Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Gunoaiele aruncate de turişti şi localnici, o problemă care a reapărut în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Gunoaiele aruncate de turişti şi localnici, o problemă care a reapărut în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş
Gunoaiele aruncate de turişti şi localnici, o problemă care a reapărut în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

Gunoaiele aruncate de turişti şi localnici, o problemă care a reapărut în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

  • Practicanţii de off-road au continuat să creeze neplăceri administraţiei parcului şi în 2023, dar acestea s-au mai diminuat comparativ cu anii precedenţi

Cele mai mari probleme pentru Administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaşau fost cauzate în acest an de practicanţii de off-road, dar şi de deşeurile aruncate de turişti şi localnici.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB-H), Hegyi Barna, ne-a declarat că, în sezonul estival care a trecut, a apărut o problemă despre care credea că încetul cu încetul s-a remediat: deşeurile aruncate de localnici sau lăsate în urmă de turiştii care vizitează aria naturală. „Am avut probleme cu deşeurile şi avem şi în continuare. Din păcate, rămân foarte multe, şi pe traseele turistice, şi în jurul Lacului Roşu. Nu ştiu ce s-a întâmplat, sincer”, a spus Hegyi Barna. Acesta a povestit că începând din 2004 până în 2015-2016 s-a înregistrat o scădere a deşeurilor aruncate în interiorul parcului naţional. Însă în timpul şi după pandemia de COVID-19, când turismul intern s-a intensificat, această problemă s-a accentuat din nou.

Conform sursei citate, deşeurile sunt lăsate atât de turişti, cât şi de localnici. În zonele în care sunt localităţi aproape de parc, sunt locuri în care rangerii parcului găsesc gunoaie menajere în saci. „Evident că nu turiştii le lasă acolo, sunt zone în care sunt tone (de deşeuri – n.n.)”, a spus directorul PNCB-H. Acesta a arătat că s-a făcut igienizare în Cheile Bicazului, iar de acolo s-au transportat cu camionul deşeurile. De exemplu, printre altele, s-au găsit mobilă, coroane funerare, cărţi aruncate lângă pârâu în Cheile Bicazului. Pe de altă parte, în parcări, pe trasee turistice se găsesc resturi aruncate de turişti.

Cele mai multe deşeuri sunt aruncate lângă Drumul Naţional 12C, care trece prin Lacul Roşu şi Cheile Bicazului. „Acolo sunt cele mai multe probleme”. De asemenea, probleme mai sunt pe traseele turistice mai accesibile şi care sunt mai aproape de Lacul Roşu, de exemplu, unde sunt mai mulţi turişti. Pe de altă parte, „pe Hăşmaşul Mare sau Piatra Singuratică nu mai sunt aşa mari probleme”. În acest sens, Hegyi Barna a explicat că angajaţii parcului au făcut igienizare pe acele trasee o zi întreagă şi de abia s-a adunat un sac de deşeuri. „Cei care merg cu rucsacul, montaniarzii adevăraţi sau cei cărora le place să meargă pe trasee mai lungi nu mai lasă deşeuri. Dar turismul de masă, în celelalte zone, generează din păcate foarte multe deşeuri”, a afirmat directorul PNCB-H.

Din acest motiv au fost făcute campanii de igienizare, în special cu angajaţii parcului, dar sprijin este primit tot timpul şi de la Primăria Bicaz-Chei.

Directorul PNCB-H a spus că au fost amplasate camere de supraveghere video şi panouri de avertizare că zona este supravegheată, iar acolo nu mai sunt atâtea deşeuri aruncate. „Amplasăm camere mai ales în zonele în care se aruncă deşeuri din maşină sau de către localnici. Dar ni se distrug camerele sau ni se fură. Nu e uşor”.

În total, în parc sunt instalate aproximativ 30 de camere de supraveghere, unele cu scopul de monitorizare a faunei, altele pentru prevenirea unor ilegalităţi, cum ar fi aruncarea deşeurilor sau tăierile ilegale de arbori.

