Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Foarte puţine unităţi de învăţământ din judeţ nu au în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Învățământ » Foarte puţine unităţi de învăţământ din judeţ nu au în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare
Foarte puţine unităţi de învăţământ din judeţ nu au în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare

Foarte puţine unităţi de învăţământ din judeţ nu au în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare

În judeţul Harghita mai sunt în prezent doar 3 unităţi de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar este de aşteptat ca problemele să fie soluţionate în perioada următoare. Potrivit unui material informativ făcut public de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita, în contextul şedinţei de luni a colegiului prefectural, este vorba despre grădiniţa cu program normal „Comiat” din Lunca de Sus, despre şcoala gimnazială din Plăieşii de Sus şi despre grădiniţa cu program prelungit „Piticii voinici” din Tulgheş.

În cazul şcolii din Plăieşii de Sus nu a fost emisă autorizaţia sanitară din cauză că reprezentanţii DSP Harghita au constatat anterior că lipsea sursa de apă potabilă şi a canalizării şi existau grupuri sanitare de tip uscat, dar între timp problemele au fost soluţionate. La grădiniţa din Lunca de Sus şi la cea din Tulgheş nu au fost emise autorizaţiile din cauză că spaţiile sau clădirile erau neconforme. La şcoala din Plăieşii de Sus şi la grădiniţa din Tulgheş au fost finalizate lucrările de renovare, extindere şi construcţie, iar autorizaţiile vor fi solicitate de unităţile de învăţământ după predarea clădirilor. Situaţia s-a îmbunătăţit considerabil în judeţ în ultimii ani ca urmare a derulării unor acţiuni comune ale reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, DSP, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, în septembrie 2017 fiind, de pildă, 51 de unităţi de învăţământ neautorizate.

Directorul executiv al DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a atras atenţia, în şedinţa colegiului prefectural, că peste un an sau doi ar putea să se înregistreze probleme având în vedere faptul că este de aşteptat să se modifice reglementările referitoare la condiţiile pentru autorizarea unităţilor de învăţământ. Dr. Tar Gyöngyi a explicat că în prezent sunt în mediul rural multe unităţi de învăţământ în care apa potabilă este asigurată din puţuri sau fântâni proprii, iar în condiţiile actuale se poate monitoriza apa şi dacă se constată după o anumită perioadă că aceasta este potabilă se poate autoriza sursa de apă.

„Este o condiţie obligatorie pentru toate clădirile în care se desfăşoară proces de învăţământ. Copiii pot fi educaţi, dar nu ne putem asigura că sunt întotdeauna conştienţi sau conştiincioşi în a se spăla pe mâini cu apă potabilă. Deci toate sursele de apă de pe teritoriul instituţiei de învăţământ trebuie să fie cu apă potabilă, nu putem să autorizăm altfel. Dar, se va schimba condiţia potabilităţii apei. În aproximativ un an şi jumătate vor intra noile condiţii în vigoare, adică nu mai poate fi o fântână sau un puţ propriu care asigură apa potabilă, ci va fi mai complicat, trebuie să fie conectate la reţeaua de apă potabilă. Eu sper că în toată ţara se va adopta o strategie pentru aceste instituţii de învăţământ, să se găsească o soluţie pentru că costă foarte mult. Acum instalaţia de clorinare şi de purificare a apei nu este obligatorie dacă apa este bună. Dar atunci o instalaţie de clorinare va fi obligatorie şi costă câteva zeci de mii de euro. Sper să se găsească soluţii cu proiecte europene. Eu avertizez din timp că asta va fi problema”, a afirmat Tar Gyöngyi. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.