Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean Harghita face verificări la spitalul județean, în privința apariției infecției cu Pesudomonas aeruginosa | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean Harghita face verificări la spitalul județean, în privința apariției infecției cu Pesudomonas aeruginosa
Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean Harghita face verificări la spitalul județean, în privința apariției infecției cu Pesudomonas aeruginosa

Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean Harghita face verificări la spitalul județean, în privința apariției infecției cu Pesudomonas aeruginosa

  • Borboly Csaba: „Consiliul Director și Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean trebuie să ne dea răspunsuri” cu privire la neregulile constatate

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita a trimis Corpul de Control al instituției, în administrarea căreia se află spitalul județean, să verifice neregulile dezvăluite de rezultatele anchetei interne.  

„Astăzi am aflat despre rezultatele analizelor, verificărilor și îmi pare rău că au fost nereguli, pentru care Consiliul Director și Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean trebuie să ne dea răspunsuri. Controlul a început astăzi și vom vedea care sunt consecințele pe cale administrativă. În ceea ce-i privește pe pacienții care au suferit, personal îi voi căuta pe acești oameni, voi discuta cu dânșii, dacă pot și vor îi voi invita și la ședința CJ. Oricum, vom face tot posibilul ca, în funcție de ce ne permite legea, să venim în ajutorul lor”, a declarat Borboly Csaba în cadrul unei conferințe de presă convocată ad-hoc.

Șeful administrației publice județene a precizat că a aflat abia vineri despre cei trei pacienți care și-au pierdut vederea la ochiul operat. El a adăugat că se va interesa personal de aceștia, urmând să stea de vorbă cu ei și cu aparținătorii lor.

„Din păcate, nu a fost o comunicare așa cum am avut-o în faza de început a crizei, dar este bine că medicii noștri și cei care le-au venit în ajutor au avut atunci liniștea necesară, pentru a salva ce s-a putut. Dar aș dori să accentuez că acesta a fost un accident – și eu, oricare dintre noi, putem avea un accident de mașină oricând  – dar nu trebuie privit ca și cum acest spital ar avea probleme. A fost un accident și trebuie luate măsuri ferme. Însă Spitalul Județean Harghita este un spital în dezvoltare, care se bucură de mare apreciere nu numai din partea pacienților din Harghita, ci și din județele limitrofe. Așadar, solicităm susținere în continuare, pentru ca personalul, care a luptat atât de mult pentru a salva o mulțime de vieți, să își poată continua în liniște activitatea”, a adăugat președintele CJ Harghita.

Întrebat dacă s-a gândit să îi despăgubească pe pacienții care au suferit în urma intervențiilor chirurgicale, Borboly Csaba a spus că pe cale legală nu există această posibilitate, însă ei vor benefica de tot ceea ce se poate oferi omenește și administrativ.

Răspunzând unei alte întrebări, președintele CJ Harghita a afirmat că nu se simte vinovat în legătură cu declarațiile făcute de domnia sa în prima ieșire publică după infectarea pacienților operați de cataractă senilă, potrivit cărora în cazul de față nu este vorba despre malpraxis, antepronunțându-se în anchetă.

„Nu am greșit, pentru că la acel moment acestea erau informațiile pe care le primisem (de la specialiști – n.a.). (…) Și am zis și atunci, că așteptăm rezultatele anchetei”, a răspuns Borboly Csaba.

Medicul epidemiolog Sergiu Sângeorzan, șeful Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) al spitalului județean, a precizat nu a fost găsită sursa sigură a contaminării cu Pseudomonas aeruginosa, pentru că în nici una dintre probele recoltate, atât din blocul operator, din anexe, cât și de la personalul medical nu a fost evidențiată bacteria, specialiștii neputând face o legătură directă între pacienți și personal.

În schimb, rezultatele anchetei au scos la iveală mai multe neajunsuri în privința respectării procedurilor de procesare și de sterilizare a instrumentarului care a fost folosit la toți cei 14 pacienți operați.

