Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (III): Varvigenii doresc renaşterea unor festivaluri care altădată erau de tradiţie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură »
De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (III):
Varvigenii doresc renaşterea unor festivaluri care altădată erau de tradiţie
<h5><i>De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (III):</i></h5> Varvigenii doresc renaşterea unor festivaluri care altădată erau de tradiţie

De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (III):
Varvigenii doresc renaşterea unor festivaluri care altădată erau de tradiţie

De acest lucru ar trebui să se ocupe noua persoană care va fi angajată şi va avea în sarcini activitatea culturală din comună

Atunci când vorbeşti de festivaluri în localităţi rurale, automat gândul te duce la cele cu profil agricol. Totuşi, sunt şi comune care au o tradiţie în a organiza festivaluri culturale, iar una dintre ele este Subcetate. Acolo, prin statutul comunei, sunt mai multe activităţi culturale tradiţionale, una dintre acestea fiind Confesiuni despre viaţă şi artă, un festival de teatru pentru elevi, ajuns la ediţia cu numărul cinci, care ar trebui să aibă loc în acest an. Un alt festival este organizat la început de decembrie, fiind unul dedicat colindelor. Este un eveniment de o înaltă ţinută, de-a lungul anilor bucurându-se de prezenţa episcopului Covasnei şi Harghitei, iar anul trecut invitată a fost şi Corala Armonia, din Constanţa.

Acum se reîncearcă reînvierea şi a altor festivaluri care altădată erau tradiţionale, iar această sarcină o va avea persoana care va lua un post, scos la concurs, care include atât activitatea bibliotecii din comună, cât şi alte activităţi culturale.

Primarul comunei Subcetate, Ion Rizea, spunea că „în fişa postului sunt puse nişte lucruri extrem de punctuale: reînvierea unor festivaluri tradiţionale altădată pentru comuna Subcetate. Sper ca cel care vine să fie şi capabil să organizeze asemenea activităţi”.

Un astfel de festival este Subcetatea în sărbătoare, dar şi cel de folclor pentru tinere talente organizat de Doru Viorel Ciubîcă, cel care a avut o mare contribuţie şi mari merite în această direcţie.

„Eu – continua edilul – m-aş bucura din suflet să colaboreze (Doru Viorel Ciubîcă – n.a.) cu cine va fi la căminul cultural şi să reînvie aceste lucruri, pentru că sunt convins că în anii viitori, prin propunerile de programe care să fie finanţate de la bugetul local, lucrul acesta va fi posibil. Indiferent cine va fi primar (pentru că la anul sunt alegeri locale), prin natura documentelor care statuează aceste activităţi în comuna Subcetate, este obligat să propună sprijinirea desfăşurării acestora”.

De altfel, Ion Rizea mai spunea că prin fişa postului, cel care va ocupa acest post despre care vorbea, va avea printre atribuţii şi găsirea de surse externe pentru desfăşurarea acestor activităţi, pentru că „nu poţi desfăşura o activitate de felul acesta fără să ai şi finanţare la ea”. Iar aceste surse pot veni de la Consiliul Judeţean Harghita, de la ONG-uri sau chiar de la Ministerul Culturii.

Nu numai oamenii din comună şi din localităţile învecinate aşteaptă reînvierea acestor festivaluri, ci chiar şi Căminul Cultural. După ce scena de acolo a trebuit demontată şi refăcută cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, acum, afirma primarul comunei, căminul este un „locaş foarte frumos, modern”.

Dezinteres scăzut al tinerilor pentru folclor

La fel ca în multe alte părţi ale ţării, şi la Subcetate interesul tinerilor pentru folclor este destul de scăzut. Ion Rizea spunea că timp de doi ani s-a încercat atragerea tinerilor în formaţii de dans şi chiar dacă programul a fost sprijinit, rezultatul a fost unul dezamăgitor. „Fie nu a fost conceput în mod corespunzător, fie nu a fost derulat în mod corespunzător, deşi au fost aduşi coregrafi de renume din zonă, nu au reuşit să ducă la capăt acest proiect”, concluziona primarul comunei.

„Existenţa liceului la Subcetate a fost un lucru absolut benefic pentru comunitatea de aici şi din jur – continua Ion Rizea. Însă a avut şi o altă faţetă. Elevii, reuşind să se şcolarizeze până la nivel liceal, au avut şi posibilitatea de a merge mai departe. Mergând mai departe, puţini s-au mai întors în localitate. Partea pozitivă e că oamenii s-au realizat, însă din punctul acesta de vedere pentru comunitate nu a fost benefic, pentru că tinerii, având contact cu oraşele, nu se mai simt mai atraşi de viaţa de la ţară.

Şi apoi lipsa unei infrastructuri normale care ar trebui să fie într-o localitate rurală a făcut ca localitatea să nu mai fie atractivă. Acesta este motivul pentru care noi ne străduim să realizăm, să modernizăm această infrastructură: să facă localitatea atractivă”.

L. CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.