Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţ, cota suplimentară de recoltare a mistreţilor, aprobată ca măsură pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine, este imposibil de realizat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În judeţ, cota suplimentară de recoltare a mistreţilor, aprobată ca măsură pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine, este imposibil de realizat
În judeţ, cota suplimentară de recoltare a mistreţilor, aprobată ca măsură pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine, este imposibil de realizat

În judeţ, cota suplimentară de recoltare a mistreţilor, aprobată ca măsură pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine, este imposibil de realizat

Cu mai puţin de o lună înainte de expirarea termenului, reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare susţin fie că porcii mistreţi s-au deplasat în această perioadă în alte zone, fie că nu au destule resurse umane disponibile

O măsură pentru combaterea pestei porcine africane prevede recoltarea suplimentară a unui număr însemnat de mistreţi, până la 1 decembrie, lucru care cel mai probabil nu se va realiza în judeţ. Astfel, în Harghita, a fost aprobată recoltarea suplimentară a unui număr de 1.247 de porci mistreţi, în urma unui ordin al Ministerului Apelor şi Pădurilor. Conform acestui ordin, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare – 31 august – cota suplimentară trebuie recoltată, în fondurile de vânătoare care nu sunt afectate de virusul pestei porcine africane. În zonele afectate se recoltează integral populaţia de mistreţi.

Pe lângă această cotă suplimentară, în Harghita a fost aprobată recoltarea anuală a 1.499 de mistreţi. În total, de pe cele 45 de fonduri de vânătoare din judeţ, prin aprobarea cotelor suplimentare şi anuale, pot fi recoltaţi aproape 2.750 de mistreţi, ceea ce ar fi însemnat aproape jumătate din populaţia totală din această specie din Harghita.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Ladó Zsolt, a declarat că până în prezent, în întreg anul, la instituţia pe care o conduce au fost recepţionate 653 de probe de la mistreţi. Într-adevăr, în ultimele două luni au fost primite mai multe probe decât în primăvară sau vară.

Reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare din judeţ, care trebuie să recolteze mistreţii, susţin că e imposibil de recoltat cota suplimentară în termenul prevăzut de lege. Cei din zona Ciuc, dar şi cei din nordul judeţului susţin că porcii mistreţi, în această perioadă a anului, se deplasează în alte locuri. Pe de altă parte, cei din zona Odorhei spun că sunt destui mistreţi, dar insuficienţi vânători pentru a-i recolta.

În Bazinul Ciuc şi în zona de nord, mistreţii migrează în această perioadă

Potrivit Ordinului nr. 827/2018, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AVPS) Miercurea Ciuc ar trebui să recolteze, până la sfârşitul acestei luni, un număr de 205 mistreţi. „Cam scârţâie, pe româneşte” recoltarea mistreţilor prevăzuţi în cotele suplimentare, spune directorul AVPS Miercurea Ciuc, Bencze István. Acesta a explicat că asociaţia a eliberat autorizaţii pentru toţi paznicii de vânătoare şi pentru toţi vânătorii care au solicitat acest lucru. Aceştia au disponibilitate să iasă pentru ca asociaţia să realizeze cota de recoltă. „Însă în zona noastră, Bazinul Ciuc, nu este fructificaţie de jir şi ghindă”, pe când în sudul judeţului, în Covasna. „peste tot e plin de ghindă şi mistreţii au cam plecat”. „Sperăm că mai revin dacă se satură de ghindă şi atunci începem vânătoarea atât la goană, cât şi la individual şi încercăm să realizăm cota. Avem capacitate de vânătoare, nu este nici o problemă. Dar din start aş putea să vă spun că suplimentul de 205 de mistreţi nu o să fie realizat. Până acum (n.n. – vineri) sunt recoltaţi 42 de mistreţi”, a declarat Bencze István.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte recoltarea probelor şi primirea rezultatelor de la DSVSA Harghita, totul e în regulă. „Am primit instrucţiunile de la DSVSA (…) avem un raport de completat, paznicul de vânătoare sau organizatorul de vânătoare recoltează probele împreună cu medicul din zona respectivă. La raport se scriu şi coordonatele GPS, predăm la DSVSA, iar în 3-4 zile avem rezultatul, fără contra-cost”, a spus Bencze István.

Directorul AVPS Miercurea Ciuc a explicat că asociaţia deţine cameră frigorifică, unde sunt ţinuţi mistreţii până la sosirea rezultatelor analizelor de la DSVSA Harghita. De asemenea, acesta a arătat că mistreţul are valoare comercială, însă de obicei toţi mistreţii care se vânează în Bazinul Ciuc se împart între cei 260 de vânători ai asociaţiei, contra cotizaţiei.

Ordinul prevede şi o serie de sancţiuni, în cazul în care nu este recoltată cota suplimentară. Însă directorul asociaţiei a precizat că reprezentanţii autorităţilor din teritoriu „sunt conştienţi de fructificaţia de ghindă”, deoarece se întâmplă anual, şi „că vânatul se mai plimbă”, iar ei îi sprijină dacă pot justifica situaţia, astfel că până în prezent nu au fost sancţionaţi.

