Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fără directori adjuncţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Fără directori adjuncţi
Fără directori adjuncţi

Fără directori adjuncţi

Un număr de 13 unităţi de învăţământ din judeţul Harghita rămân fără directori adjuncţi, întrucât nu se încadrează în criteriile stabilite de Ministerul Educaţiei în Regulamentul de organizare şi funcţionare, măsura fiind însă aspru criticată de conducerile şcolilor şi liceelor respective.

Inspectorul şcolar general adjunct, Aurora Parfenie, a declarat că noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor şcolare a intrat în vigoare în baza unui ordin al ministrului Educaţiei şi prevede mai multe criterii care trebuie îndeplinite pentru existenţa funcţiei de director adjunct, cum ar fi numărul de clase, existenţa internatului sau a cantinei şcolare.

În urma analizei făcute în Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, din cele 81 de unităţi şcolare care aveau directori adjuncţi, un număr de 13 nu îndeplineau criteriile prevăzute în regulament, motiv pentru care funcţia de director adjunct se va desfiinţa. Din cele 13 unităţi şcolare, doar una singură este şcoală generală, celelalte fiind licee care funcţionează în tot judeţul, unele având un număr mare de elevi. Decizia de desfiinţare a posturilor de directori adjuncţi a fost primită cu profundă nemulţumire de directorii unităţilor de învăţământ, care spun că nu au fost consultaţi deloc, iar criteriile sunt arbitrare.

Fără director adjunct va rămâne şi Liceul Teoretic „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, considerat a fi cel mai bun din judeţul Harghita. Directorul liceului, Varga László, a declarat că măsura vine pe neaşteptate, în plin an şcolar şi pune liceul într-o situaţie foarte grea.

„Considerăm că acele criterii conform cărora se decide existenţa sau inexistenţa postului de director adjunct sunt arbitrare. Aceste criterii sunt absolut unilaterale pentru că au în vedere doar numărul de clase, dar nu se vorbeşte, de exemplu, despre numărul de elevi, pentru că este vorba de două lucruri diferite. (…) Nu a fost nici un fel de dezbatere nici la nivel judeţean, nici la nivel local şi chiar ne-a luat prin surprindere măsura aceasta şi de aceea suntem neputincioşi pentru că suntem puşi în faţa faptului împlinit şi aplicarea asta cu caracter de urgenţă sper să nu aibă loc pentru că pe parcurs nu se obişnuieşte schimbarea regulilor jocului. La un liceu teoretic care funcţionează cu aproape 700 de elevi şi 24 de clase, ca să desfiinţezi în vacanţa semestrială postul de director adjunct ne pune într-o situaţie aproape imposibilă”, a declarat Varga László.

Acesta a ţinut să puncteze că va fi foarte greu să facă faţă tuturor cerinţelor, mai ales că liceul pe care-l conduce are o activitate complexă, care va avea de suferit.

„Suntem o şcoală cu activitate complexă, cu număr mare de elevi, de cadre didactice, de angajaţi. Până acum a existat o diviziune a muncii între director şi director adjunct, abia fac faţă două persoane, darămite o singură persoană, fie el şi directorul, care acum se va descurca foarte-foarte greu. Suntem profund nemulţumiţi de această măsură şi sperăm să se amâne aplicarea ei până găsim o rezolvare. (…) Nu am fost consultaţi, nu ne-a întrebat nimeni. Fără director adjunct şcoala va funcţiona mai prost decât înainte, e foarte clar”, a mai spus directorul Liceului Teoretic „Márton Áron”.

Lia MATEI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.