După ce turiştii au fost atacaţi de câini, salvamontiştii şi jandarmii harghiteni fac controale la stâne | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Societate » După ce turiştii au fost atacaţi de câini, salvamontiştii şi jandarmii harghiteni fac controale la stâne
După ce turiştii au fost atacaţi de câini, salvamontiştii şi jandarmii harghiteni fac controale la stâne

După ce turiştii au fost atacaţi de câini, salvamontiştii şi jandarmii harghiteni fac controale la stâne

Patrule mixte formate din salvamontişti şi jandarmi montani fac controale la stâne din judeţ pentru a vedea modul în care ciobanii pun în aplicare prevederile legii care limitează numărul de câini la o stână, dar şi dacă animalele au jujeie la gât.

Fekete Örs, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a precizat că aceste controale au demarat după ce s-au primit multe plângeri legate de atacurile câinilor asupra turiştilor care merg pe munte. Şi dădea două exemple de astfel de incidente ce au avut loc în ultima perioadă. Într-un caz, un salvamontist a fost alergat şi muşcat de câini, iar în altul 4 turişti au fost nevoiţi să se urce în copaci de frica câinilor. Ceea ce este condamnabil, este şi faptul că la ultimul incident a asistat şi ciobanul, acesta neintervenind, ba chiar părându-i-se amuzantă situaţia.

„Este o problemă foarte mare fiindcă, mai ales în Munţii Ciucului, peste tot sunt stâne; la 100-200 de metri este câte o stână, spunea Fekete Örs. Foarte mulţi turişti ne-au semnalat această problemă şi am început acest demers, împreună cu jandarmeria montană, să facem aceste controale şi să vedem dacă aşa este cum spun turiştii”.

Iar ceea ce au semnalat turiştii s-a confirmat, pe munţii din judeţ fiind foarte mulţi câini, mulţi fără jujeu, deşi legea cuprinde şi acest aspect. „I-am întrebat pe ciobani de ce nu au jujeu – spunea şeful salvamontului harghitean – şi spuneau că tocmai se rupsese, dar 10 câini nu-l aveau”.

Acesta mai spunea că într-o primă etapă a controalelor, se merge la fiecare stână, se vede situaţia, se stă de vorbă cu ciobanii – sunt somaţi ca pe timpul zilei să-şi lege lângă stână câinii care sunt foarte agresivi, iar ceilalţi să fie învăţaţi să nu atace oamenii – şi, dacă este cazul, se aplică avertismente. Apoi, în cel mult două săptămâni se revine pentru a se verifica dacă cei de la stână s-au conformat. O astfel de reverificare a avut loc deja, la o stână de la Harghita-Băi şi se pare că avertismentul aplicat a avut efect.

Câinii din Harghita, mai periculoşi decât cei din ţară

Fekete Örs recunoştea că situaţia este puţin cam complicată, deoarece şi ciobanii trebuie înţeleşi că au nevoie de câini pentru a se apăra de animalele sălbatice, dar atâta timp cât turiştii merg cu teamă pe munte şi sunt atacaţi de câini, turismul în zonă nu se poate dezvolta. Din aceste motive trebuie căutată o soluţie de mijloc, iar ea se poate găsi.

„Adevărul e undeva la mijloc, să înţelegem şi noi că au nevoie de câini, dar trebuie să înţeleagă şi ciobanul că şi turiştii sunt importanţi. Noi lucrăm foarte mult să putem arăta valorile judeţului, reabilităm trasee turistice, amenajăm refugii şi este foarte important ca acestea să poată fi vizitate.

Şi noi mergem în Bucegi şi în alte locuri; şi acolo sunt câini, dar acei câini nu atacă oamenii, nu atacă turistul. Dacă câinele este foarte agresiv, să fie legat în timpul zilei şi să fie eliberat noaptea. Asta ar fi o soluţie. Sau ciobanul să-l înveţe pe câine. Se poate face acest lucru, pentru că nu numai la noi sunt animale sălbatice şi nu numai la noi sunt turişti”, spunea şeful salvamontului harghitean.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.