- Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut de două ori şi jumătate de la o zi la alta în Harghita
În contextul epidemiologic actual, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a trecut la o nouă reorganizate a secţiilor. Astfel, începând de joi, secţia de Medicină Internă primeşte pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, bolnavii care suferă de afecţiuni respiratorii, cardiace, digestive, renale, osteoarticulare etc., urmând să fie trataţi la secţia de Cardiologie a unităţii medicale.
„După ce capacitatea celor două secţii de la Şumuleu – secţia de Pneumologie şi secţia de Boli Infecţioase – se apropie de capacitatea maximă, spitalul deschide (joi, 27 ianuarie – n.a.) secţia Medicină Internă pentru pacienţii COVID, cu 41 de paturi. Pacienţii cu afecţiuni de Medicină Internă vor fi primiţi pe secţia Cardiologie. Pentru a asigura rezolvarea fiecărui caz urgent, secţiile Cardiologie şi Medicină Internă restrâng internarea celor cu afecţiuni cronice. Cabinetul ambulatoriu de Boli Interne funcţionează în continuare cu programul obişnuit”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).
Astfel, începând de joi la spitalul judeţean vor fi disponibile 139 de paturi destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19, dintre care zece de Terapie Intensivă.
Potrivit sursei citate, Compartimentul de Boli Infecţioase non-COVID a fost mutat în data de 18 ianuarie la Secţia de Dermatologie a SJU.
În secţiile spitalului judeţean erau internaţi joi dimineaţă 96 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, 70 dintre ei având nevoie de oxigen.
La secţia de Boli Infecţioase sunt îngrijiţi 32 de pacienţi COVID-19, iar la Pneumologie 36 de persoane infectate cu noul coronavirus.
La Pediatrie sunt trataţi şase copii cu COVID-19 şi doi aparţinători confirmaţi cu SARS-CoV-2, toţi cu forme uşoare ale bolii.
Iar la secţia ATI-COVID sunt internaţi cinci pacienţi, toţi cu forme critice ale bolii.
„Mai avem pacienţi cu forme critice şi la Boli Infecţioase – 11 persoane, la Pneumologie două persoane. La cele două secţii avem şi pacienţi cu forme severe ale bolii, 17 la Boli Infecţioase, respectiv 22 la Pneumologie. 74% dintre pacienţii internaţi pe secţiile spitalului nu sunt vaccinaţi anti-COVID”, a adăugat Kiss Edit. referentul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
La rândul lui, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a precizat că administraţia publică judeţeanăface tot posibilul ca, pe baza nevoilor şi propunerilor spitalului, să suplimenteze capacitatea unităţii medicale, astfel încât fiecare pacient să beneficieze de îngrijirea necesară.
„Ţinem cont şi de faptul că trecerea la şcoala online este legată de ocuparea în procent de 75 la sută a paturilor de spital destinate pacienţilor COVID. Încercăm să prevenim şi acest lucru prin măsurile luate şi să menţinem desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în şcolile din judeţ”, a afirmat Borboly Csaba.
În spitalele din municipiile Miercurea Ciuc, Odorheiu secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa erau internate, joi, 198 persoane infectate cu noul coronavirus.
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul judeţului Harghita era, ieri, de 6,54 cazuri la o mie de locuitori.
DANIELA MEZEY