Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La SJU Miercurea-Ciuc: A doua prelevare de organe în ultimele cinci săptămâni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Sănătate » La SJU Miercurea-Ciuc: A doua prelevare de organe în ultimele cinci săptămâni
La SJU Miercurea-Ciuc: A doua prelevare de organe în ultimele cinci săptămâni

La SJU Miercurea-Ciuc: A doua prelevare de organe în ultimele cinci săptămâni

Sâmbătă, 18 iunie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a avut loc cea de-a doua prelevare de organe efectuată în unitate, după ce, nu cu mult timp în urmă, o altă intervenţie medicală de acest gen avea să se înscrie ca o noutate absolută într-o pagină specială din istoria ei.

Era vorba, potrivit doctorului Adrian Dobrică, specialist în chirurgie toracică, coordonator al blocului operator chirurgical, despre un bărbat de 51 de ani din Păuleni, care a fost găsit de către aparţinători, în cursul dimineţii de joi, 16 iunie, inconştient.

Cunoscut ca hipertensiv, omul a suferit un accident cerebral hemoragic şi a ajuns la spital în stare foarte gravă, unde a intrat în comă profundă, pentru ca vineri să fie declarată moartea cerebrală.

Foarte exact în prezentarea cazului, dr. Solti Norbert, medic neurochirurg în cadrul SJU Miercurea-Ciuc, a mai precizat că împreună cu colegii săi de la ATI s-au făcut testele specifice unor astfel de situaţii, după care mesajul cu privire la existenţa unui donator de organe a fost transmis şi recepţionat operativ la sursă, dovadă că echipele de prelevare au ajuns foarte repede în unitatea noastră din municipiul reşedinţă de judeţ. Acest lucru nu s-a făcut însă decât după ce familia şi-a dat acordul pentru donarea de organe. Au fost, spunea dr. Dobrică, „oameni foarte înţelegători, chiar dacă trec printr-o mare tragedie. Suntem alături de ei şi le suntem recunoscători pentru ceea ce au făcut, exemplul lor fiind unul de urmat”…

Organele prelevate – ficat, rinichi, oase şi tendoane – vor ajunge să salveze viaţa la trei pacienţi, altora trei sau patru urmând a le fi alinate suferinţele ce ţin de mers.

Referitor la echipele de prelevare, de această dată vorbim despre una de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, condusă de dr. Vasile Lungu, interesată de ficat; una de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, condusă de dr. Dan Enache, interesată de rinichi; una de ortopedie, tot de la Fundeni, condusă de dr. Andrei Nica, plus încă una ce ţine de aceeaşi specialitate, din Târgu-Mureş, condusă de dr. Levente Sarpati – interesate de oase şi tendoane.

De menţionat ar mai fi aici faptul că, alături de medicii din afara judeţului, s-au mai aflat, în prima echipă, dr. Dorin Sîngeorzan, şeful Secţiei urologie a SJU Miercurea-Ciuc şi, în ultima echipă, dr Janko Botond, medic rezident chirurgie plastică în spitalul harghitean, cu Centrul de pregătire în Cluj-Napoca.

Revenind la organe, mai trebuie să spun că, exceptând ochii, pentru a căror prelevare familia nu şi-a dat acordul, toate celelalte ar fi putut ajunge la alţi primitori. Din păcate, fiind vorba despre un pacient hipertensiv, cordul donatorului nu putea face obiectul unui transplant, aşa cum nu puteau face nici plămânii întrucât „existau semne de bronhopneumonie, cu pleurizie bilaterală”. Cât priveşte tegumentele, decizia referitoare la prelevarea lor avea să fie luată ceva mai târziu…

***

La ora 11:00, prima echipă îşi încheiase misiunea, urmând a se întoarce cu un elicopter al MAI în Capitală.

Înainte de plecare, dr. Vasile Lungu a făcut o scurtă declaraţie de presă, răspunzând şi întrebărilor noastre. Aşa am aflat că domnia sa a fost pentru prima dată la Miercurea-Ciuc într-o misiune de prelevare de organe, că „totul a fost OK” şi că ficatul prelevat sâmbătă urma să fie transplantat tot sâmbătă, la Bucureşti, unuia dintre cei doi pacienţi chemaţi vineri seara la Spitalul Fundeni.

Nu pot să închei însă acest articol fără a-i aduce mulţumiri doctorului Dobrică pentru felul în care a reuşit să ne ţină permanent la curent cu prelevarea, chiar dacă avea atâtea altele pe cap, inclusiv operaţia la care urma să fie supus unul dintre pacienţii săi, mai către seară. Şi pentru că nici domnia sa, nici ceilalţi colegi mai de aproape sau mai de departe nu dădeau semne de oboseală, m-am gândit că medicii nu îşi pot permite aşa ceva, motiv pentru care sper că efortul le va fi răsplătit, dacă nu de sistem, măcar de recunoştinţa noastră, a celor ce avem atâta nevoie de ei…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.