Viața Creștină: Când, cum şi unde poate fi văzut Dumnezeu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Religie » Viața Creștină: Când, cum şi unde poate fi văzut Dumnezeu
Viața Creștină: Când, cum şi unde poate fi văzut Dumnezeu

Viața Creștină: Când, cum şi unde poate fi văzut Dumnezeu

Predică la Duminica a VI-a după Paşti – a Orbului

A-L vedea pe Dumnezeu ESTE cu putinţă oamenilor. Când? Cum? Unde poate fi văzut Dumnezeu aflăm din Evanghelia Duminicii Orbului din naştere.

Sunt împrejurări când omul îl poate vedea pe Dumnezeu, nu direct, ci în lucrările şi atributele Sale. Orbul din Evanghelie Îl vede pe Creator făţiş, în chipul lui Iisus, ca om, după ce mărturiseşte cu tărie şi fără tăgadă în faţa evreilor minunea făcută cu el.

Iisus îi spune ca El este Mesia-Dumnezeu, iar cel ce fusese orb I se închină. Dumnezeu intervine în viaţa oamenilor în momente cruciale ca să-L întrevadă în ajutorul primit şi să Îl cunoască pe binefăcătorul său. Orbul din naştere devine misionar mărturisitor al lui Hristos, un alt apostol neclintit în credinţa sa. Oamenii Îl mai văd pe Dumnezeu în rânduiala Cosmosului, în legile fizice şi în mersul vieţii şi al vremurilor. Cele cinci simţuri îl percep pe Dumnezeu în lucrările Lui. Dumnezeu poate fi văzut şi în alte ipostaze, aşa ca om cum l-a văzut orbul şi în Duh precum L-au văzut ucenicii, mironosiţele şi cei peste 500 de oameni după Înviere. Noi îl vedem pe Dumnezeu într-o formă sau alta? Da, Îl vedem, dar imaginea percepută se estompează în faţa raţiunii umane ce încearcă să explice ca normal şi natural tot ce a creat şi ordonat divinitatea. La rezolvarea problemelor noastre trupeşti şi sufleteşti chemăm ajutorul divin, dar, odată rezolvate aceste probleme, revine încrederea în noi şi în puterile proprii, iar ajutorul şi mila Domnului nu se mai văd sub nici o formă, aşa că şi imaginea Lui dispare.

Recunoştinţa este floare rară, iar orbul din naştere a dovedit că o are şi a mărturisit minunea făcută asupra lui şi pe Iisus, chiar dacă a fost hulit, batjocorit şi dat afară din comunitate.

Prin Învierea şi Înălţarea la Cer a Domnului Iisus, Dumnezeu a refăcut legătura între duh şi materie, între El şi om, a dat omului posibilitatea de a-L vedea în Hristos-Omul şi a-L revedea permanent în Duhul Sfânt rămas cu noi pe pământ şi în cele şapte sfinte şi dumnezeieşti Taine.

Preot Gheorghe Muntean,

Parohia Cristuru-Secuiesc

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.