Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul de Jazz din Miercurea-Ciuc a ajuns pe lista festivalurilor naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Cultură » Festivalul de Jazz din Miercurea-Ciuc a ajuns pe lista festivalurilor naţionale
Festivalul de Jazz din Miercurea-Ciuc a ajuns pe lista festivalurilor naţionale

Festivalul de Jazz din Miercurea-Ciuc a ajuns pe lista festivalurilor naţionale

Ciuc Jazz 7 se va ţine în perioada 22-24 august, în curtea Muzeului

 

Csiki Jazz sau Ciuc Jazz, adică Festivalul de Jazz din Miercurea-Ciuc, a ajuns la a 7-a ediţie şi a ajuns la momentul maturităţii, devenind, ca urmare a invitaţiilor din această ediţie, un eveniment de talie naţională.

Înainte cu doar câteva zile de la debut, organizatorii festivalului – Asociaţia Minijazz Festival, care este formată dintr-o mână de oameni iubitori de jazz, printre aceştia amintindu-i pe Szilágyi Eleonóra, Fekete Bernadetta sau cel mai tânăr membru al echipei, Mircea Colceriu – au ţinut o conferinţă de presă în care au vorbit despre Ciuc Jazz 7, care va fi caracterizat de diversitate: funk, fusion, latino şi old school.

„Evenimentul în sine este dedicat tuturor. Este un eveniment de familie”, spunea Szilágyi Eleonóra.

„Publicul ţintă al acestui festival – continua aceasta – a fost şi este foarte larg. În acelaşi timp încercăm să avem public din partea celor avizaţi, dar şi a celor care vor să petreacă doar câteva clipe plăcute în compania muzicii de bună calitate”.

Astfel, în prima zi – vineri, 21 august, intitulată Ziua aproape jazz – organizatorii au propus un „amalgam de stiluri nepretenţioase, tocmai pentru a atrage publicul neavizat, doritor de muzică bună”. Va avea loc un amestec de fusion jazz cu latino jazz, completat de ritmuri de jazz pe o bază de DJ; va fi un amestec de jazz aproape imposibil de imaginat.

Dar ceea ce a făcut ca festivalul să se bucure de recunoaştere naţională – spunea Szilágyi Eleonóra – a fost aducerea lui Lars Danielson şi a formaţiei Random Trip. „Faptul că vom avea interpreţi din Franţa, Danemarca şi Suedia, în acest trio, dar şi calitatea interpretativă, a adus recunoaştere naţională festivalului şi semnalele de pe piaţă sunt de asemenea natură încât Ciuc Jazz a ajuns pe lista festivalurilor naţionale ca importanţă”.

 

Noutăţile festivalului şi câteva precizări despre ediţia a 7-a

Mircea Colceriu a identificat trei premiere cu care vine Ciuc Jazz 7.

„Prezenţa trioului condus de Lars Danielson este, evident, un eveniment artistic la nivel naţional. Producţia lor se numeşte Liberetto 2 şi vă garantăm că va fi o reprezentaţie la care vor participa oameni din toată ţara.

A doua premieră este apariţia pe line up a celor de la Random Trip. Este trupa care are un nucleu de bază format din 3 persoane şi care lucrează foarte mult cu invitaţi pe care îi lasă să improvizeze în zona în care se simt ei bine.

A treia premieră este apariţia Luizei Zan”.

Tot ca o noutate este amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii în unul dintre turnurile cetăţii. Astfel, părinţii care vor merge la festival vor putea să-şi lase copii, în siguranţă, în apropiere; cei mici se vor juca, iar cei mari vor savura jazz-ul. Dar, anunţă organizatorii, acel spaţiu va fi deschis doar până la ora 22:00 (vineri şi duminică), respectiv până la 21:00 (sâmbătă) pentru a nu perturba concertele.

Tot în ceea ce îi priveşte pe copii, pe perioada festivalului, de la 10 dimineaţa, cei mici sunt aşteptaţi la atelierele de creaţie, unde se vor juca cu acuarele, cu tempera şi vor învăţa să confecţioneze, din nimicuri, mici instrumente muzicale. Sunt aşteptaţi copiii cu vârsta până pe la 12 ani, intrarea fiind liberă.

O altă noutate este un mini-turneu realizat de formaţia Random Trip, această urmând a susţine două concerte în Gheorgheni (22 august) şi Odorheiu-Secuiesc (23 august).

Aşa cum îi stă bine unui festival, în fiecare seară, după terminarea concertelor, se vor organiza after party-uri, gazda fiind barul Ólommadár. Acolo, după ora 23:00, vor începe „atelierele pentru adulţi”, iubitorii de jazz – spunea Mircea Colceriu – „putând să respire acelaşi aer cu mari nume din lumea jazz-ului. Vor înţelege că jazz-ul este o vulnerabilitate instantanee asumată”.

 

Parteneri şi buget

Iar acest lucru nu s-a putut face fără existenţa unei echipe dedicate şi fără susţinătorii financiari: Primăria Miercurea-Ciuc, Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

De altfel, reprezentanta în Miercurea-Ciuc al acestei instituţii, André Zsuzsánna, spunea că Departamentul sprijină financiar festivalul pentru al treilea an. Considerând că prin jazz poate să-şi îndeplinească misiunea. Astfel, direct din Bucureşti, pentru festival au ajuns 40.000 de lei.

Primăria Miercurea-Ciuc a acordat, în acest an, 45.000 de lei, iar Consiliul Judeţean, împreună cu Centrul Cultural Judeţean Harghita, au oferit 20.000 de lei şi logistica necesară.

Vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér, spunea că instituţia pe care o reprezintă încearcă să sprijine toate concertele şi festivalurile care au un impact pozitiv asupra locuitorilor judeţului, iar Festivalul Internaţional de Jazz din Miercurea-Ciuc este unul dintre ele.

 

Abonamente şi bilete limitate

Pentru că spaţiul în care se va ţine festivalul – curtea interioară a Cetăţii Mikó – este destul de mic, organizatorii au decis să se limiteze la aproximativ 700 de persoane. Din acest motiv, vor pune în vânzare 500 de abonamente (la preţul de 50 de lei) şi câte 200 de bilete pentru fiecare zi a festivalului (25 de lei). Biletele şi abonamentele vor putea fi procurate din barul Ólommadár, dar vor putea fi rezervate şi pe Internet.

Informaţii complete despre festival puteţi obţine accesând pagina de Internet http://jazzfestival.ro/minijazz/ro.

 

Concluzia…

…trasă de la Mircea Colceriu este aceea că „există mai multe tipuri de public ţintă. Există oameni care sunt consumatori de jazz şi pentru care line up-ul şi cei care cântă contează foarte mult. Dar există multe alte categorii de potenţial public pe care am ţinut neapărat să-l sensibilizăm,. Să-l avem aici, aproape de noi. Cred că felul în care a fost construit Csiki Jazz 7 va oferi momente plăcute tuturor celor cărora le place frumosul”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.