Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Intervenţii de ureteroscopie flexibilă laser realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Intervenţii de ureteroscopie flexibilă laser realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc
Intervenţii de ureteroscopie flexibilă laser realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc

Intervenţii de ureteroscopie flexibilă laser realizate în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc

  • Noua metodă se adresează pacienţilor cu litiază renală şi ureterală, este minim invazivă pentru pacient, iar durata de spitalizare este extrem de redusă

Primele intervenţii de ureteroscopie flexibilă au avut loc joi, în cursul dimineţii, la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, condusă de medicul primar dr. Albert Claudiu, primii pacienţi fiind o femeie şi un bărbat „relativ tineri”, potrivit acestuia, ambele intervenţii fiind reuşite. „Astăzi am trecut de pragul unei realizări foarte importante din punctul meu de vedere, în sensul că, alături de invitaţii speciali care sunt în lista de top a ureteroscopiei flexibile din ţară, am reuşit să fim promotorii locali ai unei proceduri care până acum nu s-a efectuat la noi în judeţ. Este vorba despre ureteroscopia flexibilă, o metodă minim invazivă în sensul în care putem prelua orice tip de calcul fără a mai tăia pacientul, pe căi naturale, cu  un instrument foarte subţire în care putem intra până în bazinet şi calicele renale. Cu ajutorul laserului putem să fragmentăm, să extragem, sau ulterior să fie eliminaţi calculii spontan. Eu zic că este o mare realizare mai ales pentru noi, pentru Urologia locală şi sunt convins că totul se va transpune într-o chestie medicală pozitivă în zonă”, a declarat şeful secţiei de Urologie a spitalului judeţean.

Potrivit dr. Albert Claudiu, în cursul zilei de joi s-au mai efectuat patru astfel de intervenţii, vineri urmând să fie supuşi aceleiaşi proceduri alţi şase pacienţi.

La intervenţiile de ureteroscopie flexibilă laser realizate în premieră în judeţul Harghita a participat dr. Răzvan Mulţescu de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Bucureşti, un specialist în domeniu cu experienţă în utilizarea acestei metode minim invazive.

„Mă bucur să fiu astăzi aici, alături de colegii mei, este şi o oportunitate fiindcă schimbul de date despre cum procedăm în sălile noastre de operaţii şi de informaţii este bidirecţional. De asemenea, mă bucur să fiu alături de colegii mei la început de drum în ceea ce priveşte ureteroscopia flexibilă, o metodă care este foarte apropiată sufletului meu, inclusiv teza mea de doctorat a fost despre această metodă care acum a ajuns să fie la maturitate şi începe să fie practicată în tot mai multe locuri din ţară şi care oferă şi pacienţilor de aici posibilitatea de a li se rezolva calculii renali printr-o metodă foarte elegantă, puţin invazivă, care implică o spitalizare foarte scurtă şi o reintegrare rapidă a pacientului în familie şi în societate. Sunt bucuros să fim împreună şi să învăţăm unii de la ceilalţi cum putem să le oferim pacienţilor noştri o îngrijire mai bună şi intervenţii chirurgicale cât mai eficiente şi cât mai sigure”, a spus dr. Răzvan Mulţescu.

În cursul după-amiezii, echipei secţiei de Urologie a SJU şi medicului urolog dr. Răzvan Mulţescu li se va alătura, pentru următoarele intervenţii, un alt expert în domeniu: dr. Mihai Vîrlan, medic urolog la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea.

Aparatura pentru executarea intervenţiilor de ureteroscopie flexibilă laser la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a fost achiziţionată cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita şi valoarea acesteia se ridică la aproximativ 60.000 de euro.

Beneficiile ei le vor resimţi medicii, dar mai ales pacienţii care suferă de litiază renală şi ureterală, intervenţia permiţând tratarea în procent de aproape sută la sută a bolii considerată de medici „o patologie frecventă în zonă”.

„În jur de 300-400 de pacienţi cu litiază renală vizitează Secţia de Urologie anual”, a precizat dr. Albert Claudiu.

Dr. Adrian Dobrică, managerul interimar al SJU, a remarcat că această metodă este una cu beneficii considerabile, în contextul numărului mare de pacienţi cu afecţiuni renale şi ureterale, aceasta lărgind paleta intervenţiilor de specialitate în Urologie.

„Ureteroscopia flexibilă laser este o metodă deosebit de utilă, aplicabilă la un număr foarte mare de bolnavi, pentru că în ziua de azi, în vremurile moderne foarte multă lume are litiază renală şi ureterală. Această intervenţie chirurgicală se face endoscopic, fără operaţie deschisă, deci evită orice formă de tăietură. Principalele ei avantaje sunt: disconfortul minimal al pacientului, durata de spitalizare extrem de scăzută, practic pacientul putând să meargă acasă a doua zi, pe picioarele lui şi cu problema rezolvată. Această nouă metodă reprezintă un câştig pentru toată lumea: pentru spital, pentru că rezolvă mult mai elegant, mult mai rapid şi mult mai puţin costisitor şi din timp litiaza renală şi ureterală; pentru secţie pentru că pe piaţa medicală actuală, în contextul medical actual, vizibilitatea este un câştig fără discuţie prin numărul de potenţiali pacienţi pe care îi poate aduce pentru spital. Este bine că s-a introdus această metodă şi că practic toţi urologii pe care îi avem în spital pot să o practice”, a adăugat dr. Adrian Dobrică.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care a participat online la conferinţa de presă, a felicitat echipa Secţiei de Urologie a SJU pentru intervenţiile executate în premieră în judeţ.

„Dezvoltarea infrastructurii spitalului este vizibilă şi creşte exponenţial cu toate rezultatele, dar se vede cum creşte şi activitatea de specialitate. Avem foarte multe bune practici deja în spital, avem foarte multe reuşite în privinţa noilor metode, cât mai eficiente pentru a trata bolnavii”, a spus Borboly Csaba.

El a afirmat că instituţia pe care o conduce dispune de un buget pentru pregătirea medicilor în scopul folosirii de echipamente noi, în vederea asigurării de noi servicii, „pe care până acum le puteau oferi doar spitalele universitare”.

„Nu este limită pentru acest lucru şi am văzut performanţa de azi a echipei de la Urologie, împreună cu profesorii (de la Bucureşti şi Oradea – n.a.) care au reuşit să efectueze astăzi două intervenţii de înaltă calitate, cu eficienţă maximă. Noi ne mândrim cu aceste lucruri şi nu numai de mândrie este vorba, ci şi de a prinde elan, de a dezvolta spitalul”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.