Cursuri deschise la Extensia Universitară Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Cultură » Cursuri deschise la Extensia Universitară Gheorgheni
Cursuri deschise la Extensia Universitară Gheorgheni

Cursuri deschise la Extensia Universitară Gheorgheni

Profesorii de la Extensia Universitară Gheorgheni, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, au avut iniţiativa comună de a organiza o serie de cursuri deschise adresate nu numai studenţilor, ci întregii comunităţi. Primul a avut loc la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, când lect. univ. dr. Vasile Mara a prezentat public o lucrare cu titlul Călătorii, expediţii şi mari descoperiri geografice. Apoi, în luna decembrie, lect. univ. dr. Zsolt Magyari-Sáska a vorbit publicului despre Armenii din Gheorgheni. Pe 17 ianuarie am asistat la cel de-al treilea curs deschis: lect. univ. dr. Adrian Niţă a prezentat tema Trenuri turistice, a vorbit despre turismul cultural şi despre călătoriile cu trenuri turistice luxoase. Mi s-a părut mai mult decât interesantă această iniţiativă şi mi-am dorit să dezvolt subiectul, iar domnii profesori m-au ajutat mult în acest sens vorbindu-mi pe scurt despre teme şi împărtăşind din impresiile proprii.

Călătorii, expediţii şi mari descoperiri geografice

Lect. univ. dr. Vasile Mara a deschis această serie a cursurilor deschise cu tema din subtitlu, începând cu citatul marelui explorator, distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1922, Fridtjof Nansen, care spunea că istoria omenirii este o permanentă luptă a luminii cu întunericul. Omul vrea să cunoască şi, dacă îşi pierde această dorinţă, încetează de a mai fi om. Prof. Vasile Mara a realizat o sinteză a celor mai mari şi importante expediţii şi descoperiri din istoria omenirii. Am început cu lungile deplasări ale oamenilor preistorici în căutare de hrană, apoi am trecut la călătoriile maritime şi expediţiile militare ale vechilor popoare antice: sumerieni, egipteni, fenicieni, greci, macedonenii lui Alexandru Macedon şi extinderea Imperiului Roman. Am continuat cu invazia popoarelor migratoare din Evul Mediu, expediţiile de jaf în Europa ale vikingilor, călătoria în Oceanul Indian a amiralului chinez Zheng He şi cea a rusului Atanasie Nikitin în Asia. Am trecut în revistă cele mai importante cruciade ale creştinilor din Ţara Sfântă şi a urmat o expunere despre marile descoperiri geografice din secolele XV-XVI, despre precursorul acestor călătorii epocale şi lungile peregrinări în Asia ale veneţianului Marco Polo, despre navigatorii portughezi Bartolomeo Diaz şi Vasco da Gama, care au ajuns în extremitatea sudică a Africii şi au descoperit drumul maritim din Europa în India, despre Cristofor Columb şi periculoasa călătorie pentru descoperirea Lumii Noi, despre navigatorul Amerigo Vespucci şi călătoriile sale în Brazilia, Uruguay şi Argentina. Am amintit prima călătorie în jurul lumii a lui Fernando Magelan, care a încununat această epocă prolifică pentru europeni în privinţa cunoaşterii şi descoperirii de noi ţinuturi şi civilizaţii (azteci, incaşi etc.). Am amintit şi realizările corsarului englez Francis Drake, care încheie epoca marilor descoperiri. Am mai vorbit despre consecinţele şi efectele acestor descoperiri. Într-un curs viitor prezentarea va continua cu alte călătorii şi descoperiri până în zilele noastre, a precizat d-l Mara.

Lect. univ. dr. Vasile Mara este originar din Blaj, judeţul Alba, a absolvit în 1999 Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi este Doctor în Geografie din 2009. Este specializat în Geografie Regională şi Geografie Umană şi activează în cadrul Extensiei Universitare Gheorgheni din anul 1999.

Armenii din Gheorgheni

Gheorgheniul de azi, chiar dacă e oraş mic, dispune de acele bogăţii culturale şi religioase care merită descoperite, care pot reprezenta atracţii turistice şi toate datorită comunităţii armene ale cărei valori marchează oferta turistică a oraşului, spunea prof. Zsolt Magyari-Sáska. În cadrul prezentării, lect. univ. dr. Zsolt Magyari-Sáska a urmărit istoria comunităţii armene şi impactul acesteia asupra oraşului de-a lungul timpului.

