Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festival şi conferinţă ştiinţifică în Băile Tuşnad pe tema convieţuirii între oameni şi urşi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Festival şi conferinţă ştiinţifică în Băile Tuşnad pe tema convieţuirii între oameni şi urşi
Festival şi conferinţă ştiinţifică în Băile Tuşnad pe tema convieţuirii între oameni şi urşi

Festival şi conferinţă ştiinţifică în Băile Tuşnad pe tema convieţuirii între oameni şi urşi

Numeroase persoane sunt aşteptate să participe, în perioada 26-27 august, în staţiunea Băile Tuşnad, la un festival şi o conferinţă ştiinţifică prin care va fi atinsă tema convieţuirii între oameni şi urşi. Cele două evenimente vor avea loc în urma unui parteneriat dintre Organizaţia GeoEcologică ACCENT, Asociaţia Vox Iuventutis, Primăria Băile Tuşnad, Asociaţia de Turism din localitate şi firma Hatiz Solution şi vor fi organizate în cadrul proiectului „WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

„Ideea festivalului şi a conferinţei a apărut anul trecut, undeva în luna februarie, când ne-am dat seama că perioada de COVID a fost o povară pentru oraş, pentru turismul oraşului. Nefiind turism, informaţiile şi ştirile negative despre urşi au făcut ca oraşul să meargă foarte greu înainte din punctul de vedere al turismului şi ne-am gândit şi am sperat, sigur, anul trecut, ca anul acesta şi anul viitor să fie o perioadă liberă şi să putem să organizăm ceva inedit. Am scris un mic proiect cu primăria locală, care a vizat, în afară de festival şi conferinţă, mai multe activităţi prin care încercăm să abordăm practic problema urşilor şi problemele cauzate de urşi. Trebuie ţinut cont de faptul că oraşul Băile Tuşnad lucrează pe mai multe fronturi pe această temă, iar festivalul şi conferinţa asigură o locaţie, o perioadă şi o platformă unde va exista posibilitatea întâlnirii cu localnicii, cu experţi şi se va putea discuta despre toate problemele, pe plan ştiinţific. Deci, asta e foarte important, că vom discuta cu oameni de ştiinţă, oameni care lucrează în structuri ale statului, vânători, cercetători, practic toată paleta a fost invitată. Am trimis peste 600 de invitaţii până în momentul de faţă şi primim foarte multe răspunsuri”, a declarat într-o conferinţă de presă reprezentantul Organizaţiei GeoEcologice ACCENT, Imecs István.

Acesta a precizat că tot ceea ce ţine de festival va fi tematizat, adică participanţii se vor „întâlni” peste tot într-o anumită formă cu ursul. „Fie că este vorba de un târg meşteşugăresc, de un spectacol sau de mâncare sau băutură, ne vom întâlni cu ursul într-o formă mai inedită şi autentică. Important pentru noi este că pe timpul conferinţei membrii familiei sau prietenii invitaţilor vor avea ocazia de a găsi evenimente şi activităţi în cadrul festivalului şi astfel persoana care a fost invitată la conferinţă va sta liniştită la lucrări”, a menţionat Imecs István.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, proiectul mai include două elemente importante, respectiv punerea în funcţiune a unei aplicaţii mobile, denumite Tuşnad Eco Bear Watch, care va ajuta localnicii şi turiştii ca să primească date reale şi adecvate pentru a putea fi în siguranţă şi pentru a avea informaţii despre urşi şi deschiderea unui punct de vizitare în care să fie prezentaţi urşi în diorame, o sală interactivă pentru copii, studenţi şi adulţi care se va numi Tuşnad Eco Bear Cave.

La rândul său, primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a amintit că în urmă cu peste un an în localitate a fost formată o comisie care să se ocupe strict de urşi, printre membrii acesteia fiind cercetători şi biologi. „Ei lucrează în staţiune de un an şi jumătate şi este foarte important că, în afară de partea de a lucra şi de a avea foarte multe date, am decis să avem şi o conferinţă şi un festival cu numele de Eco Bear Fest, pentru ca toată lumea să poată să-şi dea cu părerea. Avem nişte ursuleţi de pluş puşi în cadrul conferinţei de presă tocmai pentru a arăta pentru toată lumea că aceştia pot fi mângâiaţi, se pot face selfie-uri cu ei, dar cu un animal sălbatic nu trebuie nici încercat şi nu trebuie niciodată să te hazardezi să faci un selfie. Tot în ideea asta cu ursuleţul de pluş, anul trecut, după ce am avut un miting cu peste 300 de persoane pe drumul european, pentru susţinerea domnului ministru Tánczos Barna, am trimis câte o cutie cu aceşti ursuleţi de pluş la toate ministerele, la toate asociaţiile verzi”, a spus Butyka Zsolt.

Pe de altă parte, ecologul Gál László a subliniat, în ceea ce priveşte conferinţa care va fi organizată, că va reprezenta o platformă pentru cei implicaţi în problematica urşilor şi doresc să aibă prezentări, dar acestea trebuie să fie bazate pe date şi cercetări ştiinţifice şi este important să nu se prezinte nimeni cu „basme” care nu au nicio legătură cu realitatea.

„Un alt aspect important este să nu fie aici, între cercetători, între organizaţii verzi sau între vânători niciun conflict personal, asta vrem şi o să evităm. Deci, incidente între persoane care nu se plac între ele nu vor avea loc aici, deoarece conferinţa aceasta este pentru populaţie, pentru cercetători, pentru vânători şi nu în ultimul rând pentru urşi. Deci aici nu vrem să fie niciun conflict”, a precizat Gál László.

Reprezentantul Asociaţiei de Turism Băile Tuşnad, Molnár Ákos, a evidenţiat aspectele festivalului care sunt legate de turism. „Cei care ne vizitează în perioada 26-27 august vor avea posibilitatea să participe la tot felul de activităţi, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Vor fi evenimente gastronomice, prezentarea specificului local şi, de asemenea, implicit, toate programele vor fi cumva pe tema ursului. Vrem şi noi, operatorii de turism, după acest eveniment, să avem poate o soluţie pentru convieţuirea cu ursul, care nu trebuie neapărat să apară în staţiune, dar este specificul zonei şi, de ce nu, să găsim o soluţie pentru această problemă”, a declarat Molnár Ákos.

Potrivit unui material informativ prezentat de organizatori, participanţii la festival vor avea o tematică clară: ursul şi omul. Va fi organizat un târg meşteşugăresc şi vor avea loc activităţi de conştientizare pentru copii, prezentări de filme şi spectacole tematice, urmând să fie pus un mare accent pe protecţia mediului şi problemele legate de schimbările climatice. Scopul conferinţei care se va desfăşura în paralel cu festivalul este de a reuni opiniile, competenţele şi experienţele diverse ale experţilor invitaţi pentru a contribui cu propuneri bazate pe ştiinţă, pentru a îmbunătăţi calitatea coexistenţei dintre oameni şi urşi, ca parte a viitoarelor politici urbane şi naţionale, existând o intenţie clară în ceea ce priveşte crearea unei tradiţii, implicarea tinerilor în activitatea ştiinţifică şi oferirea unei platforme pentru cercetătorii naţionali şi străini pentru a-şi prezenta rezultatele.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.