Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc doreşte să demareze trei proiecte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » În acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc doreşte să demareze trei proiecte
În acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc doreşte să demareze trei proiecte

În acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc doreşte să demareze trei proiecte

După ce anii trecuţi s-au reabilitat mai multe secţii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, acum, în 2017, se doreşte începerea unor lucrări la izolarea termică a clădirii, instalarea de panouri solare, precum şi depunerea unui alt proiect ce are în vedere Unitatea de Primiri Urgenţe.

Vorbind despre proiectele din anii anteriori, managerul spitalului, dr. Demeter Ferenc, spunea că, deoarece au fost reabilitate secţiile clinice cu paturi, Radiologia rămânea mereu la urmă, nefiind o prioritate extremă. „Datorită finanţării întregului sistem de sănătate a trebuit să prioritizăm şi atunci am luat secţiile cu paturi, pentru a asigura un confort şi o siguranţă actului medical, iar anul trecut am reuşit să finalizăm şi o reabilitare a secţiei de radiologie”, preciza dr. Demeter Ferenc.

În ceea ce privesc planurile pentru acest an, acesta amintea de un proiect de reabilitare energetică a corpurilor de clădire din sediul principal al spitalului. Este un proiect complex care se speră să fie depus în cursul anului şi care vizează izolarea termică, reabilitarea centralei, crearea de tehnologii pentru încălzirea şi aerisirea secţiilor şi saloanelor, precum şi montarea unor panouri solare.

Un alt proiect la care s-a lucrat deja, dar la care se aşteaptă începerea perioadei de depunere, vizează extinderea secţiei UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe). Managerul spitalului afirma că, deşi s-au mai făcut reabilitări a UPU, nevoia pacienţilor în serviciile de urgenţă este atât de mare, încât secţia a devenit suprasolicitată.

În fine, al treilea mare obiectiv pentru acest an este demararea procedurilor de mutare a secţiei de boli infecţioase de la Şumuleu-Ciuc, despre care am scris în numerele anterioare.

Pe lângă cele trei proiecte avute în vedere, dr. Demeter Ferenc spunea că se vor face şi lucrările uzuale pentru a oferi, în limita posibilităţilor, condiţii bune atât pacienţilor, cât şi personalului angajat.

„Evident, trecem prin toate secţiile care necesită zugrăvire, vopsire, reamenajare, rezolvarea infiltraţilor, a mucegaiului. Nu putem să asigurăm condiţii în clădiri vechi, istorice, care nici nu sunt ale noastre, ca într-o clădire nouă care se proiectează conform normelor actuale şi care poate fi întreţinută în aceste condiţii. Ca să nu mai vorbesc de constrângerile de personal. Noi avem un spital multipavilionar; avem acelaşi normativ de personal ca un spital monobloc. Noi trebuie să funcţionăm cu acest personal, să asigurăm întreţinerea spaţiilor în 6 locaţii – 4 din oraş şi două din judeţ – cu acelaşi personal cu care lucrează un spital monobloc din Bucureşti sau Tg. Mureş.

Nu e uşor să asigurăm condiţii excepţionale, dar încercăm să asigurăm condiţii acceptabile, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical angajat”, conchidea managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.