Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Discuţii cu liderii PSD şi PNL şi cu primarii din zona românească pe seama bugetului judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Politic » Discuţii cu liderii PSD şi PNL şi cu primarii din zona românească pe seama bugetului judeţului
Discuţii cu liderii PSD şi PNL şi cu primarii din zona românească pe seama bugetului  judeţului

Discuţii cu liderii PSD şi PNL şi cu primarii din zona românească pe seama bugetului judeţului

  • Borboly Csaba: „În dezvoltarea judeţului Harghita nu ţinem cont de culoarea politică sau apartenenţa etnică”

Joi dimineaţă, liderii PNL şi PSD, precum şi primarii din zona de nord a judeţului au fost invitaţi de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita la discuţii pe seama bugetului de venituri şi cheltuieli al administraţiei publice judeţene aferent anului în curs. Întâlnirea a avut loc în comuna Voşlăbeni.

Preşedintele Borboly Csaba a arătat că anul 2022 se anunţă „un an dificil din perspectiva bugetelor deţinute de autorităţile locale”. În aceste condiţii, arăta preşedintele CJ Harghita, „pentru a avea investiţii echilibrate şi a continua lucrările începute este nevoie de stabilirea unor paşi şi a unor planuri concrete”.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean a precizat că discuţiile, care s-au desfăşurat în absenţa reprezentanţilor mass-media, au atins mai multe aspecte importante pentru dezvoltarea comunităţilor, acestea fiind în principal axate pe principalii piloni: infrastructura rutieră, sănătate şi afaceri.

Preşedintele CJ Harghita a arătat că pentru implementarea acestor piloni este necesară o conlucrare eficientă între factorii de decizie.

„În anul 2021 am fost prezent săptămânal în zona de nord a judeţului, pentru că din punctul meu de vedere investiţiile trebuie să fie echitabile, aşadar evaluând împreună cu primarii PSD şi PNL anul ce a trecut pot spune că am avut o colaborare eficientă în beneficiul comunităţilor, ceea ce trebuie să continue şi în 2022. Acolo unde sunt planuri concrete şi justificate, nu voi pregeta niciodată în a-i sprijini pe primari, indiferent de apartenenţa lor politică. Atunci când vorbim de dezvoltarea judeţului Harghita nici politica şi nici etnia nu sunt luate în calcul, pentru că dezvoltarea nu o facem numai pentru prezent, ci şi pentru viitor”, a afirmat Borboly Csaba, conform documentului citat.

  • Romeo Ţepeş-Focşa: „Deocamdată am avut doar discuţii; mulţumiţi vom fi atunci când ceea ce am discutat astăzi va avea şi finalitate”

„Într-adevăr, în ultimii ani am avut discuţii la început de an cu conducerea CJ, în care ne spunem păsurile, ne expunem nevoile financiare, fiecare comunitate în parte, şi aşteptăm ca în limita bugetelor la dispoziţia Consiliului Judeţean să ne acorde şi nouă partea cuvenită: de 6% din cotele defalcate din TVA”, a specificat Romeo Ţepeş-Focşa, preşedintele filialei Harghita a PSD.

Potrivit primarului comunei Corbu, în anii precedenţi au existat probleme din acest punct de vedere, precizând că aici ar putea fi şi vina primarilor, care nu au avut discuţii aplicate pe tema sumelor care revin autorităţilor locale din zona de nord a judeţului.

„Ne-am dus doar pe solicitările de finanţare pe care le-am întocmit şi le-am încărcat pe aplicaţia dedicată Consiliului Judeţean şi am primit bani, dar nu o sumă atât de consistentă cum am primit-o anul trecut, sumă care sperăm să se majoreze anul acesta, pentru că nevoile sunt din ce în ce mai mari. Avem o grămadă de proiecte cu cofinanţare, care de multe ori depăşeşte sumele de care dispunem noi, cei din localităţile din zona de nord a judeţului. Sperăm ca anul acesta Consiliul Judeţean să îşi întoarcă faţa şi către localităţile din zona de nord a Harghitei şi către Voşlăbeni, o enclavă (românească – n.a.) în zona Gheorgheni a judeţului”, a explicat liderul PSD Harghita.

