Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La pândă… | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » La pândă…
La pândă…

La pândă…

În ultimele două săptămâni au fost muşcate de căpuşe 37 de persoane

Acum câteva zile discutam cu un prieten bun, căruia, printre altele, îi mărturiseam că încă nu am reuşit să bifez în calendar prima zi de plajă din acest an. Când i-am descris cum arată locul meu preferat, în care îmi place să-mi pun păturica, unul cu tufişuri şi iarbă multă, în apropierea căruia curge un pârâu, nu departe de liziera pădurii, m-a privit atent, a dat nemulţumit din cap şi a început să-mi povestească o întâmplare, nu prea plăcută pentru el, întrucât, la pândă fiind, căpuşele l-au ales în urmă cu un an drept victimă a lor.

Acum, nu ştiu sigur dacă aceste insecte parazite, înrudite într-un fel cu scorpionii şi păianjenii, au vreo anume preferinţă legată de oameni, dar ştiu că prietenul meu a avut de tras de pe urma lor.

Şi pentru că am ignorat complet subiectul până acum, m-am îndreptat către doctorul Demeter Ferenc, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc, cu gândul să îl determin să-mi spună dacă în 2015, în această unitate au fost consemnate întâlniri de genul celei pe care tocmai v-am relatat-o. Eram convinsă că l-am deranjat degeaba, dar n-a fost aşa, pentru că, iată, în ultimele două săptămâni, în evidenţa SJU figurează 37 de cazuri, nici unul cu complicaţii majore. Asta deocamdată, pentru că, pe măsură ce vremea se încălzeşte căpuşele devin tot mai agresive…

Aşa stând lucrurile, l-am rugat pe managerul SJU să enumere câteva dintre cele mai uzuale metode de prevenţie, de care persoanele ce preferă o ieşire la iarbă verde să ţină cont.

Cu speranţa că nu am omis nimic din spusele dr. Demeter, încep cu prima dintre ele: „să fie ocolite zonele în care pasc oile şi caprele, pentru că ele sunt preferatele căpuşelor. În plus, reamintesc faptul că, chiar dacă o parte din aceste insecte nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave, o altă parte reprezintă principalul vector al bolii Lyme, supranumită şi boala cu 1.000 de feţe, întrucât afectează întregul organism”.

Odată ajunşi acasă, domnul doctor vă recomandă să vă controlaţi atent tegumentele, pentru a fi siguri că aţi înlăturat un potenţial pericol, şi, dacă în urma acestui examen, aţi depistat o căpuşă de care nu aveţi idee cum să scăpaţi, adresaţi-vă medicului, nu încercaţi să o înlăturaţi singuri deoarece riscaţi să o rupeţi, lăsând sub piele partea cea mai dăunătoare a corpului ei.

Bine ar fi din câte am înţeles, să vă aruncaţi atent privirea şi pe hainele cu care aţi fost îmbrăcaţi, şi pe blăniţa câinelui dacă acesta a fost cu dumneavoastră.

Tot la prevenţie mai intră acoperirea unei suprafeţe cât mai mari de tegument, folosind pantaloni, şosete şi tricouri cu mâneci – toate lungi, dacă vă aflaţi într-o zonă împădurită sau una cu iarbă înaltă şi să purtaţi mănuşi de menaj sau de alt tip, dacă manipulaţi animale ce pot fi infectate.

În sfârşit, o altă soluţie ar mai fi aplicarea pe piele sau pe haine a unui spray împotriva insectelor, depinde ce preferaţi şi ce găsiţi. Eu una, pentru că nu doresc să renunţ sub nici o formă la colţul meu de natură preferat, am optat pentru prima variantă cumpărându-mi de la Farmacia nr. 51, cea din capătul Bulevardului Frăţiei din Miercurea-Ciuc, spray-ul numit Autan, pentru care am plătit 19,50 lei, cu speranţa că astfel le voi ţine la distanţă pe căpuşe.

În sfârşit, nu pot să închei aceste rânduri fără a reţine pentru voi, colegii mei jurnalişti, o remarcă a directorului SJU Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, cu privire la activitatea noastră: „Faptul că până acum nu au fost complicaţii majore, cauzate de muşcăturile căpuşelor, se datorează în bună măsură şi jurnaliştilor, celor care fac posibilă diseminarea informaţiilor din domeniul sănătăţii în rândul populaţiei acestui judeţ”.

Mulţumim, domnule doctor, aprecierea dumneavoastră ne onorează!

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.