Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După un interimat prelungit, fotoliul de titular este din nou ocupat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » După un interimat prelungit, fotoliul de titular este din nou ocupat
După un interimat prelungit, fotoliul de titular este din nou ocupat

După un interimat prelungit, fotoliul de titular este din nou ocupat

În sfârşit, după o perioadă bună de timp şi după mai multe concursuri precedate de tot atâtea anunţuri privind ocuparea postului de manager general al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc, unitatea are din nou un director titular.

Este vorba despre persoana care, convinsă fiind de cei din jur să rămână în… cărţi, a acceptat, după cum îmi mărturisea, să intre în competiţie şi astfel, în urma concursului susţinut în perioada 13-19 ianuarie a.c., a fost declarată învingătoare.

Este vorba, după cum cred că unii dintre cititorii jurnalului nostru bănuiesc, despre doctorul Demeter Ferenc, cel care în 17 noiembrie 2008 avea să fie uns ca titular exact în aceeaşi funcţie, pentru o perioadă determinată, după cum prevede şi regula. Când termenul a expirat, domnia sa a fost numit interimar şi interimar a rămas până în ziua în care a câştigat din nou fotoliul pe care, practic, nu l-a părăsit niciodată.

Titular sau interimar, doctorul Demeter avea să bifeze de-a lungul anilor, începând cu cel dintâi, la satisfacţii, şi îl citez, „munca împlinită, mulţumirile angajaţilor, cele ale pacienţilor şi cele ale autorităţilor”, iar la insatisfacţii „proiectele care nu au putut fi materializate din motive diverse”…

 

– Mai sunt în actualitate aceste proiecte?

– Cu ceva adaptări la condiţiile de acum aş spune că da, motiv pentru care, în limita posibilităţilor, aş dori să realizăm cât se poate din ele, pe baza unei liste de priorităţi.

– Suntem la început de an şi sunteţi la început de nou mandat. Ce aveţi în vedere azi, mâine, ca să zic aşa, pentru ca activitatea din spital să intre cât mai repede în normalitate?

– Va trebui să organizăm în cel mai scurt timp un concurs pentru ocuparea posturilor de director medical, director financiar-contabil şi director îngrijiri, întrucât persoanele ce ocupă acum aceste funcţii sunt interimare de trei ani de zile, aşa cum am fost şi eu. Şi pentru că asta o poate face doar un manager definitiv, concursul la care mă refer reprezintă o prioritate, la fel şi cel ce se impune a fi ţinut şi pentru şefii de secţie în ideea de a renegocia contractele cu ei sau, după caz, de a pune pe altcineva în locul celor pensionaţi.

– Mai aveţi, presupun, şi alte priorităţi pe agenda dumneavoastră…

– Într-adevăr, şi vorbesc acum despre un proiect necesar şi dorit, care are în vedere acreditarea unităţii noastre până la finele anului în curs. Este, dacă vreţi, un pas important pentru toate spitalele din România, care se află la primul ciclu de acreditare, ce se va încheia după cinci ani, pentru ca mai apoi să fie reacreditate. E o treabă cât se poate de serioasă, deoarece, trebuie ştiut, fără acreditare nu putem încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi nu putem funcţiona. Cu alte cuvinte este un examen pe care nu avem voie să-l picăm…

– Cine sunt examinatorii?

– Toţi cei care intră în componenţa comisiei naţionale de acreditare, persoane ce vor ţine cont în evaluările lor de criteriile ce se impun a fi respectate pentru a garanta calitatea actului medical.

– Are SJU Miercurea-Ciuc cu cine atinge acest obiectiv? Vă întreb gândindu-mă în principal la personalul medical cu studii superioare…

– Răspunsul meu este afirmativ, dacă iau în calcul faptul că numai în ultimul an au venit destui medici tineri şi mai puţin tineri, cărora le-am asigurat locuinţe de serviciu pentru minimum trei ani, un climat de lucru favorabil, condiţii optime de pregătire profesională şi o evoluţie bună în acest plan. Dar programul de atragere a medicilor în toate specialităţile şi în toate secţiile va trebui continuat.

– Ce se mai aude despre acel proiect, unicat în România, care urma să asigure un circuit informatic integrat pentru toţi pacienţii din judeţ?

– Nu a fost abandonat şi nici nu se numără printre proiectele „îngheţate” sau fără şanse de materializare, dacă la asta v-aţi gândit, pentru că el îşi urmează cursul firesc şi, dacă totul merge bine şi de aici încolo, în 17 iulie 2015 vom face inaugurarea lui. Astăzi (n.r. – ziua documentării), de pildă, aşteptăm o delegaţie din Bucureşti, în a cărei componenţă sunt reprezentanţi ai executantului de proiect, şi nu numai, cu care avem întâlniri bilunare în Capitală şi la Miercurea-Ciuc, alternativ. Asta pentru că împreună ne-am propus să finalizăm cu succes acest proiect care, tocmai prin unicitatea lui la nivel naţional, ridică probleme ce trebuie rezolvate eficient şi în timp util.

– Sunteţi pionieri într-un domeniu în care sistemul informatic vine să sprijine într-un anume fel sănătatea populaţiei judeţului Harghita şi, foarte probabil, vom mai vorbi despre el în momentul inaugural şi chiar după. Mai aveţi în gând şi accesarea altor proiecte europene?

– Fără discuţie, mai ales că sursele interne de finanţare sunt, după cum toată lumea cunoaşte, limitate. Pentru început ne gândim la proiecte de infrastructură şi proiecte prin care să asigurăm pregătirea profesională a întregului personal, apoi vom mai vedea spre ce ne îndreptăm. Cert e că, sub nici o formă, nu vom renunţa la fondurile comunitare.

Ceea ce cred însă că ar trebui să vă mai spun în plus e şi faptul că, odată cu îmbunătăţirea procedurilor interne a protocoalelor, dorim să întărim şi disciplina la locul de muncă.

– De ce, până acum nu a existat aşa ceva?

– Ba da, numai că ceea ce ne-a scăpat nouă conducerii, medicilor şi personalului medical, într-un cuvânt angajaţilor SJU, nu le-a scăpat oamenilor aflaţi pe un pat în spital. Dovadă că au început să curgă reclamaţiile şi aşa, în baza unor chestionare de satisfacţie a pacienţilor, realizate de noi, am înţeles cu toţii că încă mai avem mult de lucru la acest nivel. Şi cum obiectivul nostru principal este dat de ceea ce simplu definim drept satisfacţie a pacienţilor, vom face tot posibilul ca el să fie atins…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.