Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În sezonul estival, cabanele Direcţiei Silvice Harghita sunt la mare căutare printre turişti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » În sezonul estival, cabanele Direcţiei Silvice Harghita sunt la mare căutare printre turişti
În sezonul estival, cabanele Direcţiei Silvice Harghita sunt la mare căutare printre turişti

În sezonul estival, cabanele Direcţiei Silvice Harghita sunt la mare căutare printre turişti

Rezervările se fac cu săptămâni şi chiar luni de zile înainte, iar turiştii vin din toată ţara, dar şi din străinătate

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, transformate în spaţii de cazare, sunt din ce în ce mai căutate, în timpul sezonului estival, de turişti din întreaga ţară, dar şi din străinătate, în special din Ungaria, care aleg să vină în judeţ. Cabanele sunt amplasate în zone deosebit de frumoase, într-un cadru natural. Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că o parte a cabanelor care erau construite în vederea cazării vânătorilor au rămas fără fondurile de vânătoare aferente odată cu schimbarea legislaţiei. Astfel, „în aceste cabane am fost nevoiţi să investim şi eforturi, şi resurse financiare, pentru a le adapta la nivelul actual de pe piaţă în domeniul turistic. Putem spune că în ultima perioadă avem o imagine bună în rândul turiştilor în ceea ce priveşte turismul practicat în cabanele RNP – Romsilva şi, implicit, ale Direcţiei Silvice Harghita”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Totuşi, directorul DS Harghita a precizat că turismul nu este o activitate principală a instituţiei: „Este o activitate adiţională legată de cadrul natural în care sunt amplasate aceste cabane şi de promovarea imaginii RNP – Romsilva”.

„Din turismul practicat în cabanele noastre avem şansa să punem în lumină frumuseţea şi importanţa arboretelor pe care le gestionăm. Turiştii au posibilitatea să facă excursii în pădure, în locuri amenajate. Intenţionăm să oferim servicii de fotografiere a faunei din pădure – pe lângă peisaje – deoarece la fostele puncte de monitorizare, în anumite perioade, se pot fotografia diverse specii de faună cinegetică”, a spus ing. Cătălin Mutică.

11 clădiri, din care 9 cabane de vânătoare, oferite spre închiriere

Potrivit sursei citate, DS Harghita are în administrare, prin cele cinci ocoale silvice din cadrul instituţiei, 11 obiective turistice, amplasate pe tot teritoriul judeţului Harghita. Trebuie precizat că actualele şi fostele ocoale silvice din cadrul direcţiei silvice administrau toată suprafaţa forestieră a judeţului, înainte de retrocedări. Din aceste 11 obiective, nouă sunt foste sau actuale cabane de vânătoare. În momentul de faţă, DS Harghita mai are trei cabane care sunt amplasate pe cele trei fonduri cinegetice rămase în administrarea instituţiei. În aceste cabane sunt cazaţi vânătorii în timpul sezonului de vânătoare, iar în restul anului sunt oferite spre închiriere turiştilor interesaţi.

Pe lângă aceste nouă cabane de vânătoare, mai sunt două obiective care „sunt mai puţin obişnuite pentru o unitate RNP – Romsilva”. Este vorba despre fostul Ocol Silvic Praid, unde direcţia silvică nu mai are structură de administrare a pădurilor în zonă. „Am reuşit să definitivăm printr-o investiţie o recompartimentare a sediului ocolului, astfel încât să poată fi închiriat turiştilor care vizitează Praidul”.

Al doilea obiectiv este tot în Praid, unde există o clădire cu 4 apartamente, folosite anterior ca locuinţe de serviciu pentru cei care lucrau la fostul ocol silvic. În prezent şi aceste apartamente pot fi închiriate de turişti.

„Celelalte sunt cabane de vânătoare bine amenajate, la un nivel de 3 margarete marea majoritate, dacă facem o echivalare cu pensiunile turistice. Marea majoritate au camere cu băi proprii, bucătărie (unde turiştii îşi pot găti singuri). Două dintre cabane au şi terenuri de tenis. An de an s-a observat că interesul turiştilor pentru cabanele noastre este în creştere. Veniturile cresc an de an”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Cele mai vizitate cabane ale direcţiei silvice

Directorul direcţiei silvice a spus că cele mai vizitate obiective sunt: Cabana Hurdugaş de la Ocolul Silvic (OS) Topliţa, Cabana Tisaş de la OS Tulgheş, Cabana de la Lacu Roşu (care este situată chiar pe malul lacului), Cabana Ivo.

