Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Miercurea Ciuc, autorităţile anunţă că fac toate demersurile ca grădiniţele şi şcolile primare să înceapă anul şcolar în mod tradiţional | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » În Miercurea Ciuc, autorităţile anunţă că fac toate demersurile ca grădiniţele şi şcolile primare să înceapă anul şcolar în mod tradiţional
În Miercurea Ciuc, autorităţile anunţă că fac toate demersurile ca grădiniţele şi şcolile primare să înceapă anul şcolar în mod tradiţional

În Miercurea Ciuc, autorităţile anunţă că fac toate demersurile ca grădiniţele şi şcolile primare să înceapă anul şcolar în mod tradiţional

  • Pentru clasele V-VIII şi licee se adoptă soluţii diferite de la şcoală la şcoală n Din cauza lucrărilor de reabilitare a unităţilor de învăţământ, s-a constatat că lipsesc 15 săli de clase, patru la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi 11 la Şcoala Gimnazială „József Attila”, soluţiile identificate până în prezent fiind spaţii care aparţin unei foste bănci sau ale unor biserici

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „împreună cu managementul instituţiilor de învăţământ insistăm şi chiar facem toate eforturile din punct de vedere organizaţional şi financiar ca grădiniţele, respectiv clasele I-IV să pornească pe sistem clasic”. Acesta a reiterat că în municipiu principalul impediment nu îl reprezintă restricţiile impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19, ci faptul că în aproape toate unităţile şcolare se execută lucrări de reabilitare, „care afectează, cu mici excepţii, întreaga infrastructură care deserveşte învăţământul public preuniversitar din comunitatea noastră”.

Astfel, a spus primarul, miercurea trecută s-a constatat că sunt 15 săli de clasă lipsă, patru la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi 11 la Şcoala Gimnazială „Jozsef Attila”. „Împreună cu managementul celor două unităţi de învăţământ, imediat am trecut la identificarea de spaţii posibile unde se pot amenaja săli”.

Pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” s-a propus ca două clase să înceapă şcoala în sediul unei foste bănci din municipiu, BancPost, iar pentru celelalte două în clădirea unde funcţionează Centrul social Caritas. În ceea ce priveşte Şcoala Gimnazială „Jozsef Attila”, s-au purtat discuţii cu reprezentanţii unor biserici din oraş şi ai organizaţiilor non-guvernamentale pentru identificarea de spaţii pentru care primăria să plătească chirie. „Trebuie să fac menţiunea că noi nu am cerut şi nu dorim aceste spaţii cu caracter gratuit. În mod normal o să plătim, dorim pe bază de contract, cu chirie corectă, pentru ca să avem şi noi pretenţii minimale legate de calitatea acestor spaţii, în ceea ce priveşte toalete normal funcţionale, o încălzire normală”, a spus Ráduly Róbert Kálmán.

Conform acestuia, elevii de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” ar urma să înveţe în aceste spaţii închiriate maximum o lună. În schimb, elevii Şcolii Gimnaziale „Jozsef Attila” ar urma să meargă în clasele improvizate tot semestrul I, cu posibilitatea de prelungire în semestrul II.

„În rest, în ceea ce priveşte zona de V-VIII, sunt tot felul de soluţii”. Cu excepţia Şcolii Gimnaziale Xántusz János, nici una din celelalte unităţi de învăţământ nu o să înceapă anul şcolar în mod clasic. În unele şcoli elevii vor merge la cursuri în schimburi, în sistem online sau în clădiri ale altor unităţi de învăţământ. „Cei mai afectaţi vor fi cei de la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu, care vor merge după-masă în clădirea celor de la Colegiul Naţional Octavian Goga”, a precizat primarul.

În schimb, la licee situaţia este mai bună. Cinci licee îşi vor relua activitatea, „în mare, în mod foarte apropiat de cel tradiţional”: Colegiile Naţionale „Octavian Goga” şi „Márton Áron”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Segitő Mária”, Liceul Tehnologic „Székely Károly” şi Liceul de Artă „Nagy István”. În schimb, trei licee „vor fi foarte departe de ceea ce e tradiţional”: Liceele Tehnologice „Kós Károly” „Székely Károly” şi „Joannes Kájoni”. La Liceul Tehnologic „Venczel József” „este şi mai atipică situaţia, 6-7 clase încep cu practică, iar restul claselor pe virtual, pentru că acolo este şantier tot liceul şi s-ar putea să ţină până la finele semestrului”.

În ceea ce priveşte internatele, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” nu va fi funcţional pe 14 septembrie, cel mai devreme, a spus primarul, va fi „pe 14 octombrie, poate şi de la 1 noiembrie”. Sigur îşi va primi elevii internatul de la Liceul Tehnologic „Kós Károly”.

În schimb, aproximativ 70 de elevi de la Colegiul Naţional „Márton Áron” vor fi cazaţi la internatul privat al Academiei de Fotbal finanţată de Guvernul Ungariei, însă „cu mult mai puţini” decât anul trecut. De altfel, aceştia sunt singurii care vor fi testaţi obligatoriu pentru COVID-19 o dată la două săptămâni.

„Pentru că este un spaţiu care este folosit şi de echipele de fotbal ale Academiei, în conformitate cu regulamentele UEFA şi FRF trebuie să ai teste la 2 săptămâni, s-a decis să fie teste la 2 săptămâni şi în cazul acestor elevi, ceea ce desigur ne face o comunitate atipică în toată ţara”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, testele impare urmează să fie plătite de familia elevului, iar cele pare de finanţatorul Academiei de fotbal, Guvernul Ungariei.

Întrebat dacă s-a propus testarea profesorilor din municipiul reşedinţă de judeţ, primarul a declarat că această chestiune „revine în mod normal angajatorului, respectiv Guvernului, prin Ministerul Învăţământului şi prin inspectoratele şcolare”.

De asemenea, Ráduly Róbert Kálmán e de părere că, „la fel, pentru că este un sistem de învăţământ unitar, tot Guvernul central ar fi trebuit sau ar trebui să asigure laptop-uri sau alte soluţii pentru copiii cu probleme, pe un sistem şi pe nişte criterii bine stabilite de dumnealor”. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.