Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Forum judeţean pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Forum judeţean pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ
Forum judeţean pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ

Forum judeţean pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ

Soluţii propuse

O întâlnire între conducătorii instituţiilor de învăţământ din judeţul Harghita, părinţi şi reprezentanţii tuturor instituţiilor publice cu rol activ în siguranţa în şcoli şi grădiniţe a avut loc miercuri, în municipiul Miercurea-Ciuc. Scopul acestui forum a fost prezentarea stării actuale a siguranţei în unităţile de învăţământ din judeţ şi găsirea de soluţii pentru creşterea acesteia. Acest gen de întâlnire a fost iniţiată anul trecut de prefectul judeţului Harghita Adrian Jean Andrei.

Prefectul judeţului a spus, la începutul întâlnirii, că a considerat oportun acest forum după ce întâlnirea de anul trecut a avut un impact major. Dar şi pentru că există încă probleme şi e necesar ca acestea să fie discutate în acest cadru.

Inspectorul şcolar general, Bartolf Hedwig, a explicat că începând din acest an au avut loc, în luna ianuarie, şi inspecţii neanunţate la unităţile de învăţământ. „Şi nu am constatat, ceea ce am şi sperat, nimic deosebit, faţă de inspecţiile anunţate”. Aceasta a spus că inspectorii au intrat şi la ore, iar în general prezenţa a fost bună, dar au fost şi şcoli cu multe întârzieri ale elevilor. În prezentare s-a arătat numărul mare de absenţe înregistrat de elevi. Motiv pentru care este importantă implicarea şi a autorităţilor, dar şi a părinţilor, care trebuie să ştie de ce a lipsit copilul de la şcoală.

De altfel, deşi sunt mai multe aspecte care trebuiesc îmbunătăţite, probleme majore nu au fost evidenţiate nici în materialele prezentate de reprezentanţii instituţiilor cu rol activ în siguranţa unităţilor de învăţământ. Astfel, inspectorul şcolar general a propus o serie de soluţii pentru creşterea siguranţei şi disciplinei în şcoli.

Una dintre ele se referă la montarea a cât mai multe camere de supraveghere pe toate coridoarele, nu numai la intrările în clădirile unităţilor de învăţământ. Pentru că cele mai multe probleme pe care le creează elevii se produc în timpul pauzelor (bătăi, înjurături etc.). Referitor la această propunere, prefectul a spus că se încearcă obţinerea de fonduri, pentru că în momentul de faţă nu sunt bani pentru aşa ceva.

Inspectorul şcolar a cerut, cu această ocazie, sprijinul mai susţinut al părinţilor sau tutorilor legali, pentru că nu e suficient ca numai profesorii să le spună cum să se comporte acceptabil la şcoală, ci şi aceştia, deoarece dacă nu primesc aceste îndemnuri de acasă există riscul mare ca ei să nu se comporte elegant nici faţă de părinţi, nici faţă de profesori şi nici faţă de elevii lor.

De asemenea, inspectorul şcolar general a solicitat Poliţiei şi Jandarmeriei controale pe tren şi în zona gărilor şi autogărilor, dar şi continuarea celor mixte. Altă soluţie s-a referit la luarea unor măsuri imediate – atenţionare, careu, telefon la părinţi etc. – în cazul unor abateri evidente, care nu necesită cercetări: întârzieri, înjurături, jignirea şi umilirea colegilor etc.

În cadrul forumului au fost susţinute prezentările: „Informare privind principalele activităţi desfăşurate de efectivele de poliţie pentru siguranţa în şcoli” de către subcomisar Emilia Moldovan; „Prevenirea, latură fundamentală a activităţilor desfăşurate de jandarmi” – lt. Col. Ilie Staicu; „Prevenirea situaţiilor de urgenţă la unităţile de învăţământ” – maior inginer Vasile-Radu Monoranu, din cadrul ISU „Oltul”; „Siguranţa alimentară şi prevenirea toxiinfecţiilor alimentare” – Adina Moraru din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; „Siguranţa în şcoli din punctul de vedere al sănătăţii publice” – directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, Vass Előd; „Modul de distribuţie în cadrul Programului laptele şi cornul” – comisarul şef adjunct din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Laurențiu Moldovan; „Analiza fenomenului consumului şi traficului de droguri ilicite şi a consumului de droguri la nivelul judeţului Harghita” şi „Activităţi şi proiecte de prevenire în mediul şcolar” – coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, Alexandra Maria Ţifrea. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.