Hegyi Barna a punctat că sunt greu de identificat persoanele care aruncă gunoaie în aria naturală, deoarece „nu poţi să pui un ranger sau un jandarm montan lângă fiecare turist”. Însă dacă cineva e identificat, acesta e sancţionat contravenţional. Tot pentru a diminua acest fenomen, sunt organizate patrule împreună cu jandarmii montani, aceştia din urmă aplicând sancţiunile.

În sezonul estival care s-a încheiat, practicanţii de off-road nu au mai creat atât de multe dificultăţi personalului ariei naturale

O altă problemă serioasă cu care se confrunta administraţia parcului în ultimii ani era generată de persoanele care intrau cu vehicule motorizate în aria naturală protejată. Pasionaţii de off-road creează dificultăţi personalului parcului naţional deoarece ignoră indicatoarele, intră cu ATV-uri, motociclete sau maşini de teren în aria protejată, distrug solul, sperie animalele sălbatice, dar deranjează şi persoanele care vin în parc în drumeţie, pentru linişte şi aer curat.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş a spus că, din fericire, în acest an au fost mai puţine probleme cauzate de practicanţii de off-road. Potrivit acestuia, rangerii parcului au efectuat patrulări tot sezonul estival, inclusiv în fiecare weekend. De asemenea, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are un protocol încheiat la nivel naţional cu Jandarmeria Română. În cadrul acestui protocol, administraţia PNCB-H colaborează cu posturile de jandarmi montani din Lacu Roşu şi Harghita Băi, existând un grafic de patrulări în comun, săptămânal. Totodată, sunt anumite zone care sunt închise cu bariere, însă periodic şi acestea sunt deteriorate.

Hegyi Barna a spus că şi aşa se înregistrează cazuri în care persoane cu vehicule motorizate încearcă să intre în parc. Un asemenea caz s-a întâmplat cu aproximativ o săptămână în urmă. Un ranger a observat că o maşină de teren urcă pe un traseu turistic, însă când l-au văzut, s-au întors şi s-au făcut nevăzuţi. „Ştiu că nu se poate, dar mai încearcă”, a precizat directorul PNCB-H.

Probleme, în schimb, sunt cu cei care încearcă să intre în aria naturală cu motocicleta, deoarece bariera nu funcţionează ca în cazul maşinilor de teren. Totuşi, „fenomenul s-a diminuat foarte mult”. Hegyi Barna a dat şi exemplul unor zone în care se vedea cum circulau maşini. Însă acum nu se mai poate observa „drumul”, a crescut iarbă şi nu se mai văd urme de cauciuc.

Metoda folosită de practicanţii de off-road din anii trecuţi nu s-a schimbat: cei care intră în parc cu vehicule motorizate îşi acoperă plăcuţele de înmatriculare sau le demontează pentru a nu putea fi identificat proprietarul.

Totuşi, şi în momentul de faţă sunt amenzi aplicate – în opt cazuri – care sunt contestate în instanţă. Amenzile prevăzute de lege sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice amenda este cuprinsă între 30.000 şi 60.000 lei. Dar dacă amenda este achitată în 15 zile, se plăteşte numai jumătate din minim, adică 15.000 lei. Personalul PNCB-H a aplicat o amendă şi unei persoane juridice, deoarece vehiculul era înscris pe o societate comercială. Firma respectivă a achitat amenda, însă a şi contestat-o, iar în instanţă a pierdut.

Directorul PNCB-H consideră că pentru a nu mai exista această problemă, legislaţia ar trebui modificată. În acest sens a făcut, împreună cu mai mulţi colegi din ţară, mai multe propuneri de modificare a OUG 57 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Principala propunere vizează ca, pe lângă amendă, vehiculul care este surprins că intră neautorizat în arii naturale protejate să fie confiscat, dacă e o situaţie mai gravă sau dacă fapta se repetă.

