Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dr. Tar Gyöngyi (DSP): Numărul infectărilor cu noul coronavirus crește zilnic în județ și „putem vorbi de o transmitere intracomunitară a COVID-19 și în Harghita” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Dr. Tar Gyöngyi (DSP): Numărul infectărilor cu noul coronavirus crește zilnic în județ și „putem vorbi de o transmitere intracomunitară a COVID-19 și în Harghita”
Dr. Tar Gyöngyi (DSP): Numărul infectărilor cu noul coronavirus crește zilnic în județ și „putem vorbi de o transmitere intracomunitară a COVID-19 și în Harghita”

Dr. Tar Gyöngyi (DSP): Numărul infectărilor cu noul coronavirus crește zilnic în județ și „putem vorbi de o transmitere intracomunitară a COVID-19 și în Harghita”

Responsabilitatea pe care statul și-a asumat-o pentru toți în perioada de urgență a fost transferată, odată cu relaxarea restricțiilor, la nivel individual

Anchetele epidemiologice au demonstrat că boala s-a răspândit în județ nu numai ca urmare a transmiterii prin persoane venite din spațiul comunitar sau din alte zone ale țării afectate de COVID-19. Infectarea cu SARS-CoV-2 a fost identificată și la persoane care locuiesc singure, care nu au avut alți contacți, în afara oamenilor în preajma cărora s-au aflat când au mers la cumpărături, în supermarketuri sau la piață, să-și facă aprovizionarea cu cele necesare.

„Când am trecut de 100 de cazuri, am constatat că avem și pacienți depistați pozitiv la noul coronavirus pe care nu mai puteam să îi mai legăm de un focar anume sau dacă au contractat virusul la piață sau la supermarket. Deci, da, putem vorbi despre o transmitere intracomunitară a COVID-19 și în Harghita”, a declarat, vineri, dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcție de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

În aceste condiții, suntem pe cont propriu, cu alte cuvinte fiecare trebuie să își ia toate măsurile de precauție pentru a împiedica infectarea – sau răspândirea virusului – în condițiile în care foarte multe persoane sunt asimptomatice. Responsabilitatea pe care statul și-a asumat-o pentru toți în perioada de urgență a fost transferată, odată cu relaxarea restricțiilor, la nivel individual.

„Era de așteptat, odată cu relaxarea restricțiilor. La noi, era bine să nu fie ridicate încă măsurile stricte, să fie păstrate încă două-trei săptămâni, fiindcă atunci când s-a aflat de relaxare și că nu se vor mai aplica amenzi oamenii i-au cântat prohodul virusului. Dacă nu tratăm cu responsabilitate posibilitatea infectării cu noul coronavirus, atunci ne expunem pe noi și familia la îmbolnăvire”, a atenționat șefa DSP Harghita.

Epidemiologii ne avertizează că purtarea măștii în spații închise este obligatorie, la fel spălatul pe mâini de fiecare dată când venim de afară, când ajungem la locul de muncă, după ce ne întoarcem de la cumpărături. „Este bine să reducem deplasările la minimum, la cele impuse de stricta necesitate, să folosim dezinfectantele care există în magazine, la locul de muncă și în locurile publice, unde trebuie să mergem pentru rezolvarea unor probleme curente. Trebuie evitată atingerea feței, gura, nasul, ochii și trebuie evitată mulțimea, oriunde ar fi ea, staționarea și discuțiile prelungite cu oameni, fie ei și cunoscuți, care nu fac parte din familie”, ne sfătuiește interlocutoarea noastră.

În alte condiții, contactele fizice directe, taifasul care dă farmec unei cafele savurată alături de prieteni la o terasă, împărtășirea noutăților, absolut firești și făcând parte din cotidianul nostru comportamental, „trebuie limitate la strictul necesar” în actuala conjunctură, ne recomandă specialiștii.

„Epidemiile și afecțiunile contagioase nu se termină niciodată brusc și există oricând posibilitatea ca evoluția să se schimbe din descendent în ascendent, ceea ce nu își dorește nimeni. Mai ales că în Harghita, unde am avut o perioadă lungă de calm, fără infecții, este clar că suntem mai susceptibili decât alte comunități, unde virusul a circulat mult mai intens. Trebuie să avem foarte mare grijă. Toată lumea s-a săturat de modul acesta de trai, lipsit de aspectele plăcute ale conviețuirii sociale, dar până nu avem un vaccin sau un remediu foarte bine definit și disponibil în masă trebuie să ne păzim, prevenția este singura metodă. (…) Acum trebuie să alegem între plăcut și util, în sensul de a ne apropia mai mult de util, de ceea ce este corect din punct de vedere epidemiologic, și să ne abținem de la aspectele plăcute și de căldura interacțiunii umane cu care suntem obișnuiți”, a conchis dr. Tar Göyngyi.

xxx

Potrivit informațiilor oferite de Instituția Prefectului – Județul Harghita, cele 197 de persoane în cazul cărora infecția cu noul coronavirus a fost confirmată, până astăzi, prin teste de laborator trăiesc în peste 20 de localități din tot județul. Cât  privește repartizarea cazurilor COVID-19 pe zone ale Harghitei, aceasta este „echilibrată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Pănescu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.