Romeo Ţepeş-Focşa speră să se acorde măcar fondurile necesare pentru cofinanţările proiectelor cu fonduri europene şi guvernamentale depuse spre finanţare, priorităţile fiind multiple.

„Avem proiecte finanţate şi din bugetele locale, proiecte multianuale, proiecte pe partea socială, proiecte pe educaţie care necesită finanţări. Deocamdată am avut doar discuţii; mulţumiţi vom fi atunci când ceea ce am discutat astăzi va avea şi finalitate” a adăugat Romeo Ţepeş-Focşa.

Primarul localităţii Tulgheş, Marcel Vancu, a menţionat că astfel de consultări sunt benefice şi mai mult decât necesare, având în vedere că în lipsa cofinanţării se poate ajunge până la rezilierea unor contracte aflate în derulare în zona de nord.

„Trebuie să recunoaştem că nevoile comunităţilor sunt din ce în ce mai mari, iar partea de contribuţie aferentă localităţilor noastre, datorată creşterii costurilor la materiale şi la manoperă, este extrem de mare şi aproape de nesuportat de către primării. De aceea, facem apel la Consiliul Judeţean să avem sumele necesare din cotele defalcate pentru a continua aceste proiecte, care, practic, la un moment dat sunt puse în pericol chiar până la rezilierea lor, din cauza faptului că ne lipsesc sursele de cofinanţare”, a explicat primarul Marcel Vancu.

Consilierul Judeţean din partea Partidului Naţional Liberal, Teodor Dobrean, a apreciat că, deşi discuţiile preşedintelui CJ pe seama bugetului cu reprezentanţii PNL şi PSD s-au desfăşurat pe ultima sută de metri, există o deschidere din partea Consiliului Judeţean pentru a sprijini şi proiectele localităţilor româneşti din judeţ.

„Bugetul CJ se vrea să fie axat pe investiţii în acest an şi sper că nu vom duce lipsă de investiţii nici în zona de nord a judeţului. Vorbim despre investiţii în infrastructură, de continuarea investiţiilor în drumurile judeţene – DJ 127 Tulgheş-Ditrău, DJ 174A care leagă Bilborul de DN 15, cât şi finanţarea şi cofinanţarea de către CJ a unor lucrări deja începute în ceea ce priveşte sistemele de alimentare cu apă-canalizare şi alte reţele de drumuri din alte localităţi din zona de nord a judeţului. Din punctul meu de vedere, a venit destul de târziu această discuţie, dar sper din suflet ca solicitările noastre, pe care le-am adresat astăzi d-lui preşedinte (al CJ Harghita – n.a.) să se regăsească în bugetul anului 2022, pentru ca şi localităţile din nordul judeţului să beneficieze de dezvoltare urbană durabilă”, a arătat consilierul Teodor Dobrean.

De asemenea, consilierul liberal a mai solicitat finanţare, între altele, pentru realizarea unui patinoar la Topliţa, pentru reamenajarea pieţei centrale şi a pieţei agro-alimentare din Bilbor şi în regim de urgenţă pentru intervenţii la podul de peste Mureş care face legătura cu comuna Subcetate, aflat în stare foarte avansată de degradare, riscând în orice moment să se surpe.

„Ni s-a comunicat faptul că în acest moment bugetul este în corzi, întrucât începem anul cu un extra-buget de 200 de mii de lei, deci nu avem un excedent mare, cum am avut anul trecut, şi că va trebui să găsim soluţiile pentru a finanţa investiţiile care sunt deja contractate în 2021 şi care sunt prevăzute a fi continuate în 2022”, a concluzionat consilierul judeţean liberal Teodor Dobrean.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.