Tăierile ilegale de lemne nu mai constituie o problemă

Hegyi Barna a mai punctat că tăierile ilegale de lemne de pe raza Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş nu mai este o problemă, aşa cum era până la mijlocul anilor 2000. Anul trecut, în aria naturală protejată a fost un singur caz, în care 14 arbori au fost tăiaţi din fond forestier. „Înainte de aceasta, aproximativ 2 ani nu am avut probleme. Deci nu mai este cum era mai demult, când erau anumite exploatări legale şi într-o noapte intrau în parc şi tăiau 50 de arbori organizat”, a spus directorul PNCB-H. În momentul de faţă mai sunt încercări de tăieri ilegale de arbori de pe proprietăţile persoanelor fizice, care se întâmplă o dată la 2-3 ani. „Nu mai sunt cazuri deoarece şi legislaţia s-a schimbat, nu se mai poate tăia şi transporta cum era pe vremuri”, a precizat interlocutorul nostru.

În acest an a fost înregistrat şi un incendiu în zona PNCB-H

Tot în legătură cu problemele din acest an, Hegyi Barna a spus că în acest an a fost un singur incendiu în interiorul PNCB-H, în  zona oraşului Bălan. A fost vorba despre o zonă în care a fost o dărâmătură de vânt, care a fost exploatată şi au rămas deşeuri după exploatare, rădăcini. Din fericire, incendiul a fost într-o zonă destul de accesibilă. Rangerii administraţiei parcului au observat destul de repede fumul, au anunţat la 112 şi au intervenit pompierii militari şi cei voluntari. Incendiul a fost lichidat în două zile. Proprietarul terenului, Composesoratul Sândominic, a adus un excavator şi s-a putut săpa un şanţ în jurul zonei pentru a nu se extinde la pădure. Zona nu e frecventată de turişti şi cauza izbucnirii incendiului nu se cunoaşte deocamdată.

Turiştii semnalează dacă observă nereguli în interiorul parcului

Directorul PNCB-H a arătat că turiştii care vin în zonă şi observă anumite nereguli anunţă administraţia parcului. Mai sunt şi tour operatori care aduc turişti în zonă. În aceste cazuri, turiştii se deplasează pe drumul public cu maşina, după aceea merg pe jos cu un ghid, vizitează zona parcului, observă fauna, urme de urşi etc. „Aceşti ghizi ne anunţă regulat, ne trimit fotografii dacă observă maşini de teren, dacă observă că sunt aprinse focuri în zonele în care este interzis, dacă este poluare pe pâraie. Primim astfel de informaţii săptămânal”, a arătat directorul administraţiei parcului.

În context, Hegyi Barna a spus că numărul de turişti care vizitează obiective din parc creşte de la an la an. Acesta a povestit şi de o situaţie mai aparte. Şi anume, sunt turişti din ţară care se informează pe Internet pentru a vedea cum e drumul în Cheile Bicazului, dacă nu sunt probleme. Iar pe Internet, pe un site, apare o informaţie eronată că în fiecare miercuri se închide drumul în Cheile Bicazului. Hegyi Barna a arătat că administraţia parcului primeşte marţi şi miercuri foarte multe telefoane de la turişti din ţară care se interesează dacă se poate circula prin Cheile Bicazului. Acesta a spus că s-a încercat contactarea firmei care a postat informaţia, însă aceasta a rămas pe Internet.

***

Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş a fost înfiinţat în 1990 pentru conservarea biodiversităţii şi a peisajului, a speciilor valoroase, pentru promovarea ecoturismului şi pentru conştientizarea şi educarea publicului în spiritul protejării naturii. Zona include o largă paletă de valori naturale, culturale şi istorice.

PNCB-H are o suprafaţă totală de aproximativ 6.800 hectare şi se întinde pe raza teritorială a judeţelor Harghita şi Neamţ. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.