Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ionel Simota şi Balázs Attila – câştigătorii premiilor Pro Harghita 2019 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Ionel Simota şi Balázs Attila – câştigătorii premiilor Pro Harghita 2019
Ionel Simota şi Balázs Attila – câştigătorii premiilor Pro Harghita 2019

Ionel Simota şi Balázs Attila – câştigătorii premiilor Pro Harghita 2019

Premiul Pro Harghita este acordat anual de Consiliul Judeţean personalităţilor proeminente ale vieţii culturale, ştiinţifice şi publice care au contribuit, prin activitatea lor, pe plan local şi naţional, la dezvoltarea şi promovarea judeţului

Primul dintre cei cărora li s-a decernat, ieri, acest binemeritat premiu a fost poetul Ionel Simota. De sorginte moldavă, născut în satul Frenciugi, Şcheia din judeţul Iaşi, absolvent al Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Negreşti (Vaslui), a debutat în revista liceului Axa, pe când era elev în clasa a X-a, cu una dintre primele sale poezii de dragoste. Studiile universitare la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Drept Administrativ din cadrul Universităţii „George Bariţiu” din Braşov şi meseria de poliţist nu i-au ştirbit sensibilitatea. Debutul său editorial s-a produs în 1995, cu volumul de versuri „Dialog în cer”. Au urmat alte 19 volume de poezie, care i-au adus premii literare, dintre care amintim Premiul I al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Braşov acordat în 2010 pentru cartea „Desculţ printre cuvinte” şi premiul „Cartea Anului 2016”, decernat de aceeaşi instituţie, pentru volumul „Capitol cu îngeri. Dintr-un volum Colectiv”, în 2017.

Preşedinte din 1997 al Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc şi membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2007, poetul Ionel Simota „aparţine deopotrivă Moldovei şi Transilvaniei, opera sa făcând parte din Tezaurul poeziei româneşti care transcede spaţiul şi timpul”, după cum afirma prof. dr. Ioan Lăcătuşu.

Ionel Simota a colaborat şi la multe publicaţii: „Gând românesc”, „Cetatea culturală” din Cluj, „Dealul Melcilor” din Braşov, „Luceafărul” din Bucureşti, „Vremea”, „Vatra veche”, „Glasul Călimanilor” şi multe altele, fiind implicat constant şi în emisiuni de radio şi de televiziune din ţară şi din Republica Moldova.

„Trecerea discretă, dar marcantă a poetului prin viaţa cetăţii se înscrie într-un firesc pe care îl remarca, încă de la începuturile manifestărilor sale artistice, regretatul poet George Ţărnea, care spunea că Ionel Simota nu are pretenţii şi orgolii cosmice, ci dorinţe şi nevoi pământeşti, bucurii şi tristeţi pământeşti, pe care le transmite cu sinceritate şi simplitate, doar iarba noastră de acasă cunoscându-le în creşterea ei către stele”, amintea, în Laudatio, Ionela-Ramona Moldovan, profesoară de limba română la Liceul de Arte „Nagy István”, colegă a poetului în Cenaclul „Buna Vestire” şi moderatoarea evenimentului.

Premiul Pro Harghita i-a fost decernat poetului Simota de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita Borboly Csaba şi de dl. Vasile Dobrean.

„Evident că mă simt mult prea onorat pentru primirea acestui premiu, (…) pentru mine a fost o surpriză (…) Vă mulţumesc din toată inima, aş putea să spun, probabil, lucruri măreţe, dar nu sunt nici omul premiilor, nu am dus bătălii în sensul acesta niciodată. Deşi Dumnezeu mi-a hărăzit suficiente lucruri frumoase şi premii, nu sunt omul care aleargă după un soi de faimă. Cred că fac lucruri obişnuite, ca şi dumneavoastră şi încerc cumva, într-o mică sau mai mare măsură, să-mi îndeplinesc rolul de pământean”, a declarat proaspătul deţinător al premiului Pro Harghita. Ionel Simota le-a mulţumit deopotrivă „tuturor celor care au contribuit la făurirea” acestui premiu.

Poetul a fost felicitat de preşedintele CJ, Borboly Csaba, care l-a rugat să poarte inelul de aur cu stema judeţului Harghita, parte din premiul acordat, precum şi de consilierul judeţean Ioan Proca. „Ne bucurăm că în sala aceasta, în care pereţii sunt tapetaţi de hotărâri şi texte juridice care contribuie la grija noastră pentru dezvoltarea judeţului, acum este sărbătoarea artelor. E bine să se mai întâmple astfel şi, ca toate lucrurile care se întâmplă în preajma Crăciunului, are un farmec anume, o profunzime căreia este bine, din când în când, să-i mai ascultăm glasul. Ionel Simota m-a făcut în multe rânduri – eu fiind absolvent de filologie şi un călător printre cărţi – invidios. Pentru că, aşa modest cum e el şi desculţ printre cuvinte, ne-a învăţat să umblăm pe potecile unei sensibilităţi aparte. E o bucurie pentru mine că este premiat un astfel de om, un om al cuvintelor, al sensibilităţii şi sunt bucuros că sunt contemporanul acestui eveniment minunat. La cât mai multe cărţi, iubite prieten, şi să ştii că odată cu decernarea acestui premiu suntem şi noi mai bogaţi”, a declarat consilierul Proca, urându-le tuturor participanţilor sărbători frumoase şi fericite.