Cabana din cadrul DS Harghita cu cele mai multe venituri este amplasată pe Vf. Mădăraş. Această cabană este ocupată pe tot parcursul sezonului de schi şi nu numai. În timpul sezonului estival sunt solicitate şi spaţiile de cazare din Praid.

Şeful DS Harghita a punctat că o notă aparte o face Cabana Ivo, din satul Izvoare, comuna Zetea, în care obişnuia Nicolae Ceauşescu să vâneze. „E frecventată şi datorită acestei istorii a cabanei. E construită rustic, din lemn, cu trofee de vânat”. Tot la această cabană, din luna august va exista un sistem de decontare a voucherelor de vacanţă, inclusiv tichete sau carduri de vacanţă.

Ing. Cătălin Mutică a declarat că majoritatea cabanelor sunt ocupate la sfârşit de săptămână. De asemenea, în timpul anului, în perioada sărbătorilor creştine sunt în totalitate închiriate. Pentru Revelion, de exemplu, rezervările se fac cu câteva luni înainte. Totodată, şi în timpul săptămânii există multe solicitări.

Turiştii care se cazează în spaţiile DS Harghita vin din întreaga ţară, iar dintre străini majoritatea sunt din Ungaria.

Directorul direcţiei silvice a amintit faptul că a fost o perioadă când discuţiile despre cabanele Romsilva în spaţiul public erau de genul: „sunt cabane destinate unui număr restrâns de persoane, că sunt pentru un anumit tip de clientelă”. „Însă vreau să spun că aceste cabane ale Romsilva sunt de multă vreme la dispoziţia oricărui turist care vrea să viziteze şi să închirieze o astfel de cabană”, a precizat ing. Mutică.

Preţuri cuprinse între 70 şi 150 de lei pe o cameră dublă

Conform şefului DS Harghita, cabanele se pot închiria integral sau pe camere. Tarifele sunt diferite şi se oferă inclusiv discount-uri pentru închirierea integrală a unei cabane.

Tariful maxim este de 150 lei pentru o cameră dublă cu baie proprie. Dar sunt cabane în care nu sunt băi proprii (băile sunt comune) şi atunci preţurile sunt mai mici: 70 de lei/cameră dublă. „De asemenea, sunt camere la unele cabane care au mai multe paturi, unde preţurile sunt conform confortului oferit. De exemplu, la Cabana Lacu Roşu avem şi 2 camere cu patru paturi, iar preţul este de 50 lei/persoană”, a precizat şeful direcţiei silvice.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, rezervările se fac la ocoalele silvice care au în administrare spaţiile de cazare, telefonic sau prin orice mijloc de comunicare.

În general, rezervările se fac cu câteva săptămâni înainte sau chiar luni de zile, pentru perioadele cu aflux mare de turişti.

Ing. Cătălin Mutică a spus că va exista şi un site, unde turiştii vor putea să-şi facă rezervare online în cabane. De asemenea, rezervări pentru o parte din cabane vor putea fi făcute şi prin intermediul site-urilor de profil.

∗∗∗

În context, ing. Cătălin Mutică a mai amintit că anul acesta, cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise” organizate la sediul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva (instituţia în subordinea căreia funcţionează DS Harghita), a avut loc şi o tombolă. Iar marele premiu a fost un voucher de cazare gratuită la o cabană Romsilva, pentru 2 persoane. S-au câştigat patru vouchere şi premiul a fost un sejur la Cabana Lacu Roşu din cadrul DS Harghita. „O spun cu mare bucurie, deoarece în acest context al turismului practicat de Romsilva cabanele din Harghita sunt apreciate”.

Din impresiile notate la plecare, câştigătorii tombolei s-au arătat foarte mulţumiţi de sejur şi condiţiile găsite, spunând că vor reveni.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.