Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autonomia Ţinutului Secuiesc: proiect de lege iniţiat de un grup de harghiteni, cetăţeni români de etnie maghiară, publicat în Monitorul Oficial | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Autonomia Ţinutului Secuiesc: proiect de lege iniţiat de un grup de harghiteni, cetăţeni români de etnie maghiară, publicat în Monitorul Oficial
Autonomia Ţinutului Secuiesc: proiect de lege iniţiat de un grup de harghiteni, cetăţeni români de etnie maghiară, publicat în Monitorul Oficial

Autonomia Ţinutului Secuiesc: proiect de lege iniţiat de un grup de harghiteni, cetăţeni români de etnie maghiară, publicat în Monitorul Oficial

Zece cetăţeni români de etnie maghiară au iniţiat un proiect de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Iniţiativa legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 66 (Partea I), fiind însoţită de avizul negativ al Consiliului legislativ. Iniţiativa are nevoie de 100.000 de semnături din minimum zece judeţe pentru a fi depusă la Parlament şi votată

Iniţiativa prevede înfiinţarea Ţinutului Secuiesc ca şi „comunitate autonomă cu personalitate juridică”. Teritoriul Ţinutului Secuiesc ar urma să cuprindă judeţele Harghita şi Covasna, precum şi o parte din judeţul Mureş.

Iniţiativa cetăţenească a fost susţinută de fostul europarlamentar László Tőkés, care, în 2015, a fost ales preşedinte al comisiei de iniţiativă. Iniţiativa a fost susţinută în parteneriat cu CNS (Consiliul Naţional Secuiesc). Tőkés nu se regăseşte însă în lista membrilor comitetului de iniţiativă înregistrată oficial prin publicarea în Monitorul Oficial.

Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă autonomie administrativă şi politică în raport cu statul român, iar limba maghiară ar urma să fie limba oficială, la fel ca şi româna. Ţinutul Secuiesc ar urma să fie condus de un preşedinte ales prin vot.

Consiliul legislativ a dat aviz negativ proiectului de iniţiativă legislativă, arătând că vizează „crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român” – fapt interzis de Constituţie.

Reamintim că, potrivit articolului 74 din Constituţie, minimum 100.000 de cetăţeni pot iniţia un proiect de lege. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Dacă grupul de iniţiativă va strânge semnăturile cerute de Constituţie, proiectul va fi depus la Parlament, apoi va fi transmisă Curţii Constituţionale pentru un aviz.

Având în vedere componenţa actuală a Parlamentului României, şansele ca un asemenea proiect să fie votat sunt inexistente.

Iniţiativa legislativă cetăţenească este a doua tentativă de a declara, prin lege, autonomia Ţinutului Secuiesc. O lege iniţiată de parlamentarii UDMR pe această temă a fost respinsă definitiv în anul 2012, după 7 ani în care ea a rămas nediscutată în Parlament. UDMR a lansat un alt proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc în 2014, însă acesta nu a fost depus în vreo formă în Parlament.

Preşedintele Comitetului de Iniţiativă pentru această iniţiativă legislativă este Arus Zsolt István, cetăţean din Gheorgheni (judeţul Harghita). Ceilalţi nouă iniţiatori sunt, de asemenea, harghiteni: Elekes-Jozsa Martin, Baico Zsigmond, Kercso Attila, Márton Csaba, Czink Attila, Kolcsar Gheza, Takács József, Cziriak Károly, Kovács László. (HotNews.ro, news.ro)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Știți ce face maimuța când ”nu are ce face”? Așa și Arus.

  2. Mai “fratilor” secui din Gheorgheni,chiar nu mai aveti ce lucra,sau credeti ca, daca veti avea asa zisa AUTONOMIE veti fi stapinii lumii ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.