Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cum poate dobândi calitatea de asigurat o persoană fără venit şi cât trebuie să plătească | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Cum poate dobândi calitatea de asigurat o persoană fără venit şi cât trebuie să plătească
Cum poate dobândi calitatea de asigurat o persoană fără venit şi cât trebuie să plătească

Cum poate dobândi calitatea de asigurat o persoană fără venit şi cât trebuie să plătească

În acest început de an, pe lângă modul cum schimbările fiscale şi-au pus amprenta asupra salariilor, un alt aspect mult discutat a fost cel al asigurărilor de sănătate. Mai exact cum, aproape peste noapte, o persoană care nu lucrează, care nu realizează venituri, dar care doreşte să devină asigurat în sistemul public de sănătate plăteşte mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Cum s-a ajuns aici, dar şi care sunt paşii pe care o persoană trebuie să-i urmeze dacă vrea să devină asigurat, ne-a explicat preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamér.

Creştere de la 80 de lei la 190 de lei

La sfârşitul anului trecut, explica Duda Tihamér, contribuţia totală la CAS Harghita era de 10,7%, din care 5,5% (procent raportat la salariul minim pe economie, care era de 1.450 de lei) plătea angajatul şi 5,2% angajatorul. Dacă se ia în vedere partea angajatului, adică acel procent de 5,5%, reieşea o contribuţie de 80 de lei (79,75 lei). Astfel, şi persoanele care nu realizau venituri şi care doreau să devină asigurate trebuiau să plătească, lunar, tot 80 de lei.

Însă, odată cu trecerea integrală a obligaţiilor în sarcina angajatului a fost majorată şi contribuţia sa la fondul asigurărilor de sănătate, crescând procentul de la 5,5 la 10%. Este vorba tot de un procent raportat la salariul minim pe economie, care şi el a crescut la 1.900 de lei, astfel că o persoană care doreşte să devină asigurat va trebui să achite acum o contribuţie lunară de 190 de lei.

Cum se obţine calitatea de asigurat?

Primul lucru care trebuie să-l facă orice persoană fizică care nu realizează venituri sau persoanele fizice autorizate care doresc să devină asigurate în sistemul public de sănătate este să meargă la Administraţia Fiscală de care aparţin (Topliţa, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc sau Odorhei) şi să depună formularul 604, acesta găsindu-se şi pe site-ul anaf.ro.

Tot la Administraţia Fiscală trebuie achitată şi contribuţia, după care, cu o copie a declaraţiei, chitanţa de la Finanţe şi copia după cartea de identitate, trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a fi luaţi în evidenţă.

Ceea ce trebuie menţionat este faptul că există două opţiuni în ceea ce priveşte plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Se poate opta pentru o plată lunară, de cel puţin 12 luni, începând cu luna curentă depunerii cererii; ceea ce trebuie reţinut aici este faptul că dacă se plăteşte, de exemplu, pe data de 28 a lunii, atunci trebuie achitată toată suma integrală (190 de lei) pe întreaga lună şi nu doar una echivalentă zilelor rămase.

A doua posibilitate este să se plătească la data depunerii declaraţiei prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei lunare de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

„Adică, eu nu vreau să fiu asigurat non-stop. Am ajuns în spital sau am nevoie de un anumit serviciu medical, în acel moment mă duc eu sau, dacă eu nu pot să mă deplasez, se duce cineva la Fisc, completează 604 la rubrica aceasta, plăteşte de 7 ori 190 de lei şi în acel moment devin asigurat. Asigurarea este valabilă pentru perioada tratamentului de care are nevoie şi este valabilă exclusiv pentru această perioadă. Dacă rămân la această perioadă şi peste doi ani încă o dată ajung în spital, din nou plătesc de 7 ori câte 190 de lei şi beneficiez de acel serviciu”, explica preşedintele CAS Harghita.

Peste 4.000 de persoane fără venit

Potrivit unei situaţii furnizate de CAS Harghita, la sfârşitul lunii decembrie 2017, în judeţul Harghita erau 4.374 de persoane care nu realizau venit şi care plăteau individual contribuţiile către bugetul fondului de asigurări de sănătate. Analizând situaţia ultimilor patru ani, această cifră este una fluctuantă: dacă în 2014, în judeţ, erau 4.672 de persoane fără venit, în 2015, numărul acestora a scăzut la 4.287, după care a urcat din nou la 4.601.

Trebuie precizat şi faptul că în categoria persoanelor fără venit nu intră şi acele persoane care au statut de asigurat, dar nu trebuie să plătească contribuţia către CAS Harghita (copiii, elevii şi studenţii, persoanele instituţionalizate, co-asiguraţii, persoanele cu handicap fără venit, gravidele fără venit, persoanele înscrise în programe naţionale, beneficiarii unor legi speciale, pensionarii).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.