Şedinţa extraordinară festivă, întreruptă fericit de scurte momente artistice susţinute de Grupul folk „Călimănel-Topliţa”, de membrii Cenaclului „Buna Vestire” şi de tinerii de la trupa „Cromatic”, a continuat cu premierea persoanelor care prin activitatea lor au contribuit la renumele şi dezvoltarea judeţului.

Astfel, premiul „Mihai Eminescu 2019” i-a fost acordat tânărului preot Petru Cătinean, care păstoreşte în Parohia Ortodoxă Călimănel-Topliţa, fondatorul Centrului Socio-Educaţional „Sfântu Stelian” şi părinte de suflet pentru copiii care vin în curtea bisericii ca într-o familie mare „într-o oază de normalitate şi de echilibru”.

Pentru tenacitatea şi „curajul de a vedea dincolo de stele”, fotograful „care a pus bazele proiectului naţional de educaţie prin astronomie”, membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Ucenicul Astronom, Sorin-Andrei Bota a primit Premiul „George Sbârcea” 2019. Acelaşi premiu i-a fost decernat profesoarei de muzică şi de religie ortodoxă Nicoleta Pârvu, care a condus vreme de un deceniu Corul „Heruvimi” al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei” din Miercurea Ciuc şi actualmente Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.

Elevului Andrei Mircea Ciornoleţ din clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din municipiul reşedinţă de judeţ i-a fost atribuit Premiul „Heureka” 2019. La vârsta de 10 ani, el este coautorul cărţii de astronomie pentru copii „Aventuri prin Univers”, scrisă împreună cu bunica sa. Iar membrilor Grupului folk „Cromatic”: Daniel Oprea, Raluca-Maria Popa şi Raul George Bularca de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc le-a revenit Premiul „Promisiuni” 2019.

Tot ieri, în localitatea Remetea, consilierii judeţeni au participat la şedinţa extraordinară festivă prilejuită de acordarea celui de-al doilea premiu Pro Harghita din acest an, care a fost decernat dlui Balázs Attila, preşedintele clubului de hochei din Gheorgheni, patronul unei firme care produce pietre de pavaj şi care a cumpărat fabrica de lapte praf de la Remetea, în care va investi circa 28 milioane de euro.

„Este bine că avem modele, că avem foarte multe proiecte de viaţă cu care putem să ne mândrim. De aceea, eu am convingerea că CJ Harghita trebuie să fie foarte atent la tot ceea ce se întâmplă în judeţ, astfel încât oamenii valoroşi să fie premiaţi, să luăm decizii consultându-i, să le recunoaştem reuşitele şi să le facem cunoscute comunităţii. (…) În Ajun de Crăciun, cu toţii ne gândim în linişte şi pace la anul următor, unul greu, fiindcă alegerile vor continua, dar eu sper că va fi un an în care comunităţile care trăiesc în acest judeţ nu se vor lupta, ci în pace, în bune relaţii şi colaborând, vom putea să dezvoltăm împreună Harghita”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba.

Premiul Pro Harghita este alcătuit dintr-un inel confecţionat din aur de 14 karate, puritate 585, cu greutate maximă de 13 grame, personalizat cu stema judeţului şi inscripţia PRO HARGHITA, diploma şi premiul în bani, reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 1.500 de euro, la cursul penultimei zile dinaintea plăţii. De la crearea distincţiei Pro Harghita, în anul 2001, au fost laureate următoarele personalităţi: poetul Kányádi Sándor, inginerul agr. György Antal, fondatorii Taberei de Creaţie de la Lăzarea Zöld Lajos, Gaál András şi Márton Árpád, scriitorul Szabó Gyula, preotul romano-catolic Berszán Lajos, canonul Vencser László, profesorul Petru Suciu şi academicianul Toró T. Tibor. Premiul Pro Harghita a mai fost decernat lectorului universitar Vofkori László, avocatului şi politicianului Hajdu Menyhért Gábor, poetului Ferenczes István, academicianului fizician Barabási-Albert László, preotului şi pictorului Páll Lajos, călugărului franciscan P. Ferencz Ervin, istoricului Hermann Gusztáv Mihály, medicului specialist Dorin Sângeorzan şi întreprinzătorului Kurkó Árpád.

DANIELA MEZEY  

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.