O situaţie asemănătoare se găseşte şi în zona de nord a judeţului. Şi anume, populaţia de mistreţi migrează toamna spre zonele cu hrană abundentă, unde sunt amestecuri de foioase.

 În zona Odorhei sunt mistreţi, dar nu şi destui vânători disponibili

AVPS Târnava Mare, din zona Odorhei, ar trebui să recolteze până la 1 decembrie o cotă suplimentară de 327 de mistreţi. Directorul AVPS Târnava Mare, Mărmuranu Biró Leonard, a declarat că până în prezent au fost împuşcate 107 exemplare. Întrebat dacă crede că va recolta toţi mistreţii, acesta a răspuns: „Imposibil”. „Am 13 paznici de vânătoare pe care îi pot obliga să meargă să vâneze mistreţii. Pe restul vânătorilor nu pot să-i oblig să meargă la vânătoare când vreau eu”, a spus directorul AVPS Târnava Mare, precizând că în asociaţie sunt 380 de vânători care sunt membri cotizanţi, însă aceştia nu sunt angajaţi, ci lucrează în altă parte.

Acesta a mai arătat că până în prezent a eliberat, numai la mistreţi, 503 autorizaţii de vânătoare (atât pentru cota anuală, cât şi pentru cea suplimentară). „Vânătoarea nu este ca la supermarket, că mă duc înăuntru, iau un mistreţ de pe raft şi plec acasă”.

Şi acesta a precizat că asociaţia deţine o cameră frigorifică mare unde sunt ţinuţi mistreţii până sosesc rezultatele analizelor. Şi în cadrul AVPS Târnava Mare, mistreţii vânaţi se împart între membrii cotizanţi.

„Nu putem influenţa numărul porcilor mistreţi vânaţi”

Directorul executiv al DSVSA Harghita, dr. Ladó Zsolt, a declarat că buletinele de analiză sunt primite de la medicul veterinar oficial care a trimis probele. Astfel că a răspuns şi reprezentantului AVPS Târnava Mare, care dorea să afle exact unde sunt transmise rezultatele analizelor.

Dr. Ladó Zsolt a explicat că în ţară sunt câteva laboratoare unde se procesează probele privind pesta porcină africană. Judeţul Harghita este arondat, în momentul de faţă, la laboratorul din Suceava, însă probe sunt transmise şi la Ploieşti. Rezultatele ajung înapoi în 2-3 zile. Însă, a punctat directorul executiv al DSVSA Harghita, „în cazul în care, Doamne fereşte!, se întâmplă ceva”, rezultatul este primit „în ore, nu în zile şi imediat se iau măsuri”. Până în momentul de faţă, în judeţul Harghita nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană.

Întrebat dacă crede că se va recolta cota suplimentară, şeful DSVSA Harghita a declarat că instituţia pe care o conduce nu poate influenţa asociaţiile. „Noi suntem receptivi, nu suntem vânători. Nu putem influenţa asociaţiile de vânătoare. Ce probe aduc la noi, le recepţionăm şi le şi examinăm. Ne înţelegem cu asociaţiile, dar nu putem influenţa numărul porcilor mistreţi vânaţi. Noi nu sancţionăm”, a precizat dr. Ladó Zsolt.

Inspecţii în fiecare gospodărie din judeţ

În contextul existenţei pestei porcine în ţară, directorul DSVSA Harghita a declarat că în data de 22 octombrie au început inspecţii în exploataţii în tot judeţul. Controalele sunt efectuate de medici veterinari împuterniciţi. În cadrul acestor inspecţii se verifică starea de sănătate a tuturor animalelor, dar având în vedere că există în ţară focare de pestă porcină africană, este o prioritate starea de sănătate a porcilor. Această inspecţie durează până pe 30 noiembrie, până când vor fi verificate toate gospodăriile din judeţul Harghita.

Întrebat dacă oamenii sunt receptivi, dr. Ladó Zsolt a spus că nu sunt probleme, deoarece inspecţiile s-au făcut şi în anii precedenţi, conform programului strategic. „Oamenii ştiu despre ce e vorba”. Totodată, prin aceste controale se actualizează şi baza de date cu efectivul existent.

Directorul DSVSA Harghita a mai declarat că în cazul în care se găsesc animale necrotaliate se face o anchetă, de către medicul veterinar împuternicit, şi se iau măsurile legale. „Fiecare proprietar şi deţinător de animale are şi obligaţii, care sunt prevăzute de lege. În exploataţia respectivă orice mişcare a animalelor, însemnând mortalitate, naşteri, cumpărări, vânzări etc., trebuie anunţată în termenul legal stabilit de lege”, a precizat interlocutorul.

În final, dr. Ladó a spus că în continuare, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, se fac controale în trafic şi că au rămas în vigoare toate măsurile de prevenire a apariţiei pestei porcine în judeţ.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.