Strămoşii armenilor au ajuns în Gheorgheni la mijlocul secolului XVII, spunea acesta. Timp de un secol şi jumătate, comunitatea rămâne închegată, grupându-se mai ales în jurul bisericii. Biserica armeană a fost construită în anul 1733. Deşi fac parte din comunitatea locală, armenii aveau o guvernare proprie. Comunitatea începe să se integreze abia în secolul XIX, când renunţă la limba armeană. Azi, armenii din Gheorgheni se declară de etnie maghiară, dar sunt mândri de originea lor, de bogăţia culturală, religioasă şi gastronomică pe care o păstrează. Comunitatea de azi are aproximativ 550 de membri, dintre care aproape jumătate au origini armene, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai numeroasă comunitate armeană din Transilvania. Printre elementele de atracţie turistică datorate acestei comunităţi se numără în primul rând biserica şi artefactele ei, multe datând din secolul XVII, având inscripţii şi în limba armeană. Legat de biserică, mai trebuie amintit ritul armean aparte, ce se remarcă la slujbele festive. Deşi armenii devin catolici cu câteva decenii după stabilirea în Gheorgheni, ei păstrează ritul gregorian. O curiozitate unică în lume e existenţa gărzii de 7 persoane cu mantă roşie care participă la slujbele festive sau la evenimentele importante. În ritul străvechi, aceste persoane erau simpli slujitori la altar, dar de-a lungul secolelor rolul lor în ceremonii s-a profanizat, dând naştere acestei situaţii aparte, care se întâlneşte exclusiv în Gheorgheni. Un alt element important din punct de vedere turistic este arhitectura centrului oraşului şi aşa-numita uliţă armeană, ce leagă oraşul cu parohia şi biserica. Peste 80% din casele de aici sunt construite de armeni în stil baroc şi secesionist. În secolele XVII-XIX, armenii contribuiau decisiv la dezvoltarea oraşului şi la apariţia societăţii burgheze aici. Ei stau la baza dezvoltării economice mai ales prin faptul că au înfiinţat prima casă de economii şi prima bancă din oraş.

Lect. univ. dr. Zsolt Magyari-Sáska este originar din Gheorgheni. A absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Şi-a luat doctoratul în 2008 la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi este specializat în Geografie Tehnică, Geoinformatică şi Sisteme Informatice Geografice. La Extensia Universitară Gheorgheni predă din 1999.

Despre Trenuri turistice

În prezentarea susţinută de lect. univ. dr. Adrian Niţă s-au regăsit informaţii diverse ce vizează 5 aspecte ale trenurilor turistice: originea şi istoricul lor, ale companiilor care le operează, compunerea trenurilor turistice şi dotările de care dispun, serviciile oferite la bord şi nivelul lor de calitate, traseele pe care operează, tururile organizate, preţurile şi obiectivele turistice vizitate în fiecare zi a tururilor. La acest curs am aflat multe lucruri despre turismul cultural şi despre călătoriile cu trenuri turistice luxoase precum Orient Express şi Golden Eagle. Trenul Orient Express călătoreşte în principal noaptea şi trece, o dată pe an, prin România, în călătoria sa de 6 zile de la Paris la Istambul. Încă de la prima călătorie apare menţionat faptul că trenul Orient Express opreşte la Sinaia pentru ca turiştii să viziteze Castelul Peleş. Se pare că tot mai mulţi turişti preferă călătoriile luxoase cu trenul înaintea celor de pe vase de croazieră. Deşi pot fi mult mai costisitoare, călătoriile cu trenul se pot dovedi mai avantajoase întrucât pasagerii se pot bucura de peisaje unice, de contactul cu diferite culturi, iar la finalul unei astfel de călătorii pot constata că au văzut şi au învăţat multe.

Lect. univ. dr. Adrian Niţă, originar din Braşov, şi-a început activitatea la Extensia Universitară Gheorgheni în 2003. Este absolvent al Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi este Doctor în Geografie din 2007, fiind specializat în Geografie Umană şi Geografie Tehnică.

Impresii…

Prof. Adrian Niţă s-a declarat mulţumit şi impresionat de rezultatele acestor cursuri deschise. Am fost impresionat atât de numărul mare al participanţilor, în special de ponderea mare a celor din afara Extensiei Universitare, cât şi de interesul lor acordat prezentării, a mărturisit el. Am observat că, deşi prezentarea a durat două ore, nimeni din sală nu şi-a pierdut interesul, atenţia şi concentrarea. Faptele acestea m-au motivat ca într-un timp foarte scurt să reiau tema, sub forma prezentării trenurilor turistice din zone mai exotice precum Africa, India şi America Latină.

La rândul său, prof. Vasile Mara crede că scopul acestor cursuri a fost îndeplinit. Consider că cei care au asistat la prezentare au fost interesaţi şi satisfăcuţi de tema expusă, aparte faţă de ceea ce se predă în programă, iar informaţiile diverse, multidisciplinare au fost completate cu vaste explicaţii şi imagini relevante.

Prin intermediul acestor cursuri deschise, profesorii de la Extensia Universitară Gheorgheni şi-au exprimat dorinţa de a avea o activitate mai diversă în folosul studenţilor, de a atrage noi studenţi şi de a câştiga vizibilitate în cadrul comunităţii. Pe lângă faptul că sunt foarte interesante, aceste cursuri se pot dovedi şi foarte utile pentru oricine, fie pentru a-şi îmbogăţi cultura generală, fie pentru a informa şi a da idei oricărui pasionat de călătorii. Cursurile deschise vor continua şi în perioada următoare. Cei interesaţi pot urmări site-ul Extensiei Universitare Gheorgheni şi pagina de Facebook a acesteia, pentru a fi la curent cu planificarea cursurilor viitoare.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. E foarte promițător viitorul cu această ”universitate” de la Gheorgheni! De ce nu merg tinerii dornici de studenție la Cluj-Napoca, unde chiar se face carte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.