Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, crede că alianţele locale vor avea de suferit doar dacă PSD face o înţelegere cu UDMR | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Politic » Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, crede că alianţele locale vor avea de suferit doar dacă PSD face o înţelegere cu UDMR
Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, crede că alianţele locale vor avea de suferit doar dacă PSD face o înţelegere cu UDMR
Stelu Platon - primarul municipiului Toplița

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, crede că alianţele locale vor avea de suferit doar dacă PSD face o înţelegere cu UDMR

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, consideră că după ruperea USL alianţele de la nivel local nu vor avea de suferit decât în situaţia în care PSD va face o înţelegere cu UDMR.

„Din punctul de vedere al PNL, la nivel de judeţ nu se va întâmpla nimic, doar în situaţia în care PSD doreşte să facă o înţelegere cu UDMR, ceea ce nu prea cred. Pe ce mă bazez: la Consiliul Judeţean (…) partidele maghiare au majoritate de 85%, deci iese din discuţie orice altceva. (…) La nivelul celor opt comune româneşti, în judeţul Harghita nu există, practic, ca partide româneşti care contează, doar PNL şi PSD. Or nu văd de ce s-ar schimba majorităţile, pentru că, de regulă, acolo unde primarul este liberal, de exemplu, ca la municipiul Topliţa, viceprimarul este PSD. Nu văd ce interes ar avea PSD-ul să facă o alianţă cu UDMR, pentru că tot viceprimar PSD-ist şi-ar pune”, a explicat Stelu Platon.

El a spus că în judeţul Harghita, dată fiind situaţia etnică, partidele româneşti „se bat” doar în campaniile electorale, după care încearcă să susţină  comunitatea românească din zonă, dar şi pe etnicii maghiari care le-au votat.

În ceea ce priveşte şefii serviciilor deconcentrate, Stelu Platon a subliniat că se vor produce schimbări doar dacă PSD va ceda presiunilor UDMR, însă consideră că aceştia ar trebui să rămână pe funcţiile pe care le-au ocupat prin concurs.

„Este evident că UDMR va face presiuni atât la nivel central, cât şi la nivel de judeţ în chestiunea asta. Poate că aţi observat că, având în vedere poziţia pe care o au ei în momentul acesta, UDMR a solicitat un post de vicepremier şi patru posturi de miniştri, ceea ce este de-a dreptul incredibil. În istoria de 25 de ani, de după ’89, nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Dar asta este decizia PSD. În afară de asta, în general, şefii de deconcentrate au ocupat posturi prin concurs. (…) Mi se pare firesc ca orice director de serviciu deconcentrat care, până la urmă, şi-a ocupat postul prin concurs să fie lăsat să-şi facă treaba, până când intervin nişte lucruri obiective şi nu de ordin subiectiv”, a precizat liderul liberalilor harghiteni.

Stelu Platon a adăugat că subprefectul liberal al judeţului Harghita, Octavian Condrat, se află la mâna Guvernului care l-a numit în funcţie.

„Prefecţii şi subprefecţii nu sunt demnitari, sunt înalţi funcţionari publici şi au fost numiţi de Guvern. Acum, de aici încolo, dacă PSD nu rezistă presiunilor extraordinare ale UDMR, atunci prevăd o schimbare, dacă va sta pe poziţii, ceea ce nu prea cred, probabilitatea de a fi schimbat scade”, a spus Stelu Platon.

Preşedintele PNL Harghita a opinat că dacă UDMR va intra la guvernare „îşi riscă viitorul”, întrucât după alegerile prezidenţiale din noiembrie structura guvernamentală va fi alta.

„Nu e foarte cert că intră în Guvern (UDMR – n.r.) pentru că şi ei îşi riscă viitorul. Deoarece noi credem că în noiembrie preşedintele Crin Antonescu va câştiga prezidenţialele şi atunci se vor produce modificări şi în structura Guvernului. Noi credem că după alegerile din noiembrie premier va fi mult nedoritul de către PSD, Klaus Iohannis”, a conchis Stelu Platon. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.