Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Flori de mină expuse la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Timp Liber » Flori de mină expuse la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc
Flori de mină expuse la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

Flori de mină expuse la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

  • Vernisajul expoziţiei „Zestrea minerală a României”

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, împreună cu colaboratorii lor, au inaugurat, vineri, expoziţia „Zestrea minerală a României” la sediul Muzeului Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, marcând astfel a 15-a locaţie pe traseul expoziţiei. Cei care doresc să viziteze expoziţia o pot face până în data de 12 iunie. Partenerii proiectului, alături de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, includ Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC), precum şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), care au furnizat un total de 41 de piese mineralogice în împrumut.

„Este un proiect care a pornit timid. A pornit de la o idee, şi anume că patrimoniul mineralogic românesc este prea puţin cunoscut şi prea puţin valorificat. Suntem printre puţinele muzee de acest profil din România”, a declarat Sorin Prisăcariu, muzeograf la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare şi, totodată, coordonator al proiectului.

Expoziţia cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România, precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul ţării noastre. Sunt 37 de specii minerale care au fost descoperite şi descrise pentru prima dată pe teritoriul ţării noastre. Expoziţia a fost completată cu aşa numitele flori de mină, care provin din patrimoniul cultural al Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.

„Varietatea mineralogică a zonei noastre este de excepţie, aceea fiind şi raţiunea existenţei noastre ca instituţie de cultură. Avem un patrimoniu deosebit”, a specificat Sorin Prisăcariu. Conform acestuia, muzeul de mineralogie are în compoziţie peste 20.000 de exemplare, dintre care 88 fac parte din tezaurul naţional, piese unice în lume. Pentru expoziţia de la Miercurea-Ciuc a fost adusă doar o mică parte din colecţia muzeului.

După o scurtă introducere în lumea mineralogiei, muzeograful Sorin Prisăcariu a prezentat pe rând piesele expuse, precizând zonele din care provin acestea şi modul lor de formare. (E.Ş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.