„Acolo au fost probleme, care au dus la această tragedie, din păcate. Blocul operator rămâne închis până când vom modifica complet toate circuitele, ca să nu se mai întâmple genul acesta de tragedii. Protocoalele au fost revizuite, iar personalul reinstruit. La nivel de spital existau protocoale atât în privința procesării instrumentarului, cât și a sterilizării acestuia, doar că acestea nu au fost respectate în totalitate la nivelul secției Oftalmologie”, a explicat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Epidemiologul nu exclude posibilitatea ca bacteria să fi fost adusă în spital din exterior, ajungând la cei 14 pacienții prin manevre greșite.

„Mai mult ca sigur a fost adusă din exterior, manipulată, gestionată bineînțeles prin personalul medical sau auxiliar. În general așa se putea întâmpla ca Pseudomonas aeruginosa să se transmită de la o persoană la alta și elementul comun în toate aceste intervenții a fost instrumentarul care, din cauza neprocesării corespunzătoare, probabil a rămas contaminat și a contaminat”, a detaliat șeful SPIAAM.

Potrivit acestuia, o situație de o asemenea amploare nu s-a mai întâlnit în istoria secției de Oftalmologie, „chiar dacă în urmă cu mulți ani au mai existat focare de genul acesta, care au fost rezolvate”.

„Ce putem să facem în momentul de față este să ne uităm înainte, să fim mult mai stricți din punctul nostru de vedere, ca și control, să fim mult mai incisivi și să nu ne încredem în colegii noștri, din păcate”, a adăugat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Șeful secției de Oftalmologie a spitalului județean harghitean, dr. Bodó Pál, autorul intervențiilor chirurgicale la cei 14 pacienți diagnosticați cu cataractă senilă, a precizat că la trei pacienți (din cei 14 operați la care s-a constatat post-operator infecția cu Pseudomonas aeruginosa), s-a impus îndepărtarea țesutul intraocular necrotizant, ei pierzându-și vederea la ochiul operat. În schimb, la ochiul celălalt vederea lor este de peste 70%.

„Deteriorare vederii în urma operației a fost constatată și la alți șase pacienți. Ei primesc tratament și sperăm că starea lor se va îmbunătăți. La cinci dintre pacienți vederea după intervenția chirurgicală la ochiul bolnav este foarte bună, nici nu se vede nici o problemă, nici o complicație în urma operației. (…) Operația aceasta nu se poate face mai bine sau mai rău; totul a fost executat corect. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar ca oftalmolog am respectat întocmai procedura recomandată în cazul acestei intervenții”, a spus dr. Bodó Pál.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, a menționat că pe parcursul lunii februarie s-au purtat discuții cu personalul unității medicale, au fost reanalizate protocoalele, trasabilitatea și au fost stabilite măsurile pe termen scurt și mediu.

„Au fost făcute controale și la celelalte două blocuri operatorii din spitalul județean, am verificat respectarea procedurilor de sterilizare și procesare și am luat măsuri de dezinfecție totală. La fel s-a procedat și în cazul blocului operator de la Oftalmologie, unde s-au luat măsuri de reorganizare a circuitelor, astfel încât sala de tratamente o vom transforma într-o sală de operație pentru urgențe, pentru a preveni producerea unui astfel de eveniment, nedorit de nimeni. Până acum au fost efectuate mii de operații fără probleme; este regretabil ce s-a întâmplat acum și le cerem scuze pacienților și aparținătorilor lor pentru suferința creată. Îi asigurăm pe locuitori că facem tot posibilul, chiar și imposibilul ca astfel de situații să nu se repete în spitalul nostru și îi rugăm să aibă încredere, așa cum au avut și până acum, în noi și în serviciile oferite de Spitalul Județean de Urgență”, a declarat dr. Konrád Judit.

Zilele viitoare va fi convocată și Comisia de Etică a spitalului, care va supune discuției acest caz și va lua măsurile care se impun.

Răspunzând unei întrebări din partea reprezentanților mass-media, dr. Konrád Judit a declarat că până în prezent nici pacienții infectați cu Pseudomonas aeruginosa și nici aparținătorii acestora nu au solicitat despăgubiri pentru traumele fizice și morale suferite, dar că această problemă rămâne deschisă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.