Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În prezent, timpul de aşteptare pentru efectuarea unui RMN este de până la 16 săptămâni, iar pentru un CT de două luni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » În prezent, timpul de aşteptare pentru efectuarea unui RMN este de până la 16 săptămâni, iar pentru un CT de două luni
În prezent, timpul de aşteptare pentru efectuarea unui RMN este de până la 16 săptămâni, iar pentru un CT de două luni

În prezent, timpul de aşteptare pentru efectuarea unui RMN este de până la 16 săptămâni, iar pentru un CT de două luni

  • Informaţii generale despre asistenţa medicală paraclinică

Continuăm seria de materiale informative, realizate împreună cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, despre serviciile de care beneficiază persoanele asigurate în domeniul public de asigurări de sănătate, cu asistenţa medicală paraclinică.

În cadrul asistenţei medicale paraclinice, asiguraţii pot beneficia de analize de laborator, dar şi de analize radiologice, ecografii, Doppler şi investigaţii de înaltă performanţă (CT, RMN, scintigrafii, angiografii).

Pentru a beneficia gratuit de aceste servicii, deşi se cunoaşte, menţionăm faptul că persoana trebuie să fie asigurată, să deţină un bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist aflat în contract cu CAS, iar laboratorul la care merge trebuie să se afle şi în contract cu instituţia de stat.

Important de precizat este şi faptul că încă de anul trecut, de la 1 decembrie 2020, asiguraţii pot beneficia de investigaţii pe baza biletului de trimitere la laboratoare de analize şi centrele de imagistică aflate în contract cu orice casă de asigurări, indiferent de casa de asigurări cu care se află în contract medicul care a eliberat biletul de trimitere. Cu alte cuvinte, cu un bilet de trimitere emis de un cabinet din judeţul nostru se poate merge la orice laborator din ţară; şi invers, cu un bilet de trimitere emis din alt judeţ se poate merge la un laborator din Harghita.

Potrivit informaţiilor furnizate de CAS Harghita, dacă investigaţiile nu pot fi efectuate pe loc, laboratorul are obligaţia de a programa asiguratul în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, trecând pe verso-ul biletului de trimitere data prezentării pentru programare şi data programării următoare. Iar dacă asiguratul refuză programarea, laboratorul îi restituie biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată prezenta la un alt laborator de investigaţii.

În ceea ce priveşte valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţiile de laborator, reamintim faptul că aceasta este de 30 de zile. Pentru toate bolile cronice, precum şi pentru analizele care implică recoltări de ţesuturi, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii este de până la 90 de zile.

Asistenţa medicală paraclinică la nivelul judeţului

CAS Harghita informează faptul că la nivelul judeţului, pentru perioada 1 august – 31 decembrie, au fost încheiate 19 contracte de asistenţă medicală paraclinică. Prin intermediul a 9 contracte se asigură accesul la analizele medicale de laborator/radiologie, imagistică şi medicină nucleară/anatomie patologică. Alte 6 contracte sunt încheiate cu medicii de specialitate din specialităţile clinice pentru ecografii, iar câte două contracte cu medicii de familie pentru  ecografie generală (abdomen şi pelvis), respectiv cu dentişti pentru radiografie dentară retroalveolară şi panoramică. Lista integrală a furnizorilor de servicii paraclinice şi specialitatea lor poate fi consultată la adresa de Internet: casan.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-2.html.

„În urma analizelor, necesarul valoric lunar pentru anul 2021, pentru investigaţii paraclinice, este estimat la valoarea de 838.016 lei. Acest nivel ar asigura accesul pacienţilor pentru investigaţii paraclinice, pe întreaga perioada de derulare a contractelor, fără liste de aşteptare. În acest moment lista de aşteptare la furnizori este următoarea: radiologie – 0-3 săptămâni; investigaţii de înaltă performanţă (CT) – 8 săptămâni; investigaţii de înaltă performanţă (RM) – 16 săptămâni”, precizează CAS Harghita.

Iar în final mai oferim o informaţie legată de finanţarea acestui domeniu: pe baza bugetului alocat, a formulelor de calcul stabilite prin norme, respectiv pe baza dotării unităţilor sanitare paraclinice ambulatorii, creditul de angajament lunar aprobat este în valoare de 736.198,07 lei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.