Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Iohannis poate câştiga referendumul cu (numai) 2.300.381 de voturi favorabile | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Opinii » Iohannis poate câştiga referendumul cu (numai) 2.300.381 de voturi favorabile
Iohannis poate câştiga referendumul cu (numai) 2.300.381 de voturi favorabile

Iohannis poate câştiga referendumul cu (numai) 2.300.381 de voturi favorabile

Statisticile spun că avem cel mai mic număr de deţinuţi din ultimii 27 de ani

După ce a câştigat detaşat alegerile generale, PSD se comportă de parcă i-ar părea rău şi nu ştie ce să facă pentru a mai pierde din sufragii. Dar analiştii serioşi ai partidului cunosc foarte bine realitatea: acoperirea cu roşu a majorităţii judeţelor Transilvaniei nu se datorează iubirii nebune pentru stânga, ci lipsei de alternativă. Plus faptului că d-l Dragnea chiar a fost convingător în intervenţiile sale televizate din săptămânile campaniei. Campanie în care nimeni n-a pomenit un cuvinţel despre amnistii ori graţieri.

Şi aici intervine, ca musca-n lapte, bizareria: între primele măsuri ale noului Guvern se prenumără Ordonanţa de Urgenţă privind graţierea unor pedepse şi Ordonanţa privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, în care se încadrează 67 de politicieni care-şi rezolvă astfel problemele cu legea. Este constituţional – se agită propagandiştii cotidieni ai puterii – Guvernul are dreptul să uzeze de Instituţia Clemenţei. Sigur că este – şi aşa cum spunea un hâtru – tot constituţional este ca Preşedintele ţării să mobilizeze armata. Ce-ar zice însă gălăgiosul domn Codrin Ştefănescu, care uită mereu că nu poţi rămâne inteligent susţinând pe cineva care n-are dreptate, dacă s-ar trezi la 4 noaptea cu geamurile zbârnâind de huruitul tancurilor?

Armata poate fi mobilizată dacă trebuie, şi tot aşa se cuvine a fi făcute şi graţierile. Şi acum să vedem dacă graţierea chiar trebuie făcută urgent:

Acum 10 ani aveam în penitenciare 48.000 de deţinuţi. Acum sunt 27.400. Statisticile spun că la momentul actual avem cel mai mic număr de deţinuţi din ultimii 27 de ani.

Avem penitenciare suprapopulate? Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune, la începutul lui 2017, că da – şi nominalizează şapte dintre ele, între care şi Penitenciarul Miercurea-Ciuc. Care e deficitul? Circa 9.500 de locuri. Câţi deţinuţi ar părăsi puşcăriile conform proiectului de Ordonanţă al Guvernului Grindeanu? Circa 2.500. Plus că, spun specialiştii, durează doar 1-1,5 ani până când „efectivele se reîntregesc”. Aşadar, ordonanţa de urgenţă NU rezolvă problema aglomerării penitenciarelor, dar rezolvă problema politicienilor condamnaţi, inculpaţi ori cercetaţi. Din cauza asta o mare parte din votanţii care au crezut ce spunea astă-toamnă PSD nu cred ce spune astăzi PSD. Oamenii au început să gândească singuri înainte ca pesediştii să-şi dea seama.

Pe de altă parte, „din prostie”, cum zic sindicaliştii din ANP, fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a returnat la finele lui 2016 echivalentul a 30 de milioane de euro, bani necheltuiţi. În bugetul de anul acesta, suma, din care s-ar putea moderniza 1.100 locuri de detenţie sau amenaja câteva mii de locuri noi în fostele cazărmi militare, nu se mai regăseşte. Ba mai mult, bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor e mai mic decât anul trecut, în plin scandal al ordonanţei privind graţierea. Aşadar, una vorbim şi alta fumăm.

Putem trage de aici concluzia că PSD e preocupat de urgenţă de situaţia din penitenciare şi posibilele sancţiuni financiare date României de CEDO? Cine are atâta minte să spună da, s-o facă!

Se pare că nici preşedintele Iohannis, acuzat de încetineală (în toate privinţele), nu poate da un răspuns afirmativ chestiunii de mai sus. Iritat de situaţia în sine, dar (şi) de ţopăielile isterice ale unor clănţăi din politică, a declanşat procedura pentru organizarea referendumului, mecanism care, odată pornit, nu mai poate fi oprit nici de Parlament, nici de Guvern – şi cu atât mai puţin de vreun partid politic. Referendumul devine valid cu 4.600.761 de voturi valabil exprimate şi va fi câştigat de Iohannis cu (cel puţin) 2.300.381 de voturi favorabile. Depinde şi de abilitatea cu care e pusă întrebarea.

Poate face calculele cuvenite şi d-l Codrin Ştefănescu, care invocă trufaş, din 5 în 5 minute, cele trei milioane de voturi ale PSD, uitând de cele 6 milioane ale lui Iohannis. Şi uitând de milionul de ardeleni care nu sunt din principiu votanţi PSD şi care nu înghit fără noduri asaltul asupra Executivului a fâţelor şi imberbilor din sud.

Întrebarea e: Ce va face Guvernul în aceste condiţii? Bineînţeles că, la ambiţiile teleormănene, va adopta ordonanţele, care produc imediat efecte juridice. Dar, după referendum, ele pot fi contestate la Curtea Constituţională, care nu poate ignora sensul în care va trebui să se manifeste politica penală – şi anume conform voinţei suverane a poporului.

Caraghioslâcul va urma după aceea, când organele îndrituite vor umbla prin ţară şi prin Europa să-i adune, ca pe nişte pui rătăciţi, pe beneficiarii graţierii, dacă decizia va fi aceea că trebuie să petreacă în închisoare restul de pedeapsă neexecutată.

Şi abia atunci nu se va mai întreba Klaus Iohannis cu ce se ocupă Poliţia…

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.