Instituţia Prefectului: „Şcoala nu este locul unde elevilor li se impun ideologii naţionaliste şi contrare spiritului Constituţiei” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » Instituţia Prefectului: „Şcoala nu este locul unde elevilor li se impun ideologii naţionaliste şi contrare spiritului Constituţiei”
Instituţia Prefectului: „Şcoala nu este locul unde elevilor li se impun ideologii naţionaliste şi contrare spiritului Constituţiei”

Instituţia Prefectului: „Şcoala nu este locul unde elevilor li se impun ideologii naţionaliste şi contrare spiritului Constituţiei”

Instituţia Prefectului – judeţul Harghita şi-a exprimat, joi, „dezaprobarea”  şi „regretul” pentru gestul conducerii şi cadrelor didactice de la Liceul de Artă „Palló Imre” din Odorheiu Secuiesc, de a „implica elevii din unitatea de învăţământ în celebrarea zilei de 4 iunie – Tratatul de la Trianon într-o manieră cu vădite conotaţii politice”, atitudine care, potrivit comunicatului remis presei, „depăşeşte cu mult caracterul istoric al evenimentului” şi cadrul normativ care guvernează actul de învăţământ în România. Instituţia Prefectului condamnă acest gest „de natură să afecteze buna convieţuire şi respect reciproc” între membrii comunităţilor română şi maghiară.

„Şcoala trebuie să reprezinte locul şi spaţiul în care elevii trebuie să beneficieze de educaţie la cel mai înalt nivel, de formare de abilităţi şi cunoştinţe pentru viaţă, nu locul unde li se impun ideologii naţionaliste şi contrare spiritului Constituţiei. Aşa cum este stipulat şi în Comentariile tematice nr. 4/2016 ale Comitetului Consultativ al Convenţiei-Cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale, educaţia reprezintă un mijloc fundamental de atingere a obiectivului de promovare a toleranţei şi dialogului intercultural, de a promova istoria, culturile, limbile şi religiile minorităţilor şi majorităţii, adresându-se societăţii ca un întreg”, se precizează în documentul de presă.

Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita şi Ministerului Educaţiei să dispună măsurile legale care se impun în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea educaţiei, Legea nr. 1 din 2011, completată, pentru ca astfel de acţiuni care „pot genera stări conflictuale artificiale în zonă” şi care „aduc atingere bunei convieţuiri” să nu se mai petreacă, iar „educaţia generaţiilor viitoare să se realizeze în spiritul toleranţei, al interculturalismului şi bunei convieţuiri”, precizează, în finalul comunicatului, Biroul de presă al instituţiei.

În data de 4 iunie, la 98 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, elevii ar fi învăţat, într-un mod original, artistic, harta teritoriilor şi frontierelor care au aparţinut fostei structuri statale multinaţionale Austro-Ungaria, înainte de 1918, pe care au conturat-o chiar ei. Acţiunea a fost promovată şi în spaţiul virtual, unde au fost postate mai multe poze de la eveniment.

În urma unei sesizări verbale primită la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a cerut efectuarea de verificări şi luarea de măsuri de către inspectoratul şcolar judeţean.

Totodată, deputatul de Mureş al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, s-a adresat, printr-o interpelare, la începutul săptămânii trecute ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, atenţionându-l că „în unităţile de învăţământ purificate etnic” se studiază o istorie „denaturată” şi „ostilă poporului român” şi cerându-i să îşi „facă datoria” şi să dispună un control „de urgenţă” în unităţi de învăţământ „purificate etnic, pentru a verifica după ce programă şcolară şi ce manuale se desfăşoară procesul de învăţământ”.

Anual, la data de 4 iunie, comunitatea maghiară din România comemorează semnarea Tratatului de la Trianon, care, în mentalul colectiv, reprezintă o catastrofă, un rapt teritorial care a consfinţit, între altele, unirea Transilvaniei şi Banatului cu România.

DANIELA MEZEY

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.