judeţe, au rămas şi sunt suprafeţe neadministrate şi nepăzite, în special ale persoanelor fizice.

O primă măsură luată cu mai mult timp în urmă a fost asigurarea compensării tarifelor de pază de către stat, în cazul suprafeţelor de sub 30 de hectare ale persoanelor fizice. Însă tot au mai rămas neclarităţi care îngreunau preluarea în pază a pădurilor neadministrate.

Potrivit directorului direcţiei silvice, pădurile din Harghita – un judeţ în care s-au retrocedat foarte multe suprafeţe forestiere – sunt administrate de cinci ocoale silvice de stat şi şapte private. Şi, a explicat şeful DS Harghita, „existau neclarităţi între ocoalele silvice asupra solicitării unor proprietari de a prelua în pază suprafeţele forestiere: să fie preluate de ocolul silvic de stat sau de cel privat”.

În aceste condiţii, ministerul de resort a emis recent Ordinul nr. 530/2019, care aprobă metodologia de stabilire a ocolului silvic nominalizat şi a procedurii de preluare în pază a suprafeţelor de fond forestier de maximum 30 de hectare, inclusiv aparţinând persoanelor fizice sau juridice.

Conform acestui ordin, acum există posibilitatea ca un ocol silvic să fie nominalizat de a prelua în pază terenuri forestiere nu numai pe o unitate administrativ-teritorială, ci şi pe un trup de pădure, în care ocolul silvic are suprafaţa cea mai mare în administrare.

„E o măsură foarte bună, pentru că erau neclarităţi până acum”, a spus ing. Cătălin Mutică.

O altă clarificare cu privire la preluarea în pază a suprafeţelor forestiere sub 30 de hectare se referă la faptul că se doreşte identificarea tuturor pădurilor neadministrate şi nepăzite. În momentul de faţă sunt terenuri forestiere ai căror proprietari sunt identificaţi, dar nu au încheiate contracte de pază cu ocoale silvice. În cazul acestora, proprietarii sunt obligaţi de lege să încheie contracte de pază. Mai mult decât atât, pot să obţină şi decontarea contravalorii pazei pădurilor de la bugetul statului, dacă solicită acest lucru de la gărzile forestiere prin ocoalele silvice.

Însă există o altă categorie de suprafeţe ai căror proprietari sunt neidentificaţi. În general este vorba de terenurile retrocedate cu Legea nr. 18/1991, suprafeţe forestiere până într-un hectar pentru fiecare proprietar. Această situaţie a apărut deoarece legea nu a fost clară la începutul anilor ’90 şi sunt foarte multe persoane care au fost împroprietărite şi nu mai ştiu cu ce, când şi unde au primit suprafeţele forestiere respective. Totodată, a trecut şi o perioadă lungă de timp, nu au fost făcute succesiuni şi au rămas suprafeţe aparţinând unor proprietari privaţi „de care nu mai ştie nimeni”. În judeţ avem cazul pădurilor din zona Vlăhiţa.

„În aceste condiţii, legiuitorul a venit cu posibilitatea ca aceste suprafeţe să fie identificate de personalul silvic de la ocoalele silvice şi de la gărzile forestiere şi ele să fie preluate în pază de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva (n.n. – în cadrul căreia funcţionează DS Harghita) sau de către ocoalele silvice private. Iar tariful de pază să fie decontat de către stat”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Directorul DS Harghita a precizat că nu sunt foarte uşor de identificat aceste terenuri, deoarece nici ocoalele silvice nu mai au aceeaşi structură de personal, fiind veniţi silvicultori tineri.

Conform acestuia, identificarea suprafeţelor care au fost retrocedate şi care nu mai au proprietari definiţi pe ele „e o muncă care ar trebui făcută împreună cu autorităţile publice locale, comisiile locale, garda forestieră, ocoalele silvice”.

De asemenea, cu timpul, aceste terenuri forestiere trebuie să revină la proprietarii lor, dar aceştia trebuie să înţeleagă că trebuie să-şi facă succesiunile şi să-şi noteze în cărţile funciare proprietatea. „Probabil că tot cu ajutorul statului, la un moment dat, se vor rezolva şi chestiunile acestea, căci altfel e destul de complicat”.

În perioada următoare, împreună cu reprezentanţii gărzii forestiere, care au un rol important în identificarea suprafeţelor neadministrate, deoarece au competenţe lărgite şi pentru zone care nu sunt administrate de direcţia silvică, „ne propunem să preluăm în pază cât mai multe suprafeţe care în momentul de faţă sunt nepăzite”, a conchis ing. Cătălin Mutică.

În momentul de faţă, Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.273 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, 22.901 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 65.372 hectare aparţin altor proprietari, dar sunt administrate de direcţia silvică. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.